Богослов: Духовната просвета ще е сред основните приоритети на патриарха

Най-важно за църквата е единството, добави доц. Константин Нушев
1 юли 2024 12:00, Анисия Иванова
20
Богослов: Духовната просвета ще е сред основните приоритети на патриарха
Снимка: Bulgaria ON AIR

Празничност. Това е думата, с която може да се опише първата литургия, която е възглавена от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Даниил. На него беше връчен и жезъла на патриарха Кирил. Над 15 делегации пристигнаха за интронизацията на Негово Светейшество патриарх Даниил. В страната ни дойде и Негово Всесветейшество патриарх Вертоломей. Докато пред храма посрещнаха с викове "Достоен!" новия патриарх, то вече има и първите желаещи да напуснат църквата.

"Мисията и служението на българския патриарх именно като първойерарх, е да олицетворява това единство, достойнството и от една страна традицията, но от друга отговорностите на Българската православна църква. От първото му слово по време на интронизацията ние чухме неговите основни насоки, в които ясно ставаше дума за помирение, за търсене на единство, за братски отношения с другите православни църкви. Най-важно за църквата е да се запази единството, да не се допускат разделения, да не се допускат политически и други извън църковни фактори да навлизат в духовния живот и да изместват това духовно единство", коментира богословът доц. Константин Нушев в "България сутрин".

Много хора се опитват да си извадят заключения за насоката на Българската православна църква от изказвания на новия патриарх, смята богословът.

"Трябва да имаме предвид, че митрополитите в своите патриархии са самостоятелни в изразяване на своите възгледи. Тогава са по-свободни и да изразяват така наречените частни богословски мнения. Когато един митрополит поеме служението на патриарх, той вече представлява цялата църква. Той е пръв между равни, няма повече власт от другите митрополити, но има много важни представителни функции. Той вече говори от името на цялата църква и затова по някои въпроси трябва да се съобразява със Светия Синод", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

При завършека на служението на патриарх Неофит са били положени много усилия за изготвяне на нови учебници, изтъкна Нушев.

"За мен по-важно е кои задачи или насоки, които са завещани от патриарх Неофит новият патриарх ще възприеме като свои и ще работи активно за тяхното продължаване. В тази връзка ми направи добро впечатление, че веднага на излизане от храма каза, че за него една от първите важни задачи е религиозното образование в българското училище. Точно преди повече от 10 г. при встъпване в длъжност и патриарх Неофит каза, че грижата за духовната просвета ще бъде един от основните приоритети. Очевидно е, че новият патриарх Даниил приема този приоритет", коментира гостът.

По негови думи в известен смисъл е изненада назначаването на патриарх Даниил, защото е от най-младшите.

"Той току-що е изпълнил и двата критерия. Обикновено в църквата на преден план се изтъкват по-опитни, по-утвърдени, но след като той отговаря на тези изисквания и е включен в листата за достоизбираеми митрополити, ние трябва да очакваме, че всеки един от тях може да бъде избран", добави богословът.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Ваучерите за храна вече са изцяло електронни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 1 ден
Онези които всеки ден хулят всичко свято,по повод и бед повод,не са нито сънародници,нито единоверци.Предпочитам да ги няма и на тях място да се заселят каквито и да било хора,дори и невярващи,но поне да не бъдат хулители,анархисти,разколници и сребролюбци.Надявам се Бог да замени подобни хора с по-достойни и добродетелни от тях и те да населят и завладеят както българската,така и цялата земя.
15
0
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 1 ден
Ако някой се нарича българин и християни,той следва да уважава всички личности,които са дали духовност и просвета на българския народ.Не може да си езичник,да ходиш по гледачки и да спазваш езически обичаи,а да се хвалиш с хора като Иван Рилски,Кирил,Методий и учениците им,патриарх Евтимий,Левски,Ботев и др.личности,които имат принос било за християнското учение,било за родината.С хулители и с хора които смятат,че празниците са само да се наядеш и напиеш не бива да имаме нищо общо.
14
0
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 1 ден
В училищата трябва да има вероучение и да се изучават Божиите заповеди и евангелието.Трябва да има и повече часове,в които децата да се учат на добродетели.Не може част от днешните деца да са като зомбирани и вместо да се занимават със спорт,с полезни неща и да бъдат човеколюбиви,те да искат да получават всичко на минутата и да бъдат просто едни консуматори.
13
0
 
0
 
! Отговори
Гризел преди 1 ден
До пияница мистикТакива като теб утре я ги има,я не,а Бог винаги ще го има!
12
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 ден
Хубаво е, че синът ми завърши в Лондон, а дъщеря ми учи в Рим. Тук ако тези ненормалници въведат религиозно образование в училищата ще промиват мозъците на малките деца като през Средновековието. Съвземете се, в 21 век живеем, светска държава сме. Който вярва, че Бог е мъж и то с брада значи няма капка мозък :))) Нали уж е вечен, как е одъртял, че и за какво му е брада и зъби :))) Яде ли нещо?
11
2
 
2
 
! Отговори
духовен преди 1 ден
ТоА богослов под духовна просвета ,както има пред вид? Май той духа на новоизбрания ...
10
3
 
2
 
! Отговори
аха преди 1 ден
Мрънкането на евроатлантиците продължава. Но тези хора не са християни, още по-малко православни, не са и българи. Те са мулти-култи атеисти, "граждани на света". Така че не им влиза в работата кой ще е български патриарх.
9
0
 
4
 
! Отговори
отиде си неразбрана преди 1 ден
"Днес българина е духовно болен." - Вера Кочовска
8
3
 
1
 
! Отговори
инди преди 1 ден
Харе Кришна харе Кришна харе Кришна харе харе...
7
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
"Патриарха" има путинистки ценности, а те са да убиват, да мародерстват, да осъществяват геноцид, да грабят, да заробват и да правят етнически прочиствания. А, забравих - и да се съюзяват с радикални ислямисти. На това ли ще учат децата в училище?
6
2
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 ден
духовната просвета не трябва да се бърка с религиозната просвета...духовност не означава непременно религиозност...религията да не се бърка там където не й е мястото...всяка жаба да си знае гьола...
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Напротив. Това не е просвета, а дърпане обратно към каменна ера. Няма никакъв бог никъде, и със сигурност не е еврейският Бог и неговият син Исус от Назарет -Израел, както и свети дух добавен по-късно от католическата, който липсва в оригиналната еврейска библия. Всичко е пословична измислица и свободни разсъждения на тема небесен бащица. Религията е дадена на гоите за да знаят кои са богоизбраните, стига толкова тормоз.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Доценте, за какво единство говориш бре? - Единство с руските поцелуйковци? Такова единство никога няма да има! Напразно се хабиш!
3
2
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 ден
Трябва да се въведе вероучение с основна тема колко е блажно виното - има много духовници - страхотни професионалисти в областта, които могат да научат учениците на пианизъм.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Духовна просвета - с баба Гусиии, Кичка и Палома у троянския манастир :)))
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Успех на новия ни патриарх! Всички ретроградни проевропейски сили *** на умряло!