Чистят графитите в Пловдив за 2 минути с нанотехнология

Битката с цапаниците започва от Сахат тепе
1 юли 2024 16:38, Петър Бойчев
24
Чистят графитите в Пловдив за 2 минути с нанотехнология
Снимка БГНЕС

Досадните графити из Пловдив ще изчезват за 2 минути. Това ще стане благодарение на нова нанотехнология, която ОП "Чистота" започва да прилага, каза пред журналисти директорката на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева.

За да сложи край на цапаниците по тепетата, подлези и всякакви други места из града, общината ще си съдейства с представителство на немска фирма, която ще се заеме активно с почистването на графитите, пише Марица.

Как работи нанотехнологията? След като даденият графит е изчистен до основи, след това се налага защитен слой. Той издържа до две години или десет цикъла на почистване. Когато върху вече почистеното и покрито със защитен слой място се нарисува графит, то той после пада само след силна струя вода и то в рамките на две минути.

Нанотехнологията е тествана и дава добър резултат. "От 2012 г. водим борбата с графити на емблематипни места в Пловдив. Не сме спрели с почистване, но явно това се оказва недостатъчно. Затова ще приложим тази нанотехнология, която дава възможност, след като мястото е почистено, новите графити да бъдат премахнати с дълготраен ефект, много по-лесно и с много по-малко ресурс да бъде почистени. За около 2 минути, само с вода, успяваме да свалим драсканиците. Решихме да започнем с емблематично място - Сахат тепе. Идеята е да развием нашето партньорство с фирмата", каза шефката на ОП "Чистота".

Сахат тепе бил пример за това колко усилия и ресурс са хвърлени в почистване на графити. "Ако друг път ни коства дни, сега за няколко минути ще се чисти и то само с вода", обобщи инж. Десислава Георгиев и добави, че новата технология ще спести много усилия и ресурс, който се хвърля ежедневно в борбата с графитите из града.

Представителят на немската фирма благодари на общината и на ОП" Чистота" за доверието. Подчерта, че новият метод за почистване е много по-изгоден икономически и много по-екологичен. "Използва се на много места в страната тази технология. В Община Пловдив виждаме една визия и разбиране за по-дългосрочно сътрудничество, да се предложи едно трайно решение на проблема с графитите", каза Атанас Килиджийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Снимка на деня
Времето във вторник горещо, но са възможни бури
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 ден
Нанотехнологиите се наричат пароструйки от Керхер, с приставки за абразиви.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това не са графити а драсканици съдържащи псувни обиди и изображения на полови органи. Тук там някое ала генгста лого -гледали *** американски филми и решили и те. Трябва по сурови наказания .
20
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Старческите нефелници пак са подпалили тротинетките в жегите и вместо да си пият ТЕЛК лекартвата графите им пречат.На оня свят няма графити измитайте се.
19
6
 
6
 
! Отговори
Варненец преди 1 ден
Десиславо мааааа, шматкоооо, гордееш се че имате такива технологии ли вместо да наслагате камери и да изпохващате всички изрооодчета дето драскат и да ги одрусвате яко с глоби? 1000 лева на изродчето му цапни и да видим няма ли да има пари за камери и да видим дали пак ще искат да драскат изродчетата. Но има и графити които са красиви и стойностни. Примерно във Варна като влизаш в града от Аспарухов мост вляво ще видиш стена с лицата на най-великите българи във времето. Това е друго.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Западните ценности - на запад. Тук не е, ама някой не е учил география.
17
2
 
12
 
! Отговори
Сту преди 1 ден
Един на двадесет графита прилича на нещо. Куцо и сакато пише някви грозни надписи. Да ги махат и да глобяват всеки вандал. Ако някой рисува наистина красиво и прави изкуство си има начин за легален и красив графит. Който иска да живее в грозотия и е против чистенето, да си нарисува стените в тях с драсканици и да си кисне там.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как Ще са цапаници? Това са "западни ценности"> ="свобода на изразяването"... Американският журналист, интервюирал Путин в Москва, като се върнал в САЩ, казал, чв Москва няма никакви графити, няма въргаляюи се бездомници и никой не ходи по нужда в станциите на метрото
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Добре, че никой не слуша народа, че то, баси народа, сбирщина от нефелници
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да ви кажа как в един хубав и подреден град са решили проблема с грозотиите. 1во навсякъде има цветя и градини. 2. На стените на блоковете има огромни крадиви рисунки. 3. Има статуи и всичко е подредено. 5. Има камери и има отговорни граждани и гражданки да се обаждат, когато видят гаменчетата да изпълзяват и да се проявяват 4. Има полиция, която бие. И няма графити
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Америка в България, вовеки
12
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На всеки махнат графит, изрисувайте нови два. Браво на младите хора. Скапаният социализъм свърши, набори проклети.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 10 - Ти пък не си въобразявай, че си много напредничав. Като искаш да живееш в американско гето, заминавай, имат ги много и навсякъде. Даже имаш възможност на улицата да спиш точно под такива драсканици.
10
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Гнусни, злобни, изостанали българи
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да намерят начин и графитаджиите да изчистят, не само противните им драсканици, дето били арт.Минала покрай арта тая грозотия и безвкусица.
8
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Оставете графитите, те са част от красотата на съвременния свят. Българи, неандерталци
7
1
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 1 ден
Графитаджийте са бунтари хора на изкуството. Аз бих им открил една зала 200 на 200 метра и да рисуват вътре, дайте им мегдан за работа, ако трябва дайте им и спреьове. После направете това хале музей така хем ще си изразходят силата в нещо полезно, хем общината ще може да прибира пари за посещения . Акъл трябва еиииии....
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Едни тарикатчета изрисуваха скоростен влак в Испания за 5 минути на една гара. Включително прозорците. Хванаха ги и пратиха сметката от 130 000 евро на татенцата и маммкките им да платят щетите. Стъклата са специални и трябваше да бъдат подменени. Ха честито!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Има и по ефективни методи. След почистване се слагат скрити камери и като дойдат драскачите, след няколко минути идва жандармерия да ги излови и закара на изолирано място без комуникации и ток, без мобилки, където многократно да падат и да се самонараняват и самоудрят в стените. После 3 месеца принудителен труд на синджир - чистене на графити. И последно предупреждение. При второ хващане изолираното място да е под земята за постоянно и да ги водят безследно изчезнали
4
1
 
2
 
! Отговори
Ама преди 1 ден
Издържат ли на нафтотехнология?
3
1
 
3
 
! Отговори
Очакване преди 1 ден
Сега графитите ще са с *** технология за да прескочат нано защитата и след което трябва да се мисли за фемто технология за почистване на което графитите могат да отговорят с атто технологичен спрей за да прескочат фемто технологията ;)