Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС

Смолян се гордее със своя земляк
2 юли 2024 11:53, Петър Бойчев
345
Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС
Снимка БГНЕС

Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква, пише Марица.

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!", поздрави го веднага след новината кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници", заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато е бил Видински митрополит.

"Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър. Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се  пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.  През 2016 г.  от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
24
 
! Отговори
реалист преди 3 месеца
Ама като избирахте кмета на софия не ви пречеше.
186
13
 
9
 
! Отговори
Руси преди 3 месеца
Спрете да ни занимавате всеки ден с тия перверзници. Младите хора не ги интересуват поповете или църквите. Бог е в сърцата и в дома ! Айде стига взеки ден интриги на някакви попове педофили. Все едно и също !
185
15
 
10
 
! Отговори
Радев преди 3 месеца
Всичкио е както работодателят му полковник Кирил Гундяев ,чекистът в расо сега руззкий патриарх се случи ,вече Путин ще има по добро протеже тук,Вероятно и нашенскиятжданил ще благослови руските ядрени ракети също като колегата му от расюичка
184
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напишете какво точно лошо е направил баща му за да ви съдя аз лично и да ви закрия сайта.
183
5
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 месеца
Джордж Буш - баща достига до началник на ЦРУ. След това на базата на дейността му в ЦРУ бива предложен за вицепрезидент на Роналд Рейгън. На практика двата мандата на Роналд Рейгън управлява Буш защото през първия мандат има тежък атентат срещу Буш, където бива тежко ренен, а през втория мандат Рейгън вече страда от Алцхаймер. Следва един мандат на Джордж Буш като президент. А след това още 2 мандата на Джордж Буш - син. На практика Буш - баща управлява 5 (ПЕТ) мандата * 4 години = 20 години.
182
4
 
13
 
! Отговори
до 191 преди 3 месеца
Що за глупости? Будистите не вярват в Бог, в будизма няма Бог. Целта на будизма е освобождение от Аз-а и разтваряне в Безличното. Християнският Бог се казва Исус Христос и Той е Личност (Богочовек). Опитай се да обясниш на един мюсюлманин или евреин, че Христос е негов Бог. Едните Го считат за обикновен пророк, а другите Го смятат за самозванец. Само човек, който изобщо не е запознат с естеството на различните религии, може да каже, че човеците вярват в един и същ Бог.
181
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не би баща му да е поп Гундяев, понеже оня е полковник от КГБ? Много ми е интересно как се съвместява служене на Бога със служене на безбожни антихристиянски организации, каквито са КГБ и ДС? В Евангелието не пишеше ли, че човек не може да служи на двама господари?
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Я виж долара! И там пише, че се доверяват на бог.
179
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този черен човек с такъв поглед, има абсолютно духовно излъчване, безразличие към изкушенията и на човек страдащ за болките на другите. Но как да обясниш това на жълтопаветния умнокрасивитет чиито идеал за богоугодност е Грухан Пеевски и София прайд
178
5
 
11
 
! Отговори
До 192 преди 3 месеца
Бог е Един за всички - без значение православни, католици, протестанти, мюсюлмани, будисти и т.н. Жалко че НЕ го разбирате и така делите хората по религия. Бог и Религия са различни неща! Религии много, но Бог е Един за Всички!
177
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нападките срещу каноничвската православна цурква започнаха веднага с нахлуването на СДС. По-възрастните сме наясно с Фори Светулката. И никакви приказки, че БКП била гонила църквата не са в сравнение с истинските подмолни козни на сегашните запдняши угодняри. Помним и президента Стоянов, който предложи да се премахне кирилицата, защото "компютрите били на латиница", и скоротечната промяна на датата на Рождество, различна от всички православни църкви. И опита на ББ да вкара широко папата ...
176
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да използваш Бог за гнусните си военни цели е стратегия от 13 - 15 век. Явно Путин е зациклил там. А и поддръжници му се намират, уви.
175
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, изглежда комунистите минали през съветската сталинска школа си представят Бог като някакъв висш началник, на когото трябва да се подмазваш като се кръстиш, и той ще те направи богоизбран. (както прави и Путин)Хахаха Ооох, те не осъзнават колко са заблудени горките!
174
14
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Този черен човек с такъв поглед, няма духовно излъчване! Нищо не зная за него, но от пръв поглед, не ми харесва! Дано да греша!
173
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Минжеввв, а с дъщеря ти знаеш ли какво ще се случи
172
5
 
8
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 месеца
Ах, каква "изненада"!
171
13
 
16
 
! Отговори
Упс преди 3 месеца
НЕ МОЖЕ ДА СЕ УБИВА С БОГ НА УСТА И ДА ВИКАШ: БОГ С НАМИ! АМИ НЕ Е С ВАС, БОГ НЕ Е РУСКА СОБСТВЕНОСТ. НЕ УБИВАЙ!!!! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!
170
5
 
28
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Значи ако е за кмет на София с ДС потекло - може. А ако е за патриарх - не може. Така ли излезе бе, атланти умни, почтени и богобоязливи:)
169
20
 
9
 
! Отговори
ГАНЧО ДС НЕСИГУРНО преди 3 месеца
ГОСПОД ДА ГО ВЪЗНАГРАДИ ПОДОБАВАЩО ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА РОДИТЕЛЕТЕ МУ .... АМИН......
168
4
 
13
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
И какво от това,виже себе си!