Българинът обеднява, пенсионерите се чудят как да оцелеят

Минималната пенсия е далеч от необходимото на човек
4 юли 2024 12:03, Инна Ангелова
243

Не е ясно пред кого синдикатите ще отстояват исканият си за по-високи доходи на фона на очертаващата се продължителна политическа криза. “Съединението прави силата” е просто един надпис и звучи като добро пожелание, на мнение е главният икономист на КТ “Подкрепа” д-р Атанас Кацарчев.

“Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври", коментира Кацарчев в "България сутрин".

Икономистът потвърди, е жизненият минимум расте, а минималната работна заплата определено не достига. Тя по закон трябва да е 50% от средната.

“За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват", допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

Въпреки лошата картина, условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

"Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област", изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: трудзаплатапенсииКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
18
 
! Отговори
Кои пенсионери? преди 3 месеца
Тези с пенсия от 3500лв.или тези в МВР на пенсия и заплата от бюджета?
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ейййй, с при Тиквата какви пенсии взимаха....
21
7
 
15
 
! Отговори
Гениален народ преди 3 месеца
Едвам е завършил средно образование, бягал е от час, писали са му 3 по милост, пие и пуши от 14 годишен, но е голям икономист и борави с инфлацията и паритета на покупателна способност все едно работи в ЕЦБ. Хвала на такъв народ!
20
10
 
11
 
! Отговори
Интриганти преди 3 месеца
Спрете поръчковите драсканици. Няма кой да ви повярва. Те са милярди в банки и буркани, апартаменти, вили и ниви. Деца в чужбина, помощи и надбавки. Аренда и наеми. А по скромно де. Пуста лакомия!
19
4
 
17
 
! Отговори
Така,ли експерте преди 3 месеца
А какъв вой имаше,че Асен е увеличил пенсиите.
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не махнат еврото и борда нема да се оправи страната. Еврото е малко и не стига за бг а потъва във фирми и партии на ЕС. И се излезне от ЕС и НАТО, защото сега младите бегат в чужбина и нема кой да бачка за пенсиите.
17
2
 
25
 
! Отговори
Такива са ниЗаконите преди 3 месеца
1 милион са научени още от малки, че в България може да се живее на деЦки надбавки и соц.помощии още преди да навърши пълнолетие, всеки подрастващ от този контингент знае колко вида помощи ще може да взима и какво трябва да направи, за да ги получи. Някои от тях дори се хващат от време навреме на работа, но добре знаят как да се прикриват, за да не изтърват облагите, които се полагат на така наречените трайно безработни.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не на село а на оня свят
15
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За кои пенсионели говорим? За тези с фалшивите инвалидности, за тези водили се на мин.РЗ а получавали повече, за фирмаджиите осигурявали се на МРЗ и крили печалби, за тези с скритите наеми и т.н.? Я вижте що пенсионери постоянно по екскурзии и почивки!
14
8
 
23
 
! Отговори
До Добро утро преди 3 месеца
Шоколадчето във Франция показва че ни клатят както си искат.Не може да има обезценяване на лева при валутен борд и фиксиран курс.Просто запада ни клати яко и е активната страна
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гат "синдикакисто"искат нещо - българинът е беден. Когато бензинсмени искат нещо -българинът бил богат. Последно че не знам вече от кои съм?
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 10 - Олееее, как може да говориш така на човека! Не те ли е и срам!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но как? Аз мислех, че имаме безпрецедентен ръст на доходотие и възход на ИТ сферата?
10
6
 
17
 
! Отговори
Пенсионер Жк Лагера преди 3 месеца
Кажи как бе при Боко бре с по 7 лв увеличение *** пансиите годишно!!!! До 2021 минималната пенсия беше 250лв в Момента вече е 620лв!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 2 Пич , ти наистина ли се роди толкова про сти чко ,или после кара курсове ?
8
10
 
15
 
! Отговори
а Добро Утро преди 3 месеца
ама Проблемът НЕ е Инфлацията, а Тоталното Обезценяване на Лева и НеРеален Фалшив Курс от 2 лева за 1 евро! това е точно същата схема като 1997, когато банките фалираха и ако влогът ти беше в долари ти го изплащаха в лева по курса по време на откриване на сметката. Сега е същото, защото Шоколад, който във Франция и Германия е 0.89 евро, в България в Същият ХиперМаркет е 4.99 лева, което показва, че реалоно 1 евро е между 5 и 6 лева - това е Обирът на Хилядолетието!!
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този да попита Асен Василев и КорНи и ще разбере, че пенсионерите са много по-богати отколкото при Герб, а доходите на българина гонят европейските доходи през последните 1-2 години, а икономическите експерти на ПП-ДБ публикуват статии как българите почиващи в чужбина са над 700000 повече. и как над 100 000 българи имат имоти в Гърция, т.е. богати са.
6
16
 
16
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
Това е светлото европейско бъдеще.Честита ви демокрация дами и господа.
5
7
 
11
 
! Отговори
и те така преди 3 месеца
така наречените неактивни са си много активни , работят без да го обявяват и не плащат данъци . кой не го знае и на кого не е ясно ?! така че не знам защо е тая статистика след като тия дето я правят много добре знаят за какво става дума , но нали трябва да взимат заплати и за това са назначени като статистици .
4
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Асен Васильов вика, че са забогатели и благоденстват българите! Е, на кого да вервам, на Асен ли, на джоба си ли, на баба ми ли?