Българинът обеднява, пенсионерите се чудят как да оцелеят

Минималната пенсия е далеч от необходимото на човек
4 юли 2024 12:03, Инна Ангелова
243

Не е ясно пред кого синдикатите ще отстояват исканият си за по-високи доходи на фона на очертаващата се продължителна политическа криза. “Съединението прави силата” е просто един надпис и звучи като добро пожелание, на мнение е главният икономист на КТ “Подкрепа” д-р Атанас Кацарчев.

“Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври", коментира Кацарчев в "България сутрин".

Икономистът потвърди, е жизненият минимум расте, а минималната работна заплата определено не достига. Тя по закон трябва да е 50% от средната.

“За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват", допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

Въпреки лошата картина, условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

"Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област", изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: трудзаплатапенсииКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Лъки, измести се в Гърция и живей там. Искай им пенсия да видим какво ще получиш! Егаси колно нефелннииици има тук!
162
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Системата за пенсиите си е много добра, стига политиците да не я изменят като с минималната и максимална пенсия, с максималния осигурителен праг, който трябва да е както в началото - колкото 10 минимални заплати, но ГЕРБ на практика го замрази на ниско ниво и с спирането от политиците на ежегодните индексация на пенсиите, както стана при ГЕРБ. Другото, което пак зависи от политиците е процента на пенсионните осигуровки, който в България е много нисък в сравнение с другите държави от ЕС.
161
8
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До 135 : Драги не се напъвай да разсъждаваш много, че ще се наакаш. Не ти се отдава.Първо нямам работодател - работя за себе си, през собствена фирма. Второ клиентите ми са от западна европа, и плащат доста добре. Работя си от къщи. И трето - щом искаш да ме наричаш слуга - твоя воля. Аз съм един много добре платен слуга.
160
5
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 2 месеца
Системата е такава че да не се разчита на пенсия... Нали от онзи ден увеличиха пенсиите с 11%? Не че нещо ама ако си работил без осигуровки не заслужаваш и 500лв. На мен ми взимат много повече данъци и не ме кефи, защото някакви мързели ще ги изпапат и после и аз няма да имам пенсия макар да се осигурявам на пълната заплата...
159
2
 
6
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
....докато *** и разни сейтанти се карат как да работят от 9 до 12 за 10000 лв заплата и кое да повишат ( ток, вода, топлофикация) + една такса водомер, въздух и още
158
6
 
10
 
! Отговори
Лъки преди 2 месеца
Близо 500 хил. пенсионери живеят с пенсия от 543 лева.За какво им стигат?В Гърция 650 евро минимална пенсия!
157
3
 
3
 
! Отговори
THE BEST преди 2 месеца
До Анонимен 159- мнението ми по -скоро е не да няма кола всеки. Който иска да има. Но да съзнава, че и тя е разход ...... било то и кола втора ръка. От опит казвам. И пак казвам - необходимост е колата, но и не малък разход.... Да не кажа, че е основно разход и си на минус от купуването й още.
156
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До THE BEST, колата е лукс. И си права, не е нужно всеки да има. Имайки предвид какви тараляснице се движат по пътищата... наистина се надявам да въведат Бонус-малус системата като във Великобритания. Да видиш как ще окапят таратайките.
155
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наскоро слушах един пенсионер да се оплаква, че пенсията му била ниска. Бил работил първа категория труд. Един друг го разпитва какво и колко дълго. Оксиженист, три години. Ама пенсията му трябвали да бъде 3 000. Що? Щот така той смята! Смях се! Много му се смях! Жалка история са хората. Загубили връзка с действителността и ламтящи за пари, които не са заслужили. Добрата новина е, че стигнахме времето когато на всеки се плаща според заслугите. Ако парите са ви малко, виновни СТЕ СИ САМО ВИЕ!
154
6
 
16
 
! Отговори
THE BEST преди 2 месеца
Не знам кой беден и кой не, обаче всички карат коли и не ги имат за разход. Ще обясня какво имам предвид. Всички се оплакват, че водата скъпа, храната скъпа, тока скъп, колко пари за лекарства давали и т.н. И то независимо дали работещи или пенсионери. Обаче разхода за кола никой не го споменава. И после всички казват няма да ям, няма да се къпя, да пера, да пия лекарства.... Но изречение - НЯМА да карам Кола не съм чула. И аз мисля, че колата е необходимост - Но преди всичко е разход......
153
7
 
8
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 месеца
До Мдааа!, 1. Няма знанчие колко си работил. 2. Няма значение колко тежък ти е бил труда. 3. Няма значение, че си имал нощни смени. ИМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ ВНОСКИ СИ ПЛАЩАЛ! Стига мрънка. Кой колко взема не е в правомощията ти да определяш. Да беше мислил за старините си. Поредният мрънкалник. Никой нищо не ти е откраднал. Хора без грам мозък в кратуните!
152
7
 
23
 
! Отговори
Мдааа! преди 3 месеца
Аз съм работил 45 г. , даже и тежък физически труд , нощни смени, производство на блага за хората и днес ми дават 600 лв. пенсия ! А гледам и чета как някакво 60 000 човека вземат 3400 лв. пенсия затова , че са били партийни секретари, банкери грабили и окрали банките си, комунистически номенклатурчици , все хора , които не са произвели с труд дори 2 ст. за България !!! Кога ще ми върнете окрадените пари и живот , бе, полУтически мародери на България ??????
151
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българския пенсионер обеднява. Стоките си дигнаха цената с 30%, пенсиите нараснаха с 10%
150
2
 
13
 
! Отговори
Някоя си преди 3 месеца
Така ще е докато даваме пенсии на хората, който цял живот са карали на социална! Плащаме социално майчинство на девойки за поредното на брой дете! Тези двойки след трето- четвърто остават на хранилката- Социални грижи и така до живот! А работещите жени до пенсия да им плащат майчинството, защо защото внасят към НОЙ майчино осигуряване! Да е жива и здрава политика на България!
149
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 146, глупости! Ощетяват онези, които са плащали! За това е редно да минем на лична партида. Тогава на всеки според приноса и ще е честно спрямо всички. Не плащаш.... не получаваш. Стига с тази солидарност! Все солидарни с нищоставащи и некадърници!
148
3
 
6
 
! Отговори
Нищо преди 3 месеца
Важното е да продължаваме промяната и да правим избори след избори, всеки от тях по над 50 милиона
147
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 123, това са изкуфели старци с пари. Още по-лошо, опитват се да измъкнат роднина, който е причинил катастрофа. Или да преметнат системата за да подсигурят приоритет на някого за операция. Хайде да не оправдаваме мятащите пари! За да ги метнат през терасата.. това не са мъчени пари! Време е да си кажем истината и да спрем да ги съжаляваме.
146
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 125, я покажи къде е написано "достатъчно за достоен живот", защото дори и преди 89та пенсионерите живееха добре, АКО сами си произвеждаха храната. Сега същите тези пенсионери масово са рестетути и ходят по събития и не си спомнят дори как да хваната мотиката. Баба ми имаше 36 лв. пенсия и си произвеждаше храна до самия край на 86 години. И НИКОГА не се оплака, че пенсията ѝ е малко! Явно е въпрос на некадърност и мързел ори мрънкачите. Никой не ви е обещал, че с пенсията ще живеете добре!!!
145
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви глупости говори този човек? Не знае ли, че ние сме инвеститори в историческия парк? Обеднявал бил българинът, ама да хвърля чанти с пари през прозореца може!
144
4
 
2
 
! Отговори
Благо преди 3 месеца
До 145 Извинете, но Вие сте изключително неграмотен човек и не можете да давате мнение по никакви въпроси.