Спекулира ли се със здравето на хората?

Фармацевтите стават гара разпределителна
Обновена: 8 юли 2024 14:08 | 8 юли 2024 14:08, Инна Ангелова
12

Заради промени в Наредба 4 фармацевтите миналата седмица излязоха на протест. След промяна се предвижда всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта. Досега лекарите можеха да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях.

В предаването “България сутрин” магистър-фармацевт Аделина Любенова каза, че определено се усеща напрежение. По думите ѝ целта не е пациентите да останат без лекарства, да се фокусира обществеността към този съществен проблем.

“На 1 април получиха писмо, в което им беше казано, че те трябва да отпускат лекарствата, които са за сърдечно-съдови заболявания, 100% безплатно. Това беше заради политическия пиар, тогава се спореше дали ще има ротация или няма да има, само че в цялата тази ексцесия, която се получи, никой не попита фармацевтите дали това е възможно и дали има пари за това", каза Любенова, която е председателят на Инициативен комитет.

Според нея вече няма средства.

"Това не беше преценено - дали има гласувани такива пари и дали бюджетът позволява такова нещо. От друга страна и пациентите бяха заблудени, защото трябваше да си сменят терапиите. Аз го наричам спекула с културата на бедността на хората. Ако в един момент те са се лекували с едни комбинирани препарати, които са много по-безопасни, те отидоха да потърсят рецепти, които да са с препаратите, които са безплатни. И ако преди фармацевтът е отпускал за една хипертония 3 лекарствени продукта, които са комбинирани, сега отпуска 16", добави Любенова за Bulgaria ON AIR.

Фармацевтът е на мнение, че съвременната медицина се бори за това пациентът да приема по една таблетка на ден, а не 3 пъти по три. Сподели, че страната ни е лидер по сърдечно-съдови заболявания.

"Ние не обвиняваме Здравната каса, нито когото и да било. Ние просто казваме, че не сме съгласни, защото аптеката е здравно заведение, в което се съхраняват, отпускат и консултират тези лекарства. Как да се консултират тези 16 лекарства? Проблемът е в липсата на пари. 42 млн. трябва да се осигурят до края на годината, за да може да продължи тази промяна, която е настъпила след 1 април", коментира Любенова.

След промените електронните рецепти са се увеличили от 470 000 в началото на годината на 1,4 млн.

"Фармацевтите стават гара разпределителна. Това, което смятаме за справедливо, е да се преосмисли цялата ситуация и да се върне предишният модел, който беше преди промяната. Ние не искаме повече да ни замерят с тези 5 лв., защото е много грозно. До този момент фалираха 10 аптеки. Ще се стигне до това, че колеги ще се откажат от този договор със Здравната каса. Внесли сме над 500 негативни становища - никакъв резултат", каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Борис преди 2 месеца
Не само се спекулира, ами очевадно се лъже с цел максимални печалби. На никой не му пука за здравето на хората, ако хората са здрави, фармафията няма да печели. https://borisandonov
11
0
 
0
 
! Отговори
Г-ЖО, преди 2 месеца
ЛЮБЕНОВА МНОГО СТЕ ПРАВА НО МАЙ НЯМА КОЙ ДА ВИ ЧУЕ,ФАРМАЦЕВТИЧНАТА РАБОТА СЕ ОСТАВЯ В РЪЦЕТЕ НА НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА ИЛИ НА ХИТРУВАЩИ ВИСОЧАЙШИ,ТЕ ЯВНО НЕ ИСКАТ ДИАЛОГ А ДИКТАТ-БОРЕТЕ СЕ
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цитат: //Фармацевтите стават гара разпределителна.Това, което смятаме за справедливо,е да се преосмисли цялата ситуация и да се върне предишният модел,който беше преди промяната.Ние не искаме повече да ни замерят с тези 5 лв.,защото е много грозно.До този момент фалираха 10 аптеки.Ще се стигне до това,че колеги ще се откажат от този договор със Здравната каса.Внесли сме над 500 негативни становища - никакъв резултат", каза още тя./,И пациентите искат здраве,а не е-рецепта,успех.:))
9
1
 
1
 
! Отговори
тома неверни преди 2 месеца
Аз съм убеден,че тая здравна каса,нарочно не въвежда нужният контрол.Ако аз искам да проверя,дали са ми "правили" мозъчна операция-не мога.То пинове,то контроли дали съм аз(сякаш друг се е загрижил за здравето ми),и пак не става.Това е умишленно,да не разоближим нЕкой доктор.Ако бяха въвели здравният чип,няма да се гаври личният ми да е неоткиваем,ще отида при друг,нали??Ми що не издават касови бонове???За едно кафе за 3 лева,ги гонят до дупка,за преглед за 80 лв не(с болнична апаратура,и пре???
8
0
 
1
 
! Отговори
По-лесно ще преди 2 месеца
съставите списък с нещата, с които не се спекулира.
7
0
 
8
 
! Отговори
Хора преди 2 месеца
Отидете на гробищата и се сблъскайте с жестоката истина,вече няма места а за пеща хората чакат два месеца.Това е резултата от тяхната "работа"
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ни са спекулера ,просот доктори и аптекари ни довършват с цени ,щот все пак требе да се купуват къщя по чузбините , нови коли , да са оди на екскурзии... друден е жувотеца на здравните работници..ний сми лесни , мас и филии
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България и Румъния рекламата на лекарства върви всеки 30 мин по телевизията. Народа е яко необразован и си внушава, че ако пие еди коя си билка за 40 лв за черен дроб ще може да продължи да пие по 200 ракия на вечер. Също така се изписват по 2-3 лекарства, които едно друго си потискат действието, с цел лекаря да вземе комисионна. Тровят ви.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НеАкви си 90% от парите в здравето , отиват НЕ в държавните болници , а в ЧАСТНИТЕ ..И както зададе един депутат в НС въпросът :Според Конституцията на РБ , здравеопазването в България , защо не е безплатно / както пише / , а е платено ?А , Бг-''атлантици''?
3
0
 
5
 
! Отговори
АДАМ СМИТ преди 2 месеца
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ СПЕКУЛИРА - СПЕКУЛАТА Е ЗАКОН!!!
2
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Много ясно, че се спекулира.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЯКО МИ КЪ