Намират ли реализация хората с увреждане?

Младите създават собствен бизнес с кауза
5 авг 2024 11:45, Инна Ангелова
16

Средното европейско ниво на заетите в социалната и солидарната икономика е 6,3% от всички заети, докато у нас то е между 1% и 2,8% . Това налага редица мерки от страна на институциите в отговор на множеството пречки при функционирането на социалните предприятия, които дават възможност на хора с увреждания да работят.

"Нашите числа за между 1 и 3%. Няма стабилна статистическа база, върху която да се градят тези политики. България вече шеста година има закон за солидарната и социалната икономика, който е създаден, за да насърчава социални предприятия, въобще субектите на солидарната икономика. Най-честото разбиране какво е това е предприятие, което е създадено със социална цел, но е предприятие. Има и демократично управление, общува с клиентите си", каза Елица Баракова от Икономическия и социален съвет в студиото на "България сутрин".

Баракова появи, че тези предприятия не разпределят финансовата си печалба. Тя допълни, че в страната ни има много специализирани предприятия за хора с увреждания, но през последните години се следват европейските политики, които казват, че социалните предприятия ще предложат устойчиви решения не само в сферата на заетостта, но и въобще в социалната сфера, в екологичната сфера”.

Пред Bulgaria ON AIR Баракова допълни, че има огромен интерес от младите хора, които искат да работят и да създават собствен бизнес, който е посветен на кауза.

"България трябва да намери начин да накара младите хора да подкрепят съществуващите социални предприятия. Има решение, зад което се обединиха трите групи на Социалния икономически съвет - бизнес, синдикати и граждански организации. В момента нямаме програма, която финансира социални предприятия, настояваме за бързото ѝ откриване", коментира гостът.

Кой е ангажиран с политиките за социалните предприятия?

В становището им са посочени темите, които трябва да преминат през допълнително обществено гласуване.

"По закона на хората с увреждания има възможност предприятия от традиционния бизнес да закупуват стоки и услуги от социални предприятия, за да се освободят от задълженията си да наемат хора с увреждания. Но в момента това насърчение не работи, тъй като то трябва да бъде в размер на 2 минимални работни заплати месечно, докато същият работодател не спази задължението си да наеме човек с увреждания, дължи 30% от МРЗ", добави Елица Баракова.

Тези политика се управляват от Министерството на труда и социалната политика, но когато човек има увреждане и е оценен на пазара на труда, това е постигната цел.

"Финансирането на тези организации и изграждането на техния капацитет може да стане с мерки от всяка държавна институция. Общините също управляват различни средства, но биха могли да включат и подкрепата за социални предприятия", обясни Баракова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дедо виНЕ
11
1
 
1
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
а предлага ли им се ???
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦЕЛИЯТ ВИ САЙТ Е ПОРНОГРАФСКИ И НЕЧОВЕШКИ САМО СЕ ЕБАВАТЕ С ХОРАТА
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При двама кандидати с едни и същи умения и знания, шефът ще избере този без телк, въпреки, че ще каже, че е избрал по-подходящия или по-опитния за позициятаили нещо подобно.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ли ще наеме на работа повредени хора?! Преди имахме инвалиди и ги наемаха, но сега разшириха понятието и повредени хора има всякакви и никой не ги иска.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото и да си пишем тук, е безсмислено. Нещата в Бг няма да се променят. Бг работодателят не възприема нищо социално. Само кражбата на труд го интересува.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 А, стига с това онлайн! Има много други професии, които могат да се работят от хора с увреждания. И не става въпрос само за хора с проблеми при придвижването. Има хора с и с други увреждания, които работодателите не искат да наемат на работа. Само като чуят за ТЕЛК дори най- ниският процент да е, вратата се затръшва.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето стават водещи политици, но те не са с диагностицирано заболяване!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората с увреждания са низвергнати. Работодателите не искат да ги назначават на работа, колегите не ги приемат като равностойни, някои работодатели даже изнудват хората с увреждания да работят повече и по- дълго като часове, внушавайки им да мълчат и търпят, с аргумента "кой ще те вземе на работа така?!", т.е. щом човекът е с увреждане друг няма да го наеме.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Доктор ХаусАко работата е физическа, риска да се наеме човек с телк е голям.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На много места няма изградени рампи за хора с инвалидни колички.Често един такъв служител може да работи само онлайн поради липса на среда за хора, като него във фирмата.Ако работодателя иска всички да работят на място, то назначаването на такъв човек става невъзможно.
1
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 1 месец
Истината е , че с ТЕЛК никой не те взима на работа !