Патриарх Даниил отслужи водосвет на 2282 м в Рила

Негово светейшество се качи пеша до езерото Бъбрека
5 авг 2024 16:30, Петър Бойчев
21
Патриарх Даниил отслужи водосвет на 2282 м в Рила
Снимка: Facebook/AngelIvanov

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила. Негово светейшество се качи пеша на 2282 метра надморска височина до третото по височина езеро на циркуса. Водоосвещението се случва за първи път.

То е част от поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец", което започна в София на 1 август в старинния столичен храм "Света София", а приключва утре, на Преображение, със служба в храма на Рилския манастир. В него участват духовници, епископи, свещеници, миряни, православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на мощите на свети Йоан Рилски, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г..

"Никога не е преставала вярата, поклонението и благоговението на народа ни към свети Йоан Рилски", каза Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Даниил при езерото, цитиран от БТА.

Патриархът бе посрещнат в района на Рилските езера от десетки поклонници с тропара, посветен на свети Йоан Рилски. Той благослови миряните, отправили се на това поклонническо пътуване, след което се отправи, следван от тях, към езерото Бъбрека, където извърши водоосвещаване.

Той призова през усърдието, молитвите и покаянието на поклонниците да се постави основа на покаянието на целокупния български народ.

"Йоан Рилски никога не е преставал да ходатайства за всички нас, но ние не чуваме, ние не се обръщаме към Бога и ние не получаваме това, което той изпросва. Дай Бог така да занесете в домовете си сред приятели, близки, семейства тази радост, тази душевна чистота, нещо, в което изключително много липсва в съвременния свят и което е светлина, която няма как да не се забележи от нашите ближни братя и сестри", каза още патриархът.

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил пожела успешно приключване на поклонническия път и повече хора да тръгнат по този път и да се слави Божието име.

Десетки туристи, които бяха разбрали за присъствието на патриарха, гледаха с интерес службата и останаха изненадани, когато патриархът се качи на кон, предаде "24 часа".

Видяхте ли, че избрахме най-достойния!  Преди малко на Седемте рилски езера: Негово Светейшество патриарх Даниил Български на поклонническия поход "Рилският чудотворец", пишат потребители във Фейсбук.

В ранния следобед поклонниците започнаха спускане по Рилското било, за да стигнат до Рилския манастир. Походът продължава 8-9 часа. Очаква се към 19.30 часа поклонническото пътуване да достигне крайната си цел и участниците в него да се поклонят пред мощите на св. Йоан Рилски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
3
 
! Отговори
Вяра преди 1 месец
Цялата религия е фалшива, измислица раздута до безобразие около един разпънат на кръст срещу римската империя бунтовник, който забележете е знаел какво са били изискванията за очакваният месия и е започнал да ги изпълнява по предписание, но дори и неговите ученици са се съмнявали, въпреки че е правел чудеса пред очите им. Това би трябвало да ви говори че сте изиграни, но си продължавате с илюзията. Бог няма да ви прегърне и осигури меко приземяване, ще получите жесток край, колкото може да бъде.
13
7
 
6
 
! Отговори
... преди 1 месец
Не мога да го възприема като патриарх. Нито святост, нито визия, говори за някакво обединение, а разделя народа. Спорна и вредна личност.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаква също прогнозата на синоптиците, за да отслужи поредната молитва за дъжд
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофил маскиран като патриарх.
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откакто СаДанаил седна на патриаршеския стол, само пожари, суша, градушки и фойерверки...Бог да пази България....
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
данАилеее ,при Хората требе да идеш ,не по баирите да си праиш кефа ! при Народа данАиле ,при изгорелите къщи ,при сираците ,при гладните , да кръстиш поне 100 Деца Безплатно ,да венчаеш Безплатно ,да опееш Безплатно - това са Богоугодни дела !
8
8
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Браво да ни е жив и здрав патриарха!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не го е качил Про стия с Жипката?
6
5
 
7
 
! Отговори
Дънов преди 1 месец
Иска да ми става конкуренция на Белото братство
5
9
 
12
 
! Отговори
158 преди 1 месец
Браво!
4
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че там да няма сбирка на Държавна сигурност. Нали бащата от службите.
3
11
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Така е когато Патриархът е млад! Бог да му дава сили и здраве!
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Патриарха!
1
19
 
11
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
баир будала