5653 бащи са се възползвали от 15-дневния отпуск за раждане на дете

Данните са само за първите трите месеца от годината
6 авг 2024 10:07, Петър Бойчев
18
5653 бащи са се възползвали от 15-дневния отпуск за раждане на дете
Снимка Пиксабей

5653 бащи са се възползвали от 15-дневен отпуск за раждане на дете през първите три месеца на тази година, показват данни на Националния осигурителен институт, който заплаща обезщетение за този период.

Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение, гласи Кодексът на труда. Около половината семейства се възползват от този отпуск при раждане на дете, показва сравнение статистиката на ражданията, водена от Националния център по обществено здраве. Според нея, през първото тримесечие на 2024 г. са се родили 11 772 деца.

Все още съвсем малко бащи ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. За първите три месеца на годината те са 863 души. Отпускът бе въведен преди две години и е два месеца. За това време на бащата се полага и обезщетение от НОИ. Тази възможност бе въведена заради изисквания на европейска директива.

Предстои да излезе в Държавен вестник и последната промяна в отпуска по майчинство, засягаща бащите. Тя беше приета преди седмица от Народното събрание и предвижда бащите да имат право да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст без съгласие на майката.

Това ще е възможно в случаи, когато майката/осиновителката е лишена от родителски права или когато правата са предоставени на бащата. Проверка в деловодството на официалния вестник показва, че новите текстове в Кодекса на труда ще бъдат публикувани в следващия му брой, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: НОИбащираждане на дете
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Хехихии преди 1 месец
Направо майчинство да им пишат от Нои и пълнолетие на 30 да лапкаме издръжки и детски
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм Гошко и с приятеля ми сме сплотено семейство. Скоро родих и ще ми е от полза.
13
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Тези които получават по-висока заплата от максимално осигурителния праг са прецакани и за това не си го взимат. Добре е за тези които не стигат този таван!Аз също не се възползвах!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 Световната наука се развива, така че няма да се учудя, ако и мъж роди. Нали преди време бяха писали, че някакъв мъж износил близнака си. Относно умствената изостаналост, една от нейните индикации е липсата на чувството за хумор.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предимно държавни служителки са сигурно. И без това не вършат работа за 10 лева на ден. Седят и цъкат на компа.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Така, както са го написали в текста, оставаш с впечатлението, че някои мъже раждат" - ако си с умствено изоставане, да, разбира се, че ще останеш с такова впечатление.
9
2
 
3
 
! Отговори
Ral преди 1 месец
Не ги взимат, защото не се плащат като отпуска и парите за месеца на семейството падат на половина. Съотвенто за много хора това не е вариант.
8
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
5, то "хубаво" да качат прага ама заплатата ти в договора е фиксирана и като ти се вдигнат данъците няма да искаш да работиш изобщо, защото ще си кажеш "еми аз издържам тъмно-зелените" с моите данъци. Добро решение е ако си внесъл примерно 100к данъци (от всичко) да ти се върнат като обещетение от НОИ 6 месеца пълни заплати (в твоя случай 5) , но не повече. Така трябва да е и с майчинските, защото на мен ми омръзна да издържам "самотни майки, които не помнят кой е бащата на Н-тото".
7
1
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 месец
Аз знам че много съдии ги е яд !!!!!!!!!!!!!
6
4
 
7
 
! Отговори
А Аз НаПраво се преди 1 месец
Писах - Жена и си Взех 2 години!
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българина обича отпуска ядене пиене кючеци и сълфетки.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честно казано е унизително, защото този отпуск е процент на някакъв си максимален осигурителен праг. Извинявайте, ама преди точно 10 години работих за близо 4к нет, а в момента само данъците ми са повече на месец. Плосък данък за какво се плаща? За да не мога и ден отпуск или болничен да взема и от едно бащинство да съм 20к назад. Айде качете прага, давайте да ви видя. Излизаме 20к програмисти в болничен и държавата фалира. Искам нещо срещу тоя плосък данък!!!
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
идеята е да се унищожат семейните ценности и да се прокарат геьовете щото без брак дават таквиз екстри, както и при 'домашното насилие' те наказват без да си женен
2
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма свестни мъже
1
14
 
5
 
! Отговори
Правилно е да сеКаже преди 1 месец
"15-дневен отпуск за отглеждане на новородено", защото се има предвид бащата да помага, ако родилката трудно се възстановява, а семейството няма пъргава баба, на която да разчита. Така, както са го написали в текста, оставаш с впечатлението, че някои мъже раждат и затова им се полага отпуск, но само 15 дена.