Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед

Българският автопарк е най-старият в Европа, казва експерт
6 авг 2024 11:24, Нели Христова
379
Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед
Снимка: БГНЕС

Ревизират системата за годишни технически прегледи. Междуведомствена комисия трябва да измисли начин, който да регулира проблемите с прегледите. Идеята е вредните емисии вече да не бъдат класифицирани като опасни, което ще остави колите в движение. Срокът за отстраняване на такъв тип неизправности да бъде удължен от 14 на 30 дни.

Според автоексперта Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия проблемите са трупани с десетилетия. "Българският автопарк е най-старият в Европа. 18-19 години е средната възраст на колите у нас. Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед независимо в какво състояние е автомобила му. Катализаторите бяха масово премахвани, за да не се запушват системно", посочи той.

По думите му гратисният срок за отстраняване на неизправности може да бъде удължен. "При кола без ГТП не важат застраховките, така ако шофьор направи катастрофа, застрахователят няма да признае щетите. Под 0,5% от автомобилите не са минали преглед. В сервиз може да се направи най-общ преглед, но някои от колите са върнати заради проблеми със спирачки и кормилна уредба. В Германия не можете да минете ГТП, ако не работят подгряващите елементи на задните стъкла", обясни Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
1
 
14
 
! Отговори
36236 преди 1 месец
Умряла работа в България никога няма да се оправи не ми се сърдете но това е истината който бяга се отърва колкото и да ми се ядосвате или се сърдите това е болезнената истина.
322
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рикшите и каруците защо не минават ГТП . Те ауспуси нямат ли ? Газове не оускат ли ?
321
4
 
9
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Нали набиха и арестуваха колоездача в Русие.Вече ми е по-спокойно.Сега още малко да стегнат примката и да идват арабите.В Гърция, Португалия, Малта, Кипър как ли минават ГТП?Там автопарка е от 1985г.с рег.табели от картон.
320
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно е че колите ни са под всякаква критика, но какви са ни пътищата? Наскоро ми се наложи да пътувам от единия до другия край на България. Потрес! Разбити пътища, дупки, асвалта от соца, напукан и пропаднал... Трагедия пълна! В същото време винетки си плащаме редовно. Последните няколко години редовно пътувах през Румъния и прави впечатление че за последните години пътищата им са в пъти по-добри от нашите и се подобряват постоянно.Цялата държава е с магистрали, при нас все ще се правят...
319
5
 
23
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 1 месец
И при комунизЪма трудно се минаваше на ГТП. Важното е да се тормози народа за да няма време да мисли и задава неудобни въпроси.
318
1
 
9
 
! Отговори
Dancho преди 1 месец
До 283: Питай Пеевски той помага на хората всеки ден ;))
317
4
 
9
 
! Отговори
Лобита на кешовицата преди 1 месец
А, че ППДБ и компания намалиха с над 1000% парите изплащани от затрахователите при злопулуки и ПТП та през 49 тия парламент нещо да кажите . От 300 хиляди на 25 хиляди лв...
316
1
 
26
 
! Отговори
100 лв преглед преди 1 месец
При тези пътища и престъпност няма гаранция , че 15 мин след прегледа няма да ти падне гърнето или да ти отрежат катализатора нощем.
315
3
 
17
 
! Отговори
Дългова спирала преди 1 месец
След колите ще има и прегледи на домовете. Трябва да са пасивни с изолация вътре вън, панели, еко матеряли Ако не отговарят на "ниско енергийните норми" -примерно от някоя дограма влиза струя въздух и ще ти наложат глоба и ако не я платиш ти спират достапа...
314
4
 
42
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 месец
Три държави причиняват над 70% от замърсяването на Земята и трите не признават никакви конвенции. България причинява под 0,1% от въглерода ,а се е подписала на всички "сделки". Бедния българин плаща за греховете на 4 милярда дето не им дреме....
313
2
 
17
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
На умните и убавите им гадно когато на българина му е лесно. Те са нещо като елфи от чуждите земи и гледат на българина като на касичка за пари и лихви по дълговете дето трупат за да ги дават на "бизнеса:- 10 лица ,дето точат 98% от субсидиите. Българина, иначе не иска да кара кола от магазина нали. Има пари ,но арочно кара стара коли за да му е горещо на малкото пухкаво пингвинче в Патагония.
312
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Ангелина... Ей тротинеткаджия, ти карал ли си кола в живота? Не взимаш листовките нали? Г л y п a k. Аз минах преглед. Карам супер стегна скромен автомобил бензин 1,6. Преди време си продадох джипа и другата лека кола. Мина ми времето на "газърлъка"....
311
3
 
16
 
! Отговори
Ангелинке, преди 1 месец
Аз не познавам нито един човек, който е минавал ГТП само по документи. Явно твоето обкръжение е такова и ти си виждала само това, но това не ти дава право да обобщаваш, че всички българи са такива. Напротив масово не сме такива, но твоите близки явно са от "тарикатите".
310
2
 
12
 
! Отговори
??????? преди 1 месец
За едни майка, за други мащеха, и после защо има толкова агресия в тоя народ
309
18
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
"Българинът" беше "свикнал"- ИЗОБЩО ДА НЕ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД - РЕАЛЕН ,А САМО ДОКУМЕНТАЛЕН И ТОВА ЗА ТЕЗИ "ТАРИКАТИ" БЕШЕ ГОРДОСТ ,ЗАЩОТО ПОКАЗВА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ ФЕОДАЛНАТА НЕДОСЕГАЕМА ДПООПИГ".Корупцията във всичките и форми и проявления за това съществува ,защото е заложена в 99% от хората,НА КОИТО ТЯ Е ЧАСТ ОТ РАЗБИРАНЕТО ИМ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ ",МАТЕРИАЛНО БЛАГОПОЛУЧИЕ И КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ,БЕЗ ДА ПОДБИРАТ СРЕДСТВАТА И МЕТОДИТЕ ЗА ТЯХНОТО ПОСТИГАНЕ ,ДОРИ ДА УБИВАТ ЗАРАДИ ТОВА .
308
2
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Тая наредба я вкараха ППДБ. На изборите пак гласувайте за тях!!! Начи дизелак на 40г. минава и пуши като Кремиковци, а бензин 1,1 куб. няма да мине?!? Идват избори, мислете!!! Ами на Асан Василев глупостите?????????????? 50000 каса, дивиденти банков път, данък гъбар, данък колиба???????????? ай сиктир!!!!!!!!!!!!!
307
1
 
41
 
! Отговори
Бочко преди 1 месец
В Германия не можете да минете ГТП, ако не работят подгряващите елементи на задните стъкла", обясни Тодоров.А заплатите, кога ще станат като германските? Българите не си купуват нови коли, не защото не искат, а защото не могат.
306
0
 
31
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Търсят най - добрия начин да настъпят мотиката! Захранват сервизите, които са най - големите неплащачи на данъци, най - непроверяемите за качество на ремонтите и най-наглите лъжци! Същевременно изпълняват нареждания на ЕС без да се съобразяват с хора и доходи! Ще го ядете големия, ама ще видим кога! Бавно, но натам вървите!
305
1
 
38
 
! Отговори
Анов преди 1 месец
И на двете ми коли ми откраднаха катализаторите от паркинга пред блока. МВР ще ми възстанови ли щетите? Или делкат с мафиотите, които крадат?
304
2
 
19
 
! Отговори
Експерт преди 1 месец
Този Тудуров да го духа. Най старият автопарк е в Полша, не е в България. Справка в Евростат. Катастрофите в България по причина техническа неизправност са 0.1 % от всички ПТП-ета. Главно са поради спукване на гума и няма загинал за миналата година.