Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед

Българският автопарк е най-старият в Европа, казва експерт
6 авг 2024 11:24, Нели Христова
379
Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед
Снимка: БГНЕС

Ревизират системата за годишни технически прегледи. Междуведомствена комисия трябва да измисли начин, който да регулира проблемите с прегледите. Идеята е вредните емисии вече да не бъдат класифицирани като опасни, което ще остави колите в движение. Срокът за отстраняване на такъв тип неизправности да бъде удължен от 14 на 30 дни.

Според автоексперта Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия проблемите са трупани с десетилетия. "Българският автопарк е най-старият в Европа. 18-19 години е средната възраст на колите у нас. Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед независимо в какво състояние е автомобила му. Катализаторите бяха масово премахвани, за да не се запушват системно", посочи той.

По думите му гратисният срок за отстраняване на неизправности може да бъде удължен. "При кола без ГТП не важат застраховките, така ако шофьор направи катастрофа, застрахователят няма да признае щетите. Под 0,5% от автомобилите не са минали преглед. В сервиз може да се направи най-общ преглед, но някои от колите са върнати заради проблеми със спирачки и кормилна уредба. В Германия не можете да минете ГТП, ако не работят подгряващите елементи на задните стъкла", обясни Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве чудят се как да инсценират , че работят !Всичко ни е наред та опряхме до необходимостта на всеки гражданин да му разкатаем фамилията . Толкова ли ви пречим по улиците , за това ли е въпросът , да не ви се мотаем в краката ли , само вие да сте по улиците !?
282
0
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Предлагам на Годишен ПСИХИЧЕСКИ Преглед да минават всички ДЕПУТАТИ !!!
281
2
 
32
 
! Отговори
Мустафа преди 1 месец
Значи да очакваме бунт и сваляне на правителството ако почнат да връщат 80% от автомобилите.
280
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прегледа трябва да е специален за българина, защото той е специален. За емисиите, те също са без значение защото замърсяват само България, който не му отърва да не идва да диша мръсен въздух, на българина му е добре.
279
3
 
7
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Кре тен до кре тена и все закони и правила коват ......да им се не нарадваш ....
278
0
 
27
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Как пък веднъж не измислихте нещо да е в полза и за улеснение на хората бе " държавници " ?!!?
277
0
 
20
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Как човек да не ги запсува ама от все сърце !!!
276
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
извиват ръцете на хората със стари автомобили! Узаконява се огромна корупция! Клакьори развиват врели некипели! При предстоящите избори ще гласуваме за онази партия, която спре това безумие и милиционерски терор! Оставете по-бедните хора на мира!
275
5
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не съм видял ПТП заради автомобил без катализатор. Обаче виждам редовно нови Б*В-та с пишман шофьори, които причиняват почти умишлени убийства на пътя, като се дрогират.
274
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като не мине преглед на вторични суровини и няма да си купя нова, ще се движа еко ще е добре за здравето а държавата ще олекне като няма да плащам данъци застраховки гориво ддс от гориво няма да взема, масла филтри гуми чистачки пожарогасители аптечки винетки преглед няма да плащам за автомивка няма да плащам синя зелена зона и още куп глупости....хак да й е на държавата и най важното няма да могат да ме глобяват за нищо свързано с колата щом така искат не ми прече да се движа алтернативно..
273
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катализатори дпф а у квартало горят гуми на камари нашите събратя....
272
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 99,9% корупция, минаването винаги е лесно. Законодателството няма значение. Плащаш си - минаваш. Не плащаш - не минаваш. Така е било и така ще бъде. Променя се само тарифата.
271
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия изопачиха и смениха всичките кадърни закони !Колкото и да се напиняте,по времето на СОЦА си бе по-добре!Къде е образованието , здравеопазването, стопанисваните гори ,чистите реки ,езера ,язовири ,и поливните канали?Защо допуснахме работодателите да са мутри и затворници .Каква е тая , Галя от посолството ?Кой дава право на укринската *** да се разпорежда в чужда държава ?Какви са тези Премиери , да се допитват до Зеленски ?Няма елементарна държавност.НЯМА ДЪРЖАВА , ОСТАНА САМО ТЕРИТОРИЯ
270
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е мисленето на българинЪ , на фона на дипломите за вишУ , с/у 1 800 леА !Нали не са предвидени санкции !!!
269
4
 
25
 
! Отговори
Л.Иванов преди 1 месец
Поредната глупост! Откъде Тодоров съди, и как е стигнал да извода, че досега българинът е свикнал да минава лисно на преглед? Или отново ще разтягаме дъвки! Хайде КАТ да изнесе данните от ПТП за минали години и да посочи колко от тях са станали вследствие на неизправни автомобили, които са минали на ГТП.
268
1
 
5
 
! Отговори
End преди 1 месец
100 за гтп, тия луди ли са
267
1
 
18
 
! Отговори
Славчо преди 1 месец
Какво правят хората с ниски доходи а се нъждаят от мпс да се придвижват, дгд бедните отново
266
1
 
27
 
! Отговори
Предлагам да преди 1 месец
свалим всички сегашни политици и власт имащи и да коригираме законите в социална посока. Нещо ми писна от корумпиран капитализъм
265
10
 
9
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 месец
НИЕ ОТ ВЕЛИЧИЕ ВКАРВАМЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ЕКО КАТЕГОРИИТЕ!
264
5
 
7
 
! Отговори
Пею преди 1 месец
минах точно за 15 минути и *** обръскаха 95 лева. Не ми светеше задната на единия стоп ама тя на никой не требва.Не вярвайте на туй що пишат.