Празнуваме Преображение Господне днес

Според народния календар слънцето обръща гръб на лятото
6 авг 2024 09:05, Елка Василева
15
Празнуваме Преображение Господне днес
Снимка: архив, БГНЕС

На 6 август православната църква отбелязва християнския празник Преображение Господне или Сотировден.

Според Светото писание на Преображение Иисус Христос показва на своите ученици божествения си образ и се разкрива пред тях.

Според евангелията Иисус Христос и апостолите Петър, Яков и Йоан се качват на планината Тавор в Галилея за молитва. Там тримата апостоли сядат да си починат и заспиват. Когато се събуждат, виждат Иисус да свети ярко, а от небето се чува глас: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте".

На този ден в православните храмове се отслужват празнични литургии. Според традициите на Преображение Господне се бере първото грозде и след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата, се раздава на близки и съседи.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. На трапезата на Преображение може да има риба, макар че празникът е част от Богородичния пост, припомня БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Преображение Господне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преображение е на 19 август!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя православна църква? Кога е Преображение, си личи по планината Тавор в Светите земи. На тази планина сега има два манастира - католически и руски православен. И на Преображение по праволсавния (по стар стил) календар над православния манастор се появява дъждовен облак.
10
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Християнството е най-човекоядната религия. Дават ти да пиеш вино и ти казват: "Пиеш кръвта на Христос". Дават ти после нафора в устата и ти казват: "Ядеш от тялото божие" :))) ХАхахахахахахаха...Да ви има вярванията :)))
9
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 месец
Това са наши народни традиции. В далечното минало към празници от християнския календар са били прикрепени езически обичаи, свързани с битието на тогавашните хора. По нашите земи тези езически обичаи са обвързани главно със земеделието. През втората половина на август в повечето райони на България са вече узрели ранните сортове грозде. Не знам дали днес има запазени такива. Навремето при баба ми имаше едно много ароматно и сочно бяло грозде, което зрее и се яде през август.
8
2
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Влизате в противоречия с природата от която и вашият Исус Христос няма да ви спаси . Според "старият" календар този празник е на 19-то число . Тогава е по-реално да има промяна от метеорологична гледна точка на тези географски ширини. Преминаването към новият календар за този църковен празник е несъвместимо с промяната към друг сезон на времето. Култовите времена към личността не водят до промени от метеорологична гледна точка. Селският и патриархалният манталитети са характерни за българите .
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В миналото този празник е бил на 19-и август, по стар стил. На 6-и август си е още средата на лятото.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо трябва да го празнуваме :)))
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4 -- Какво е направил и прави новият "действен и подвижен патриарх"
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преобрази се и нашата църква за ужас на ислямистите на Доган и костовистите безбожни психопати.Начело с нов действен и подвижен патриарх.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почва да мирише на дебели мезета и червено вино.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Гусиии да пости с луканка с 50 милиона попска субсидия :)))
1
5
 
22
 
! Отговори
Бог преди 1 месец
да благослови всички православни християни! Амин!