Зоопарковете в България трудно покриват европейските стандарти

"Четири лапи" си сътрудничи с тях от 10 години
6 авг 2024 22:50, Инна Ангелова
17
Зоопарковете в България трудно покриват европейските стандарти
Снимка: БГНЕС

"Четири лапи" е организация за защита на животните, която повече от 10 години работи за подобряване на условията на животните в зоопарковете. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България.

В следствие на дългогодишната работа по темата, през 2021 г. Доклад на "Четири лапи" разкрива, че повечето български зоопаркове функционират в нарушение на законодателството. Гергана Блажева, която работи като координатор във фондацията споделя пред БНР, че всеки зоопарк си има специфични проблеми.

Преди това - през 2020 г. е инициирана петиция за по-добри условия за животните в българските зоопаркове, която за две години събира над 51 хиляди подписа и през месец май 2022 г. тя е официално връчена на министъра на околната среда и водите.

Ситуацията в българските зоологически градини изисква систематичен и дългосрочен подход, включващ активно сътрудничество и участие на всички заинтересовани страни, насочено към устойчиво подобряване на стандартите за отглеждане и хуманно отношение към животните в плен, заявяват от организацията.

След многобройните посещения, екипи на "Четири лапи" са констатирали, че минимално са се подобрили условията само на някои животни. В рамките на настоящата година са предвидени посещения и проверки в зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Столичният зоопарк е единственият от България, който е член на Европейската асоциация на зоопарковете и може да служи за добър пример, подчерта Блажева. Зоологическата градина в Стара Загора е на път също да стане член. Блажева допълни, че по програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъдат подпомогнати зоопарковете в България чрез разработването на пакет от документи за кандидатстване за последващо финансиране на проекти за ремонтни дейности, за цялостното функциониране и развитие, включително планове за колекции и консервационни дейности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: животнизоопарк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
До Дрт Пъън,напротив,българските пенсии са несравнимо по-високи от европейските,кое наричаш работа,краденето,което правеха на младини ли,получават наеми,ренти,лихви,не си знаят имотите дъртаците,да не говорим,че също даром без да са заслужили с нищо получават от чужбина мноооого пари,така че ако ги жалиш,просто си им съучастник на тези престъпници
15
2
 
2
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 месец
Те и пенсионерите ни не покриват европейските стандарти ...а *** на никой не му пука. Нищо че тия възрастни хора са работили цял живот и са хранили и поили търтеите дето управляваха България. Страна на абсурдите сме. Мързеливци без ден трудов стаж получават по-големи пенсии от пенсионираните учители., лекари, работници. Срам.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейци в зоопарка още не слагаме, така че това няма значение. Важното е да покрива стандарта на животинките.
13
0
 
4
 
! Отговори
ГТП неПРЕМИНАЛ преди 1 месец
Тогава да ги затварят!
12
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 месец
А зоопарковете в Европа не покриват българските стандарти.
11
0
 
6
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
сигурен съм ме не покриват никакви стандарти , не само европейските !
10
1
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
В тази *** на град София на десетки метри се разнася мърсотията от клетките на животните, които гладуват поради кражби на храна и не безопасен достъп на работещите, които подават храните на животните е логично да не отговарят на елементарни хигиенни и безопасни условия на труд.
9
2
 
4
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
Знаите ли че в домовете за душевно болни се отпускат по 68 стотинки на ден или 0,40 Евро на ден за храна. По-леките случай лятото ги пускат на "отпуск" да се изхранват с просия и дренки. Затова лятото има повече скиташи по градовете. Иначе 4 лапи не им стигат по 20 лв на ден за куче...
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е това от ляво а другото е Ким Чен Ун
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин изглежда доста умен на тая снимка
6
1
 
6
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Защо не излезе една фондация като тия ала бала и да видят как живеят хората. Има деца не им достига храната на ден или водата. Някой нещо да се сети или не? Нямам против животните ,но за да са добре животните ,трябва и ние да сме добре за да полагаме по-добри грижи.
5
1
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Не трябва да има зоологически градини. Всички те са затвори за животните. Животните ,като хората,искат свобода.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето посетители на зоопарка в София не спазват елементарни правила. Нито поддържат чисто след себе си, нито пазят тишина в зала "Големи котки, терариум и аквариум", дразнят животните, хвърлят *** в клетките на животните. Ниската цена на билета за вход на зоопарка НЕ дава правото на повечето посетители да се държат отвратително, да не спазват елементарни правила, да замърсяват зоопарка и да дразнят нарочно животните. Животните в зоопарка имат правото на спокойствие.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да не се вдига шум, писъци и крясъци в големите зали за дивите котки в зоопарка в София. Хората вдигат висок шум, който пречи на спокойствието на белите тигри (стават агресивни, ако хората ги дразнят и ги снимат с камера със светкавица). Лъвицата и Лъвът от писъци и крясъци не могат да спят спокойно, нито да си починат. Клетките и помещенията, за съжаление, за дивите големи котки (леопарди, тигри, лъвове, пантери, др.) са тесни и неудобни за тях. Шумът от хората и тълпата ги дразни.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да знаят посетителите на Зоологическата градина в София, че през лятото там има и змии. Поради тази причина и за тяхна безопасност е много е важно да ходят само по асфалтираните пътища и да не се усамотяват по калните пътища. Не пускайте децата да се разхождат сами, винаги да са с родителите.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Зоопарковете в България трудно покриват европейските стандарти"За съжаление е така. Условията за живот и развитие са изключително трудни и лоши за животните в зоопарковете в България. Много е трудно и за работниците, които носят буквално на гърбовете си грижата за животните и поддържането на зоопарковете. Много е трудно да се поддържа един зоопарк чист, без ***. Посетителите въпреки унизително ниската цена за билет на човек за зоопарк на ден, не поддържат чисто след посещение.