Лятото свършва, щъркелите се събират на ята, готвят се да отлитат на юг

Скоро ще оповестят резултатите от преброяването им
7 авг 2024 16:20, Петър Бойчев
26
Лятото свършва, щъркелите се събират на ята, готвят се да отлитат на юг
Снимка БГНЕС

У нас вече се сформират малки щъркелови ята, които започват своята миграция на юг, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в публикация в официалната си Фейсбук страница.

Най-многобройни са ятата около 20 август, казват от организацията.

От БДЗП информират, че скоро ще оповестят резултатите от преброяването на белия щъркел. И напомнят за кампанията си за проучването и опазването на белите щъркели.

Над 5000 населени места бяха предвидени да бъдат обхванати в рамките на осмото преброяване на белия щъркел. Промените в климата също оказват влияние върху живота на белите щъркели. По-топлите зими провокират птиците, сред които и щъркелите, да се връщат по-рано у нас, а дори и да остават през цялата зима. В района на град Бургас бели щъркели се срещат целогодишно. В България се среща и черен щъркел, разказа в началото на кампанията за БТА природозащитникът от БДЗП Свилен Чешмеджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: лятощъркелията
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
на 22 септември ще свърши лятото всеки сезон е вълшебен и е 3 месеца нито повече нито по малко
22
3
 
3
 
! Отговори
Чакайте бе преди 1 месец
Те сега само се събират. Ша си поприказват, ще поклюкарстват, ще пийнат, ще хапнат жабешки бутчета и ако е рекъл щъркелският Господ, поживо поздраво през октомври ша отлепят от пистата. Аре, чао, приятен им полет...
21
6
 
3
 
! Отговори
Провидението преди 1 месец
Да можеше така и комунистите да отлетят на изток, цена нямаше да имат.
20
5
 
4
 
! Отговори
извод! преди 1 месец
Дори и щъркелите напускат България и не искат да живеят повече тук!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това сигурно само в България, се готвят да имигрират. Вчера в Сърбия се бяха събрали над една нива... и кръаха отгоре
18
3
 
0
 
! Отговори
глупави щъркове! преди 1 месец
Те не виждат ли каква жега е навън? Могат поне да питат синоптиците. Или пък да ги помолят за един термометър на гърба окачен. Който да им бъде под ръка, тоест под крило. За когато решат, че е станало студено и трябва да летят към Африка.
17
6
 
5
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Това е летният сезон в БГто. Има-няма месец. Почват си студовете и сутрешните слани. След 5 Август от 10 вечерта до към 7 сутринта температурата рядко минава 6 градуса.
16
4
 
1
 
! Отговори
Ванга до Левски преди 1 месец
След 2016-та догодина пак ке ги копате тия сос се стадионо дека не е построен.
15
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
мда,ако това е вярно /аз споменах че не съм виждал щъркел и лястовица тая година /,то то е сигнал,че вероятно зимата ще бъде продължителна и тежка и ще започне по-рано..А може и изобщо да нема зима !..?..Нема и мухи -лястовичената храна,нема и жаби-храната на щъркелите,та какво да правят тук ?..-Да "фащат пътя" към "Обетованите за тях земи"..
14
1
 
4
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Преди няколко дни видях и лястовичките, събират се на ята. Озадачих се не е ли малко рано, началото на Август, като се има в предвид, че дойдоха Април.
13
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
аз не видях тая година щъркели...Нито лястовици..Защо така?
12
0
 
12
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Извинете, буквите не стигат! Та, тогава август бе най заспалия за държавната администрация на всички нива месец! При демокрацията това е един от най шашавите месеци! Настана хаос! Вместо отпуск, бурни политически истерии и безобразия като катастрофи и пожари! 14 войничета убиха 90-те на Околовръстното през август! Ванга и Тодор Живков починаха август, дори и цар Борис при капитализма! Курск потъна август! Атомни бомби - 2 броя 1945 година!
11
0
 
12
 
! Отговори
До Бау преди 1 месец
Абсолютно си правв!!!
10
0
 
16
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До 8! Не е само това! По традиция от комунизма, август бе отпускарския месец на началниците от всички нива - от Държавния съвет, до последния кмет и командир на полк! Тихо, спокойно! Затова това се счита и сега за престижно - излизаш август, следователно си голяма работа! Погледни телевизиите - прехвалени водещи почиват, предването им или е в отпуск като тях, или им поставят заместници, които често са с повече качества, но неуважени! Дори бурни политически събития да има, газарите са в отпуск !
9
0
 
7
 
! Отговори
Данчо Вангата преди 1 месец
до Ванга: Стрино Ванге, ти си шашава уа!
8
8
 
6
 
! Отговори
Ванга преди 1 месец
Отлитат защото предусещат, какво иде и че после няма да могат да отлетят. Маса мъртви птици лястовички гълъби падат от небето из България .Ще видите какво ще стане скоро, няма да има къде да се скриете от възмездието. Злото владее Света.
7
0
 
13
 
! Отговори
баааа го преди 1 месец
Лятото приключва......след МЕСЕЦ и ПОЛОВИНА!
6
0
 
19
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Прав си, че Септември морето е по спокойно - няма ги бурните августувски вълни, няма и навалицa, щото повечето хора имат деца и ги готвят я за училище я за детска градина, плажа е почти празен, хотелите също и цените за нощувка падат сериозно. Най-скъпо и пренаселено е от средата на юли до края на август - тогава няма къде да си сложиш хавлийката на плажа.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баща ми е от Бургас и имаме апартамент до морето и от малък всяка лятна ваканция съм на плажа, та нещо са подранили тая година щъркелите. По принцип в края на Август си отиват.Помня като ученик колко тъжно беше -те летят в редица над морето тръгнали към Африка, а ти знаеш че скоро и ти ще тръгнеш към София и даскалото,но сега има още бая лято,даже Септември си е cyпер,тихо е морето и няма навалицa.
4
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав им път да ги изядат хиените у Африка :)))