Промени в частното пенсионно осигуряване: Ще получаваме ли повече пари?

Според Мария Минчева сега е моментът да подсигурим финансовото си бъдеще
Обновена: 7 авг 2024 11:40 | 7 авг 2024 11:36, Красимир Ангелов
26
Промени в частното пенсионно осигуряване: Ще получаваме ли повече пари?

Подготвят промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН). Какво ще се промени?

"Законодателните промени все още не са факт. Работи се в КФН заедно с пенсионноосигурителните дружества. Първият стълб са пенсиите от НОИ; вторият стълб са личните партиди и всички натрупани суми зависят от личните ни вноски; третият стълб е доброволното осигуряване. С настоящата демографска картина държавните фондове трудно могат да издържат да изплащат адекватен размер на пенсиите. Сега се фокусираме върху втория стълб, където са нашите лични вноски и как да бъдат управлявани по-добре", обясни Мария Минчева от Българската стопанска камара (БСК) в "България сутрин".

"В момента всички средства от пенсионното осигуряване се влагат консервативно. Идеята е човек да избира неговите средства да бъдат влагани в по-високо рискови инструменти за по-висока доходност. Степента на риск е съобразена с възрастта на човек. Би могло да се позволи на пенсионните дружества да инвестират средства в местната икономика - да финансират дружества, които да развиват нашата икономика", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Минчева сега е моментът да подсигурим финансовото си бъдеще. По думите ѝ трябва да има много добра информационна кампания, която да залегне в образователните програми, за да знаят младите хора как да управляват парите си и пенсионните си спестявания.

"Парите са лични и се натрупват в индивидуална сметка. Сумите се наследяват в случай на смърт на осигуреното лице. Колкото повече внасяте, толкова повече ще получавате. Има възвръщаемост. Предложенията са в посока да се получи по-висока доходност в целия жизнен цикъл на едно лице", подчерта Минчева.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частните пенсионни фондове ще инвестират в биткойни, пирамиди на стартъпи. Това е следващият голям грабеж. Печалбите за тях, загубите за "поелите риска и подписали се". Какви специалисти са? Никакви специалисти на издръжка на държавата и вноските на работниците. Харчат от парите, сега ще стават "Българският Уолстрийт".
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частните фондове искат да играят на американската борса и да грабят и да дават на пенсионерите по 1-2 процента годишно, ако спечелят. Ако загубят, да се оправдаят с падащите пазари. Частните пенсионни фондове стават хазартни играчи с хазартна зависимост.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1989 хората взимаха по 150-200-300-400 лева пенсия, без работещите в ТКЗС, които не се осигуряваха. Тези 150-400 лева пенсия от онова време отговарят на около 3000-8000 лева пенсия сега. Е, нямаме пари, но имаме банани и тоалетна хартия
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тази пенсия от частния фонд ще стигне ли за банани и тоалетна хартия?!
22
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Нали искате "ли сто на Запад"? Какво ревете?
21
0
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
И най накрая жа земете от 3-те най дългото. Аъъ . На такваз ми мяза
20
1
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 месец
Защо не направиха това през 2000 година , след 25 години ще променят правилата и след още 25 години пак ? Трябва тези фондове да станат доброволни , както е навсякъде по Света .
19
0
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
"които имат основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания" - само на мен ли ми се струва интересен моментът, в който изкараха тая новинка - точно в началото на предизборната кампания преди поредните избори.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗМАМА! Това не вярно. В България всичко е опорочено. Това е като ало-имамите, но тук е регламентирано от закона, за да се облагодетелстват собствениците на фондовете!
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо им вярвам, че целта е да увеличават доходите на хората. Ама наистина ли? Просто мислят нова заобиколна схема, как като съберат максимално голям фонд да обявят фалит и...... дим да ме няма. Само гледайте след 3,4 години как работи схемата им.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна измама! Ако си внесъл повече от 14 000 лева, ти дават пожизнена пенсия в размер на 80.00 лева месечно, която не се индексира. Но 80 лв сега след една година ще са нищо. Плюс това има ежемесечни отчисления за издръжка на персонала във фондовете, офисите и колите им. Когато бе въведено дзпо ни уверяваха, че две пенсии ще бъдат повече от една, но де факто сега са по-малко. Хора, не внасяйте пари в тези фондове!!!!!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първоначалната идея за втория пенсионен "стълб" беше, да се получи допълнителна пенсия над тази от НОЙ. С това доходите на пенсионерите щяха да се увеличат. В крайна сметка, ако имаш "доброволно допълнително осигуряване " ( за всички родени след 1960 год.), ти се намалява изчислената пенсия от НОЙ и се допълва от втория стълб. Това си е чиста измама и то приета със закон. След 10 години може би и втори и трети пенсионен стълб само ще облекчат сметките на НОЙ, но не и повишаване на пенсиите.
14
2
 
12
 
! Отговори
50 годишен младеж преди 1 месец
Единствените дето вземат пенсии в BG са цялата пасмина държавни служители начело с милиционери и военни за които държавата не внася пари а им надува осигурителния доход. Допълнително ги пенсионират на 50 години някои особенно претоварили се от игране на карти. Втори, трети стълб са допълнителен доход за лапачите, не пенсия за вас. Осигурете си старините индивидуално и не го отлагайте.
13
12
 
4
 
! Отговори
гламав пенсионер преди 1 месец
Не внасяш ли големи осигуровки цял живот,нищо няма да помогне.Пак продължавайте "бай г-а-н-ь-о-вци" да криете доходи.Така до никъде няма да я докараде.
12
0
 
7
 
! Отговори
ф преди 1 месец
Таван да ви разреша да ги вложите и хоп няма печалбаааааа.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не се позволяват рискови инвестиции. Това ще доведе до източване на фондовете.
10
0
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ВДИГАЙТЕ ПЕНСИИТЕ СПОРЕД ИНФЛАЦИЯТА!!!-ХОРАТА ЛЕКАРСТВАТА НЕМОГАТ ДА ДИ КУПЯТ-ЛЕКАРСТВО ЗА СЪРЦЕ Е 149 ЛВ-ЗДРАВНАТА КАСА ПОКРИВА НЕЩО ДИ ТАМ И ПАК ПЛАЩАШ 94 ЛВ-БАЧКАТЕ ДОКАТО ВИ ВЗЕМАТ ЗДРАВЕТО-ПОСЛЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ЗДРАВЕ-ЗА ЯДЕНЕ И СМЕТКИ НЯМА!
9
2
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Мария, явно подготвяш почвата за постната пица. Внасяйте се в частните пенсионни фондове та Дянков да ими от къде да си пълни бюджета защото кокорчо ги опраска.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дааа, разбира се. Във формата на тaрaтанци. Най вероятно електронни тapатанци...хи хи хи
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добре са го написали по долу. Това не е стълб, това е дебел и много добре заострен кол в г.