Болните от Алцхаймер у нас са над 70 хиляди

Първи и основен признак на болестта е забравянето
20 сеп 2024 11:41, Инна Ангелова
7
Болните от Алцхаймер у нас са над 70 хиляди
Снимка: Pixabay

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с Алцхаймер. По данни на гражданско сдружение "Алцхаймер България" около 70 хиляди души у нас страдат от заболяването. Деменцията е нелечима и бързо прогресираща болест, с чиито трудности се сблъскват както самите болни, така и техните близки.



"Сблъсъкът между дълга, който имаш към близките си хора и себесъхранението. Това е основният проблем, който мисля, че тормози повечето от хората, грижещи се за такива дементноболни. Основният проблем, с който се сблъскваме ние, е чисто морален", казва Златан.

Той е близък на дементноболен и поради тази причина създава група в социалните мрежи, чиято цел е споделянето на ежедневните трудности с хора в подобно положение.



"В тази група именно споделяме за това какво всъщност се случва, бавно и сигурно вървим по хлъзгавия път надолу. За съжаление както самите болни, така и тези, които се грижат за тях", казва Златан пред Нова.



С напредването на болестта се влошава освен психическото състояние на болните, така и физическото.

"В доста по-напредналите стадии сами разбирате, че хората са абсолютно неподвижни, има тотална когнитивна загуба и инконтиненция, тоест неволното изпускане. Когато тези хора са напълно без движени, сами разбирате, че грижата е доста по-голяма.

Всички сме наясно, че това е нелечимо заболяване. То прогресира, болните се променят с всяка една година става по-лошо", обяснява Златан.



Според експерти причините за заболяването са много. При ранно диагностициране забавянето на влошаването му е възможно. Основен и първи признак на болестта е забравянето, следвани от объркване, дезорентация в позната среда.

"Диагностицирането става с определен алгоритъм на поведение, като трябва да се направи ЯМР, трябва да се направят психологични изследвания", обяснява неврологът Мария Пеева. 

С влошаването на състоянието на болния, ескалира и неговото поведение спрямо заобикалящите го. Възможна е проява на агресия. Тя е една от основните характеристики на болните и когато този човек не те познава, той агресира. 

Според невролога Мария Пеева често хората се притеснявали да отидат на лекар.

Съветът на специалистите е да се влага разбиране при общуване с тези хора.

"Трябва да са по-внимателни, по-снизходителни към тях, да подхождат с разбиране, да не им се карат, когато например нещо са сбъркали, особено близките, защото те не го правят нарочно", казва Мария Пеева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Общество
Билото на Стара планина е в гъста мъгла и не е препоръчително за разходки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Блажев КATИЛА преди 17 минути
0лuгyфрeнuте сме много повече
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Статия:/Връзката Алуминий Алцхаймер/ - хубаво четиво, алуминият отива направо в мозъка ви.:))
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
тъкмо си го измил,облякъл,сложил памперс и той го събул и се изходил в ъгъла на хола,същото заболяване има Байдън и Брус Уилис.нещо ужасно е.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защото нама центрове и всеки трябва да се оправя сам.
2
3
 
7
 
! Отговори
Да черпи преди 1 час
Бай Дън
1
6
 
3
 
! Отговори
Хубава болест преди 1 час
Всеки ден се запознава с нови хора и научаваш нови неща