Радев: Днес се разделяме с двама достойни летци

Последно сбогом със загиналите пилоти при авиокатастрофата край "Граф Игнатиево"
Обновена: 21 сеп 2024 12:31 | 21 сеп 2024 12:08, Елка Василева
61
Радев: Днес се разделяме с двама достойни летци
Кадър: БНТ

Военнослужещи и колеги отдадоха днес последна почит на подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември. Това стана на официална церемония на пистата на 12-та авиационна база в Долна Митрополия.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39 ZA, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО и по време на деня, в който президентът Румен Радев посети базата за генералната репетиция.

На церемонията в Долна Митрополия присъства и президентът Румен Радев.

 "Днес се разделяме с двама достойни летци, които посветиха живота си на българската военна авиация. Искам още веднъж да изразя своите съболезнования и своята съпричастност към болката на семействата на загиналите колегите и разбира се, още веднъж да призова да се престане със спекулациите, преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти. Искам да призова към българските военновъздушни сили, към Българската армия, да има повече внимание, да има една осъзната, регулярна държавническа подкрепа, не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи", каза Радев, цитиран от БНТ.

Припомняме, че в петък миналата седмица, при подготовка за демонстративен полет на 3-та авиационна база край Граф Игнатиево, катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

Тридневен траур бе обявен в община Долна Митрополия в памет на загиналите пилоти. Паметта им бе почетена и в Плевен.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи вчера, че черната кутия на самолета ще бъде разчетена в завода производител в Чехия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от Общество
След огнения ад във Воден: Дойдоха, видяха ни и си отидоха - това е, ние нямаме държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
до 29 Радев ли е виновен, че тия са били самонадеяни за да правят такива опасни маневри на такава малка височина. Радев е правил такива маневри, но Радев си е Радев. Беше най-добрият ни пилот на изтребител. Гръбен полет на 30 метра от земята направи на едно авиошоу край София като беше пилот. Тия прекалено много са го гледали явно, че да му подражават.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Оставка за Радев! Няма нужда от патетични речи, те няма да върнат момчетата:((( Държавата убива!
35
5
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 часа
Вижте едно и също началство откакто Радев е на власт. Този случай е поредният и няма уволнени генерали. Радев е виновен.Трябва ли да се разделяме с още бг летци, заради Радев???Оставка незабавно от целият главен състав с Радев.Вън!
34
5
 
3
 
! Отговори
сащ-мощ и сила преди 2 часа
Рюндю 6юндата,защо откраднати жената на свиленски,само руските варварски племена правят така и маанетата
33
2
 
6
 
! Отговори
Лека им Пръст преди 3 часа
Поклон
32
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 часа
Оставка
31
3
 
3
 
! Отговори
KOPH преди 3 часа
OCTABKA.
30
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 часа
Бог да ги прости,но това са суровите реалности на живота,живеем в 21век и загиваме от автомобили,кораби,самолети и т.н.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Рундьо кой ше плаща самолета :)))
28
6
 
3
 
! Отговори
Валерия преди 3 часа
До 20Эагиналите пилоти са били эад гърба на Десьо да правят масовка и да му пазят гърба по време на рекламни ПР видеозаписи!!!! Ф 16 эащо не направи лумпинга като толкова искаше шоу нашия президент а нареди др уги да рискуват вместо него?????
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Един от двамата сигурно е получил инфаркт или инсулт от високия холестерол.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
chernata kutia e arestuvana za lipsa na dokazatelstva. kakto i mediinite mnogobroini videa. glasnost i perestroika nema. ima diktatura. i dvijenia za prava i svobodi...mitkat neide tuk i tam iz gori, planini, dolini...po sveta i u nas...notariusat im e na nebeto...
25
6
 
5
 
! Отговори
?!? преди 3 часа
За съжаление, по времето на Радев Разединителят и неговите правителства погребахме трима летци, петима полицай, не се знае колко военни . Това в повече от всичките му повече от всичките му предшественици взети заедно. Тоя няма нито морал, нито чест сега е ясно, че и съвест няма! Тримата летци са от неговото поделение да си помисли добре, греши ли се някъде.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
krasiv appel...bg narod da plasta za atrakciite na skopja...nali im podarihme bgarmeiskite tankove, sega da im podarim i samaliotite...stoto nas na pazi ahmed dogan s mentata...
23
2
 
6
 
! Отговори
Ирландец преди 3 часа
О'Лигофрeните във ВМА редовно викат "Ние за летци взимаме само хора, които в следващите 20 години ще са в добро здраве и няма да се разболеят от нищо". Предвид това и предвид вида на летците, предполагам, че затлъстяването и гушата са признак за добро здраве за млади хора.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не изглеждат кой знае колко като военно, еле па летци.
21
6
 
7
 
! Отговори
бл преди 3 часа
Който е гледал Сините Ангели край Пловдив преди няколко десетилетия ще си спомни как тогава за "подгряване" имаше демонстрация на Българскитен ВВС. Долетя бавничко един самотен МиГ-29, изправи нос и застина вертикално във въздуха. Пилотът държа самолета така неподвижно десетина секунди и после даде форсаж и със небивало ускорение самолетът се изкачи вертикално и изчезна. След това палячовщините на F-18 просто изглеждаха твърде постни
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Валерия - Дай да ти видим външния вид и да те определим за какво ставаш! Преди който не разбираше, поне си мълчеше. Сега сууульо и пууульо, нищо не отбира, ама държи да си изпише мнението, пълно с глупости.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Интересно,ако бяха оцелели,кой щеше да е виновен? Бог да ги прости!!!-:(
18
6
 
10
 
! Отговори
Валерия преди 3 часа
Общите приказки эа професионализъм не се връэват нито с инцидента нито с външния вид на хората от снимката !!!! Апропо имало ли е эаповед эа рискова маневра на ниска височина господин Десьо Радев ????