Методът 80/20 и как здравословната храна е вкусна и доста по-изгодна

Експертът по хранене Христо Мутов: Важно е да имаме повече движение в ежедневието
21 сеп 2024 12:05, Елка Василева
11

Методът 80/20 означава, че след като сме приели 80% качествена храна, може да се поглезим с 20% любими храни. Всеки ден може, без значение кога. Повечето хора, като имат ограничение, много бързо приключват с диетата. Съветвам хората, с които работя, да започнат с малки стъпки и всеки ден да вкарат нищо ново. Това каза експертът по хранене Христо Мутов, който е автор на книгата "Яж всичко и бъди във форма", в съботното издание на "България сутрин".

Той препоръчва в началото да започнем с 1-2 тренировки седмично, а после да ги увеличим на 3-4 и постепенно да надграждаме.

"Има доста хора, които вечно са на диети и не си постигат целите, защото повечето диети са много ограничаващи. В началото съветвам хората да си броят калориите, за да имат култура на хранене. Мит е, че здравословната храна не е вкусна. Даже е доста по-изгодна като цена", сподели Мутов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос какво трябва да направят родителите, които имат деца с наднормено тегло, експертът по хранене отговори, че първо трябва да променят навиците си, защото децата взимат пример. Ако те започнат със здравословните навици, децата ще видят от тях.

"Важно е да имаме повече движение в ежедневието", подчерта Мутов.

Той призна, че е пробвал всички диети от интерес, за да види как работят. Мутов отбеляза, че в книгата си е събрал всичко най-добро от опита си.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Общество
След огнения ад във Воден: Дойдоха, видяха ни и си отидоха - това е, ние нямаме държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
10 и голяма заплата да имаш пак не можеш да имаш култура на хранене. Трябва да имаш собствено производство, а не наложен отвън внос. Само не ми разправяй че с голяма заплата ще си купиш био мио веган произведени незнайно къде щуротии и ще си здрав и културен.
10
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
За да имаме култура на хранене, трябва да има култура на заплащане на труда. Като знам как партийни секретари и агенти на ДС приватизираха държавата, не очаквам култура на заплатите. Не ям качествена храна, защото организмът ми е свикнал с ментета, и ако ям качествена крана може да се разболея.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Муто нагъва салам народен у Кауфланд :)))
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
7. Психар лъжите ти са очеизвадни, репарациите даже не се изплащат. По самите мирни договори България не трябва да има и армия но е въоръжена от съветския съюз. Абсолютно недъгави опорки имаш.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 6 - такива като 4 не могат да разберат, че колективизацията е наложена заради загубената ВСВ и репарациите, които народа е длъжен да изплати заради загубената от немците и японците ВСВ. Много плюят по колективизацията, но аз лично съм горд от нашите прабаби и прадядовци, които след 50та година за по-малко от 4 десетилетия успяват да извадят 8 милиона българи от кирпича и да индустриализират страната. Поклон пред всички трудили се за България между 1948-1989!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
4 изчезвай от тук бандерски психар. Ковбои и българи с главна буква си ги търси в Америка. След втората световна България е била руини и добре че е бил колективизма, за да се възстанови и даже да бъде на световно ниво. Има документи как преди и по време на втората световна всичко се е изнасяло за фашистка Германия, тук не останавало почти и се е затрило всичко. Освен това в университетите се учи периода на урбанизация и индустриализация на страната. Без него ни ток ни вода ни нищо, кал и коловоз
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Добри съвети, но това с тренировките е слаба ракия. Ходих на фитнес 6-7г. докато бачках в "IT сферата" и резултатите макар и на лице се оказаха "козметични"... Разбрах го едва последните 2г. след като ми омръзна да работя на лаптоп и реших да се занимавам със ремонти и строителство... Там видях как мъже на по 50г. без ден във фитнеса без режими са в по-добра физическа форма от мен на 30 и вдигат двойно на мен. Моя съвет към мъжете, които искат здравословен живот е да оставят офиса на жените!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ние Българите създадохме градовете да вардят селата от набезите на външни нападения от вандали. След 1944г Вандалите навлязоха по българските земи, иззеха земите на Българските Ковбой - селяните, направиха си ТКЗС-та.. Сега българите нямаме своя земя. Вандалите - Комунистите са навлезли в градовете.... Земите им станаха тяхна собственост... но веке няма кой да им работи там....Защо е така? Защото изтриха знанието на българите как се отглежда дадено растение... Преди всеки е знаел. Сега никой!
3
2
 
2
 
! Отговори
Методът е 100% / 0 преди 2 часа
100% Печено Свинско, 0% други "храни"!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Методът за хранене 90% на 10%!...... 10% от хората в България се хранят здравословно за да живеят, а 90% живет за да се хранят! ПС.... единствено земите на хората по планините - където трактор не може да оре, но крава и кон може са останали не отнети и натикани в ТКЗС -то ииии именно тия БЪЛГАРИ - истински БЪЛГАРИ по ПЛАНИНИТЕ на БАЛКАНА са тия 10% които се хранят ЕКОЛОГИЧНО и не ги интересува останалите 90% защо ОМУПОМРАЧЕНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ живеят само за да се хранят по кръчмите!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако не сме земеделски стопани-производители, как да си набавим качествена храна?