Министърът на културата: Започнали сме проверки на всички театри

Тази схема за източване не е нова, призна Найден Тодоров
Обновена: 6 окт 2024 20:01 | 6 окт 2024 19:50, Анисия Иванова
9
Министърът на културата: Започнали сме проверки на всички театри
Снимка: БГНЕС

Инициирал съм проверки на абсолютно всички театри, за да разберем дали има схеми и на други места. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров в предаването "На фокус" по NOVA. Коментарът му е по повод информация за финансови злоупотреби с публични средства в Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян.

Тодоров каза още, че тази проверка ще успокои хората, които работят честно в театрите. "Не може всеки, който работи в театър, да бъде набеден, че е измамник, само защото работи там", каза служебният министър.

Той посочи, че "тази схема не е нова". Тодоров обясни, че Министерството на културата няма как да види подробности от това, което се случва, защото бюджетните институции са независими и от юридическа, и финансова гледна точка. Директорите на театрите оперират абсолютно независимо за своите бюджети с щатните разписания и прочие, обясни Тодоров.

"Ние в министерството виждаме заявени суми и параграфите, по които са заявени, но никакви други подробности. Този, който е извършвал схемата, е бил достатъчно интелигентен, за да управлява тези суми в по малки части. При нас не е искана сума от 1 милион лв., при нас е искана на няколко пъти, през няколко дни много по малки суми, които не будят подозрение", обясни служебният министър. Едва, когато направихме към края на месеца справка и то не само за Разградския театър, установихме, че се случват такива неща, добави още Тодоров.

Официалната информация, с която разполагаме, е същата, с която разполагат и медиите, каза служебният министър. На въпрос възможно ли е хора от Министерството на културата да са замесени в тази схема, служебният министър отговори, че не вярва да е така. "Бих желал да кажа не, но това не е отговор, който се дава с желание, поради което съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка в Министерство на културата и тогава ще имаме този отговор на този въпрос", обясни Тодоров.

Служебният министър на културата изрази надежда, че това е началото на оздравителен процес на цялата културна система на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
Как болницата в Пазарджик решава кризата с медсестрите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Дано не го поръчат ... Артистите са били много чвесто слуги на злото.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
Тази схема Вежди я търкаляше.Как се слагат милиони на лихва в КТБ?!От скулптура ли?!Хахахахахах!Той и в контрабандата участва и в други мероприятия.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Оставка, за да не пречи, проверките после.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А защо няма проверки на другите културни институции: библиотеки, читалища, музеи?
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Според мен, министърът на културата трябва лично и сериозно да се заинтересува как се води обучението в средните училища по предметите музика и изобразително изкуство. Може да бодне едно импровизирано "външно оценяване". Защото поне 80% от учениците хал хабер си нямат от това, което е по учебна програма. Най-вече, защото просто не им се преподава и не им се изисква. Как да има публика, как да има кой да с радва и да оцени?!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Kyлтypa мu Янko, uзбoмбuxa бюgжeтa yeee, renuxa вcuчkuтe мaнruзu...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На ъуй крадене ни социализъм ще издържи ни капитализъм ни какъвто и да било "изъм".
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нова схема ли ще организирате ?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ayeee Глaвaтa, ayee kвoй тyй kpageньe, kвoй тyй нeщo, yeee?