МРРБ платили авансово 240 млн. лв. за общински проекти

Това увери Виолета Коритарова
Обновена: 16 окт 2024 09:21 | 15 окт 2024 22:38, Стела Стоянова
4
МРРБ платили авансово 240 млн. лв. за общински проекти
Снимка БГНЕС, архив

Няма забавяне в изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, над 80% от заявленията на общините са с реално подписани споразумения.

Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на Годишната среща на кметовете, организирана от Националното сдружение на общините в к.к. „Албена“.

Министър Коритарова обясни, че приоритетно до август в МРРБ са сключвали споразумения по амбициозната тригодишна инвестиционна програма с бюджетни средства, която се разрасна до 7 млрд. лв. Целта на МРРБ била да се даде възможност на общините да започнат изпълнение на проектите си и "да се покаже, че програмата работи".

Броя на сключените споразумения е 1625 от общо подадени 2170 заявления. Подписани са и 126 анекса. Само в периода от 30 септември са сключени споразумения за нови 80 проекта, отчете министър Коритарова.

„За последният месец – месец и половина сме извършили авансови и междинни плащания за над 240 млн. лв. от индикативния бюджет от 2.8 млрд. лв. за 2024 г. , каза Коритарова, цитирана от "Сега".

Припомняме, че финансовият министър Людмила Петкова обяви наскоро за анализ, който МФ ще подготви, какви проекти по тази програма са одобрени и по кои са започнали плащания, за да е наясно какви средства са необходими през 2025 г. От думите й стана ясно, че е възможна сериозна редукция на програмата за общинските проекти, за да може догодина бюджетът на държавата да не направи свръхдефицит от над 3%. Ще се търси възможност част от проектите да се финансират с европейски средства, вместо с пари от държавния бюджет, каза Петкова.

Регионалният министър Виолета Коритарова на свой ред призова кметовете да приоритизират проектите си, като първо пристъпят към изпълнение на ремонтите и модернизацията на ВиК мрежите и подземната инфраструктура, там където има, а след това да се заемат с надземна инфраструктура.

Тя очаква кметовете да проведат по-голямата част от обществените поръчки, макар и под условие при осигурено финансиране, за да може да започне изпълнението на обектите. И допълни, че все още има ресурс от предоставените на МРРБ в началото на годината 450 млн. лв. Те са част от предвидените в бюджета 1.2 млрд. лв., които бяха прехвърлени от миналогодишната неизпълнена капиталова програма на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Страната
Как бизнесът да направи работното място привлекателно за Поколението Z?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
С чужди пари се дават лесно. Някой да е видял прогрес в каквото и да е?
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
А Тиквата гепи 60 милиона у чували от Хемус гейт :)))
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
C 240 лeвa мoraт ga ce kynят gвe egpu ceлcku мucupku...
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
240 лева са си все пари, нали? Браво на МРРБ и на работничката по публикацията!