Зеленски разкри плана си за победа във войната, ще я пренася в Русия

Той отказва да отстъпи територии на Русия
Обновена: 16 окт 2024 13:13 | 16 окт 2024 13:12, Нели Христова
246
Зеленски разкри плана си за победа във войната, ще я пренася в Русия
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски представи дълго обсъждания план за победа на Украйна в парламента на 16 октомври, въпреки че някои части останаха секретни.

Предложението се състои от пет точки: покана за присъединяване към НАТО, отбранителен аспект, възпиране на руската агресия, икономически растеж и сътрудничество и следвоенна архитектура на сигурността.

Планът включва три тайни допълнения. Давид Арахамия, парламентарен лидер на управляващата партия, каза, че секретните секции ще бъдат представени на лидерите на фракции.

"Ако планът бъде подкрепен, ние можем да прекратим войната не по-късно от следващата година", каза Зеленски в парламента в присъствието на главнокомандващия Александър Сирски, шефа на военното разузнаване Кирило Буданов и западни дипломати. Той изключи възможността за отстъпване на каквато и да е територия на страната на Русия.

В речта си пред парламента Зеленски заяви, че решението не е замразяване на конфликта и "не е търговия с територията или суверенитета на Украйна".

Поканата на Украйна за членство в НАТО беше поставена начело в списъка. Киев подаде молбата си за присъединяване през септември 2022 г., но все още не е получил ясен сигнал от съюзниците.

"Ние разбираме, че членството в НАТО е въпрос на бъдещето, а не на настоящето", каза Зеленски, но добави, че покана, предложена веднага, ще покаже на Путин грешката на "неговите геополитически изчисления".

"Ние сме демократична нация, която е доказала, че може да защити евроатлантическия и нашия собствен начин на живот."

Втората част подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на презграничното нахлуване в Курск, започнало в началото на август.

Тази точка също призовава за премахване на ограниченията за удари на далечни разстояния в Русия, допълнителни доставки на способности за далечни разстояния и западна подкрепа при свалянето на руски ракети и дронове над Украйна.

Третата точка се отнася до неядреното възпиране и включва секретна част. Украйна предлага "всеобхватен пакет за неядрено стратегическо възпиране на нейна територия", който ще предпази страната от бъдеща агресия.

Четвъртата част разглежда използването на природните ресурси от Украйна, като уран, титан и литий, които представляват потенциал за икономически растеж за Киев и ЕС
. Украйна предлага специално споразумение за съвместни инвестиции и използване на тези ресурси с ЕС и САЩ.

Частта също така призовава за засилване на международните санкции срещу Русия, за да подкопае способността й да поддържа агресията си.

Петата част се отнася до следвоенната архитектура на сигурността на Украйна. Киев може да се похвали с голяма и опитна военна сила, която трябва да укрепи НАТО и европейския континент, каза Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от Русия
Туск: Бъдещето на либералната демокрация зависи от миграцията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 35 секунди
Юлиян Репке от Билд (който по никакъв начин не може да се нарече путинист) относно плана на Зеленски: "Приемане на Украйна в НАТО няма да има, разрешение за удари дълбоко в руска територия няма да има, общо ПВО срещу руската авиация няма да има. А за пълно освобождаване на Украйна даже не може да говорим. Нямам думи просто".
224
1
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 42 секунди
Копейки Румбата Зелен Чорап не спря да хвали USA изтребителите Ф16 след като ген.Кларк го повози на задната седалка:):):)Копейки колко ли от вас ше получат инфаркт кога пристигнат в България-НАТО тези самолети?:):):):)И пак само ше пишете безпомощно под новините:):):)
223
0
 
0
 
! Отговори
а САЩ казаха преди 1 минута
- не се правете на туристи само да обикаляте, та САЩ, та Германия, ами давайте месце, 18 годишно, 20 годишно, и женско месце за месомелачката - иначе няма помощи.
222
0
 
1
 
! Отговори
цената си заслужава преди 2 минути
Макар и цената да беше необичайно висока, 23 хиляди убити, все пак цената си заслужаваше, Курск добре се продава, на Запад хората са убедени, че след превземането на Курск (за тях Курск е превзет от Украйн) украинците вече побеждават Русия, и всичко си е наред, никой не знае какво става в Донбас на фронта и никой не им казва. Успешна ПР акция беше.
221
1
 
5
 
! Отговори
коментар преди 4 минути
Този психопат трябва да бъде отстранен дори и като узурпатор на президентския пост в противен случай следват от лоши по-лоши последствия, не само за остатъчна Украйна, но и за Европа, та дори и за света! Ако този не проумява, че няма как да победи Русия, то това би следвало да го направят все още останалите разумни световни политици, колкото и малко да са на брой за жалост!
220
1
 
5
 
! Отговори
Препатил преди 4 минути
Да каже каква част от помощите изчезва по пътя. И защо една Германия вече няма да дава тежко оръжие от складовете на Буундесвера, само снаряди и новопроизведени артилерийски устовки, плюс някоя ракета. Франсетата и те им свиха помощта с една трета. Щатите и те нещо се услушват. Никой не вярва на този "герой", дори и неговите хора.
219
1
 
5
 
! Отговори
#КОЙ? преди 5 минути
Кой ще нахлува в Русия, след като не останаха боеспособни Укри? На доброволци, като Глиги ли ще се разчита?
218
1
 
5
 
! Отговори
малки гилзи с надпис преди 5 минути
Голям смях - жълтонасраните паветници организират във фейса онлайн-търг на военни артикули в помощ на Украйна, навсякъде са нацвъкали фейса със снимки на нарисувани гилзи - Артикули 1-4: Изрисувани от украински художници големи гилзи, използвани на фронта в Украйна. Начална цена за всяка гилза: 150 лв. Артикули 5-10: Изрисувани от украински художници малки гилзи, използвани на фронта в Украйна. Начална цена за всяка гилза: 100 лв. Арикули 11-12: Надписани от заместник командира на батальон в Трета щурмова бригада Заян (кодово име) знамена. Начална цена за всяко знаме: 200 лв.
217
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Нещо става в Кавказ, по руските телеграм канали се говори че Кадиров е ликвидиран
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Центаджиите като този са патологчно болни от хронична делюзия
215
1
 
8
 
! Отговори
Само питам... преди 7 минути
А какво стана с щурма на Кууурск ? Не сме чели за някакъв, какъвто и да е напредък от ден първи..... Но за сметка на това Русия не спира да напредва в Украйна. Бавно но сигурно... като булдог дето е захапал мръвката..... А с насилствената мобилизация как е ? Перфектни войници ще бъдат тия дето са събирани с ритници и шамари от улицата. За нула време ще стигнете до Кремъл че и до Сибир.
214
11
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 8 минути
БЪЛГАРИЯ-НАТО!Копейки?:):):)
213
0
 
4
 
! Отговори
Dan преди 9 минути
Zelenski:"Ние сме демократична нация, която е доказала, че може да защити евроатлантическия и нашия собствен начин на живот."Answer:You are mafia nation. 100% Corruption .
212
0
 
7
 
! Отговори
Ретардиран евроГеец преди 9 минути
Това зелено предателско същество отдавна трябваше отдавна да е на бecилото.
211
0
 
7
 
! Отговори
Курск преди 9 минути
На курско направлиение всичко е спокойно - гордите укри ги изтупаха като килими. В момента върви зачистка на гр Суджа. 80% от територията която укр взеха е вече върната от "губещите" руснаци.
210
0
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 13 минути
Каза на Шолц да каже на Макрон да каже на Стармър да каже на Байдън, да каже на Путин да капитулира!
209
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
вече е договорено, НАТО затваря небето над Украйна за всякакви летателни средства + ивица от пограничната зона на Русия, в момента само се обсъжда ивицата дали да е 50 км или по-голяма, затова и в момента се провеждат най-големите ВВС учения на НАТО само в Гърция са 300 изтребителя 4+ и 5-то поколение, останалото уркайнците сами ще свършат
208
1
 
9
 
! Отговори
Хитлер преди 16 минути
Липсва само Фолксщурм! Ние Май 1945 ли сме или Октомври 2024?
207
1
 
7
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 17 минути
Зеля, като един Мюнхаузен ще се хване за перчема и ще изтегли Укр от калта :)
206
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 19 минути
Тоя вярва ли си? Путин каза.