ТЕЛК комисии отказват да работят

МС предлага увеличениена бонусите им
16 окт 2024 09:21, Стела Стоянова
14
ТЕЛК комисии отказват да работят
Снимка БГНЕС, архив

С промени в изискванията към болниците тази година ТЕЛК комисиите бяха значително увеличени - от 70 на 110.

Сега обаче се оказва, че част от тях отказват да работят, а над 20 болници дори отказват да разкрият такава комисия, въпреки че са длъжни. Това става ясно от мотиви към промени в наредба на здравното министерство, с които на пожар ще се увеличат бонусите за предсрочно издаване на експертно решение от 60 на 100 лв. Целта е да се мотивират лекарите да участват в тази неблагодарна работа, а оттам да се подобри и достъпът на хората до медицинска експертиза. Промените се пускат за обществено обсъждане преди бюджетните закони, за да може поне в последните три месеца на годината заплащането да е по-добро, пише "Сега".

През март всички държавни и общински многопрофилни болници и комплексните онкологични центрове бяха задължени да създадат териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В университетските болници и тези със смесено държавно и общинско участие трябва да се създадат най-малко две комисии. Тъй като няма толкова желаещи медици да попълнят съставите - това е проблем дори за много по-малко комисии, стана задължително в комисиите да се включват всички началници на клиники/отделения или предложени от тях лекари. Именно в резултат на тези промени, ТЕЛК се увеличиха с 57% и вече са 110.

Проверки в страната обаче показват, че в повечето области има затруднения при изпълнение на разпоредбите, включително и отказ на повече от 20 лечебни заведения да разкрият ТЕЛК. Дори и сред вече създадените комисии се наблюдава нежелание да започнат да функционират, а някои от тях дори заявяват категоричен отказ да осъществяват тази дейност, пише в мотивите към наредбата. Основният мотив, който се изтъква в докладите на РЗИ, е непривлекателността на този лекарски труд на фона на прекалено ниското заплащане.

Лекарите в ТЕЛК получават средно около 1200-1300 лв. месечно - възнаграждение, което е в пъти по-ниско от възнагражденията на лекарите в другите направления, посочват от МЗ. Сега за влязло в сила експертно решение, изготвено предсрочно в срок два месеца от подаването на заявлението, МЗ плаща 60 лв. на решение, ако срещу него няма подадена жалба или при обжалване то е потвърдено от НЕЛК. За една тричленна комисия това са по 20 лв. на човек, докато първичният медицински преглед при всички останали специалисти се заплаща по 40 лв. Затова министерството предлага сумата да се увеличи на 100 лв.

За първата половина на годината предсрочно са издадени около една трета от експертните решения - 35 339. За тях МЗ е изплатило 2,1 млн. лв. В случай, че се запази същата тенденция за броя на издадените експертни решения от ТЕЛК през второто полугодие на 2024 г., при цена 100 лв. за едно експертно решение, за последното тримесечие на годината ще бъдат необходими допълнително около 710 000 лв. Надеждите са, че догодина половината експертни решения ще се издават предсрочно. Както е известно, преди промените имаше забатачени случаи, които чакат 3-4 години решение.

В мотивите има и любопитна статистика на издадените решения, които значително се увеличават. През 2022 г. отчетените решения са 139 442 бр., а през 2023 г. - 183 070 бр., което представлява ръст от 31,3%. Към 30.06.2024 г. са отчетени 104 382 бр., като прогнозният брой до края на годината е около 220 000, при което ръстът спрямо 2023 г. е около 20%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: МСТЕЛК комисии
Още от София
Шофьор на автобус към пътник: Спри да ровиш в телефона!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Айше преди 2 часа
Аз има ТЕЛК взима социал има имоти и Шорош дава и сам добре
12
1
 
3
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 часа
До До 3 11111 Ей, гл-упак! Вземи научи, че образованието на лекарите няма НИЩО ОБЩО с това на останалите псевдо висшисти!!! Учат 6 години редовно!!! 4 години специализация!!! И често още 2 години тясна специализация!!! Общо образованието им е 10-12 години!!!! Няма аспирантура 2 години в медицинското образование!!!! Явно си някакъв изк-укуригал дъ-рт.офелник и помниш ланския сняг отпреди 40-50 години и БАН!!!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
че те лекарите в телк-овете трябва да плащат за да са там - такава корупция никъде няма
10
2
 
5
 
! Отговори
До 2 коментар преди 3 часа
Ако наистина си работодател, в което се съмнявам и ако "твоите" подчинени масово откажат да изпълняват задълженията си, както прави мафията в бяло и ако да речем се стигне до масовото им подаване за молби за напускане, бъди сигурен, че ти ще бъдеш принуден да отстъпиш! Защото от "работата" на тези доктори зависи съдбата и в много случаи месечния доход на хиляди хора с увреждания!
9
1
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 часа
Промените за ТЕЛК са не домислени и не работят Държавата се подиграва с хората.
8
0
 
14
 
! Отговори
Хора преди 3 часа
Промените направиха всичко по трудно,болни от Пловдив,са насочени към Хасково а тези от Хасково в Русе,пълна лудост..
7
2
 
3
 
! Отговори
1112 преди 3 часа
Към комисиите работят по няколко човека, които обработват решенията, които движат цялата комуникация с хората и институциите в електронните системи и с пощенските услуги. Те получават почти минимално заплащане за труда си, който често надвишава 8 часа.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Хич даже не е неблагодарна работата. Такива рушвети хвърчат там, че просто вече всички от ТЕЛК комисиите не си знаят парите и не им се занимава с вмирисания електорат, който е поголовно болен, сляп и куц и получава пенсия и социални помощи, без да е работил нито ден. За съжаление малкото действително болни не могат да се доредят до решение и пенсия, в резултат на болшинството фалшиви инвалиди.
5
4
 
8
 
! Отговори
коментар преди 3 часа
Ама разбира се, че мафията в бяло, а в случая ТЕЛК мафията ще отказват да работят! Спомням си преди години как бяха спипали в далавери варненския ТЕЛК и същите масово пак отказваха да освидетелствуват хората!
4
3
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 3 часа
Венци Филипов от II-ри състав Телк - Русе напусна. Просто тази година си купи огромен апартамент в Златни пясъци. За чий му е вече да рекетира разни болни.
3
5
 
14
 
! Отговори
11111 преди 3 часа
Значи учиш 10 години и повече за лекар със специалност и накрая 1200 лв !Вие нормални ли сте?Че те хората без никакво образование няма да се хванат да работят за тези жалки пари,камо ли лекар?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ако някой от моите служители откаже да работи, го уволнявам на часа. Има договор, при неспазването му има санкции. Точка по темата!
1
4
 
15
 
! Отговори
Чичи Доки преди 4 часа
Кой ще иска да се бръчка в такива комисии и да се чуди бразилеца, дето му дава подкуп да не бачка докато е жив, дали не е с белязани пари?