Какви рискове за здравето ни крие смяната на времето?

Тя носи огромен стрес за психиката
26 окт 2024 07:40, Стела Стоянова
33
Какви рискове за здравето ни крие смяната на времето?
Снимка iStock

Зимното часово време може да крие рискове за здравето ни. Тази нощ местим стрелките на часовника с час назад.

Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на лятно или обратно, причинява изключително голям стрeс на психиката на човек.

При смяната на времето човешкият организъм изживява адаптационен дистрес синдром, коментира кардиологът д-р Жоро Николов:

"Аз съм против да се сменя времето. Като се смени времето всеки организъм, колкото и да е здрав, колкото и да е млад, колкото и да е силен, изживява адаптационен дистрес синдром. Трябва да минат две седмици, за да привикнеш към новото часово време. Сърцето работи с биоток и се разстройва неговата функция. Човек вече трябва да става в друго светлинно време и зрителното възприятие, и умственото възприятие, и емоционалното се променя", споделя той.

Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на лятно или обратно, причинява изключително голям стрeс на психиката на човек. Това коментира за БНР проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация.

До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а аргументите са основно икономически. Един от тях е, че ще се спестява повече от осветлението. Тези аргументи обаче се поставят под съмнение и до ден днешен, а според повечето експерти в областта на психологията и психичното здраве дискомфортът за организма ни заради часовата промяна не е за подценяване. Проф. Христо Кожухаров, даде следния пример:

"Това е изключително голям стрес за психиката ни. Макар че е спорно кое е нормалното часово време - зимното или лятното, то трябва да бъде само едно. Това време към което организма ни се е нагодил. Всички тези смени на часа, каквито и икономически ползи да имат, ми напомнят за периода по времето на социализма, когато два часа имаше ток и още два часа нямаше. Уж спестяваш, но за времето, в което имаш ток, натоварваш сериозно системата, а когато няма ток - страдаш. Нещо подобно се получава и с нашия организъм.".

При всяка смяна на часа е необходимо известно време за адаптация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: здравесмяна на времето
Още от Общество
Ден за размисъл преди изборите утре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
гошо пияницата преди 20 минути
Един час по-малко за пийенйе :(
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Добре звучи идеята да не се сменя времето, но после ще има рев, което и да остане като постоянно. Отдавна не сме на село да ставаме да храним животни в 5ч сутринта, работим на твърдо работно време. Изборът е лятото сутрин в 5ч слънцето да е изгряло и да ни буди рано, а вечерта в 8ч да става тъмно, т.е. да имаме след транспорта от работа 1 час светлина, или зимата да се прибираме по тъмно вкъщи. В един момент всички ще ревнат, че не е удобно и им се изяжда свободното време.
31
0
 
1
 
! Отговори
ТаяПод х уйнаД1ржава преди 45 минути
Ми дължи поне едно Е60 от скъпите.С кожен салон и джанти 19ки.
30
1
 
1
 
! Отговори
Британец преди 47 минути
Ако трябва да избира между това да съв българин или свъртта ще избера смъртта.
29
0
 
2
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ преди 51 минути
Ни щ о жества пак ще изберете същите и пак ще ви го нашият същия Х й.
28
0
 
1
 
! Отговори
УшефВозиКешаУBMWто преди 53 минути
Под х уйна Д1ржава БОГ да я убие АМИН!
27
0
 
2
 
! Отговори
Мр1сни Комунета преди 56 минути
Стига ти подменяхте времето БОГ ще ви накаже
26
0
 
1
 
! Отговори
Само из мет преди 58 минути
У таа Д1ржава ко п еле
25
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 1 час
Спрете се. Оставете астрологичното време както си е. Що го сменяте всяка пролет? Всяка държава може да реши да сменя или не
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аре стига с това мрънкане за смяната на времето бе, кога ще пораснете
23
0
 
3
 
! Отговори
Времето преди 1 час
Времето е наше!
22
1
 
4
 
! Отговори
Старата манджа преди 1 час
Пак я претоплиха. Нищо няма да стане от смяната на времето! Ако това спре в което и време да останем ще ви е много по неприятно от колкото сега, trust me, както казват руснаците.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какъв стрес те гони при смяна на лятно със зимно часово време, като ти си свикнал да ставаш за работа в един час и сега ще имаш 2 часа за приготвяне. Да спиш един час повече е малко вероятно защото биологичния ти часовник не го позволява. Та тогава какъв стрес бе, кардиологче? Да, при смяна на зимно с лятно часово време може да има малък дискомфорт първите дни.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До дезинформатор 9 === Англичаните имат един много хубав навик. За петък вечер си имат съобщение в гласовата поща и не вдигат на никой: "Today is friday, call me monday" :)))))))))
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Крайно време е тази тъпня със смяна на времето да спре! Разбъзиквате биологичния часовник на стотици милиони хора! Някой брои ли цената на щетите от това?
18
2
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 1 час
Израел удари таз нощ Иран и Техеран,а Днес ни занимава с "времето" което всички ние знаем за него всичко ,но не можем с нищо да изменим това лятно време ,щото нищо не зависи от нас.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
всяка година по два пъти четем такива *** статии
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако не пуснете плочата на всяка смяна няма да сте вие... Хората столетия са сменяли без никакви последици и сега изведнъж почнаха да се появяват последици. Ама айде моля ви се....
15
0
 
9
 
! Отговори
Км преди 1 час
Спрете се вече.Този въпрос го задавате вече 45 г.по 2 пъти в годината.Всички го знаем.Направете някаква кампания за премахване на този изкуствен тормоз над хората.Иначе само си търсите повод да драснете нещо.
14
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 час
Кога разбра че си различен?