Руски медии: България е трябвало да отиде на компромис с Лукойл

"Това противопоставяне е неприятно за руската компания, но не е критично"
2 авг 2011 11:05, Елка Василева
186
Руски медии: България е трябвало да отиде на компромис с Лукойл
Снимка: Архив Булфото

“Лукойл” успя чрез съда да постигне възобновяване на дейността си в България и компанията сега разполага с месец, за да реши всички противоречия с местните власти. Това пише руският икономически в. "РБК Дейли" по повод на вчерашното решение на Софийския административен съд да спре предварителното изпълнение на решението на Агенция "Митници", с което е отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки.

Решението на съда дойде тъкмо навреме – поради спирането на завода в България назряваше криза с горивата, отбелязва вестникът.

"РБК Дейли" цитира аналитици, които предполагат, че България е трябвало да отиде на компромис с “Лукойл”, в противен случай на пазара би се получил по-сериозен дефицит на гориво.

"Това противопоставяне е неприятно за руската компания, но не е критично", отбелязва старшият аналитик на "Арбат Капитал" Виталий Громадин, цитиран от вестника. "Положителното решение на българския съд показва отсъствие на каквато и да е антируска скрита причина на фона на пречките за реализиране на съвместни енергийни проекти на двете страни. И разбира се, няма никаква целесъобразност да се спира преработката на основния преработващ завод на страната", посочва Громадин.

В информацията си по тази тема в. "Комерсант" цитира члена на Българския енергиен форум Атанас Тасев, според когото уреждането на кризата чрез временно възстановяване на лиценза съответства на интересите както на “Лукойл”, така и на българските власти.

Още по темата

"Комерсант" цитира и мнението на Валерий Нестеров от руската инвестиционна компания "Тройка Диалог", който заявява, че "формалните претенции на българските власти са разбираеми, но да се спира производството на единствения нефтопреработвателен завод в страната е твърде принципно и опасно решение". Според Нестеров "съдът явно е отчел ситуацията с проблемите по снабдяване с гориво на авиокомпаниите и железниците, което може да стане голям проблем в курортния сезон".


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Лукойллиценз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
0
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 12 години
Ей сега е далаверата да внасяш горива Благодат за мутрите Идват избори някой партийни каси трябва да се напълнят с пари.
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Русия и САЩ са две неоимперии и защитата на коя да е от тях от страна на някои мои сънародници наистина буди недоумение у мен?!! Незнам на какво се дължи този факт , но в политиката и бизнеса приятели и братя няма! Българския национален интерес не е нито руски нито американски и спора , коя е по-велика държава от двете за мен е безпредметен!
158
0
 
3
 
! Отговори
555 преди 12 години
ot 2000 godina sum 6ofior. nikoga ne sum vlizal v benzinostanciq na lukoil. neznam dave kak izglejdat. zarejdam samo na petrol i ponqkoga na omv ili eko
157
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Зад нас е Европа и САЩ !Руснаците този път ще ядат дебелият!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да зареждам от Лукойл, докато не си сложат 'водомерите'!
155
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МУТРИТЕ РЕВАТ СРЕЩУ РУСИЯ. *** СЪЩО.
154
9
 
4
 
! Отговори
Михаил преди 12 години
Бая посрани отворковци плюят в сайта по Руснаците. Явно дрискането е национален спорт.
153
1
 
15
 
! Отговори
Какъв компромис??! преди 12 години
Да продължат фиктивен износ на горива ли в танкерите пълни с морска вода и декларирани като гориво ли ? Да продълват на крадат от ДДС и да ощетяват българските деца и пенсионери ли ? Що не си *** *** лениноВа ?
152
1
 
10
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Тъпите болшевики до къде стигнаха да пишат "аз съм смешен гербер.."защо бе г-да с времето все по-глупави ставате бе сега започнах и да разбирам и защо не сте си изчистили и на Бузлуджа,ами много е просто защото сте биле животни,то не съществува никъде по света такова животно което след като изцапа да си почисти.
151
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ НЕКАЧЕСТВЕНОТО ГОРИВО СЕ ПРОДАВА ОТ И ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ НА ЛУКОЙЛ. ОТ 2 ГОДИНИ СЪМ ЗАД ВОЛАНА И НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СЪМ ЗАРЕЖДАЛ ТАМ!!!
150
7
 
2
 
! Отговори
гербер преди 12 години
*** съм.бойко е кратуна и ние го следваме.смешни сме всички гербери.василев странджа ахмет са циркаджии като мен
149
5
 
2
 
! Отговори
171 преди 12 години
AZ SYM SMESHEN .CELUVAM ONAQ RABOTA NA BOJKO.
148
5
 
4
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaaaaaa преди 12 години
AZ SYM SMESHEN GERBER.CELUVAM ONAQ RABOTA NA BOJKO.
147
2
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
VE4E NE UPRAVLQVAT KOMUNISTIE A SE NADQVAME I NIKOGA POVE4E DA NE IM SE SLU4VA.KOMPROMISITE SA TQHEN PATENT SRE6TU ZAPLA6TANE.
146
2
 
11
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Няма до го пипаме, само ще натоварим малко алчни представители на едрият руски крадлив капитал и добро пожеловат!!!Той си е техен , да си доставят с него контрабанден нефт където си искат, само не и в България!!!
145
3
 
7
 
! Отговори
Василев до 166 преди 12 години
С техният който е доставил контрабандно гориво за рафинерията!!!
144
3
 
14
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Акционерите от Лукойл и техните представители ще ги натоварим заедно със Съветските паметници на един танкер и ще им пожелаем попътен вятър!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
143
2
 
13
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Ще наврем в на кучето *** пияните крадливи руски ***!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
142
0
 
2
 
! Отговори
митко до 159 преди 12 години
да така е.априлското когато избухва се присъединява малка част.по голямата която трябва да участва не идва
141
1
 
3
 
! Отговори
митко до 157 преди 12 години
един човек не може да победи цяла империя.народа го предаде.в априлското въстание много хора които трябва да се включат не се включват