Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести

Искаме да защитим правото си на труд, обясняват синдикати
Обновена: 1 авг 2011 13:50 | 1 авг 2011 13:43,
188
Работници в Нефтохима – в паника, готови за протести
Снимка: Булфото

Новината, че отнемат лиценза на Лукойл Нефтохим – Бургас, вся паника сред работниците в нефтокомбината, които вече заговориха и за стачка.

Председателят на Синдиката на българските нефтохимици Минко Минков заяви, че е избран Инициативен комитет, който да организира бъдещите протести.

”Забележете, организирали сме не стачен комитет, а инициативен. Просто искаме да защитим конституционното си право на труд”, обясни Минков.

Според него между 25 и 30 хил. души са засегнати от затварянето на предприятието. В това число са 7-те хиляди, работещи в “Лукойл Нефтохим”, няколко хиляди, наети в съпътстващите фирми, както и техните семейства.
Косвено затварянето на рафинерията ще засегне между 800 000 и 1 млн. българи, изчислиха синдикатите.

Те заявиха още, че никой от работниците в нефтозавода няма да последва препоръката на премиера Бойко Борисов и да започне стачка срещу работодателя си за това, че не е спазил законовите срокове за инсталация на съоръженията.

“Няма трудов спор. Навреме се изплащат трудовите възнаграждения, договореният социален пакет е повече от добър, колективният трудов договор – също”, аргументира се Минков.

Служителите настояват за среща с министър-председателя, като се надяват да го убедят, че комбинатът може да работи, без да нарушава закона. Работниците ще започнат стачка само ако правителството откаже да ги чуе. 

Донякъде оптимистично настроение сред хората, че кризата ще бъде преодоляна, създаде насроченото от министър Трайчо Трайков заседание на Надзорния съвет на рафинерията.

“Златната акция, чийто собственик е държавата, прави министър Трайков представител на принципала на предприятието ни. Той трябваше да вземе мерки отдавна. Това заседание трябваше да се проведе още на 15-ия ден след констатирането на проблема и още тогава трябваше да се търси решение, различно от сегашното”, коментира синдикалният лидер.

Още по темата

Още с излизането на новината, че държавата отнема лиценза на “Лукойл” за данъчни складове, се наложи медицински екипи да оказват спешна помощ на разтревожени работници. Една жена припадна, а други нейни колеги от дни са в паника и си задават въпроса каква ще е съдбата им, ако останат без работа, допълват синдикатите.

Те уточняват, че не са малко семействата в Бургас, при които и двамата съпрузи работят в нефтозавода.

"Ако работата на комбината спре, те остават без препитание. Над 50% от служителите там са теглили кредити, които сега няма как да обслужват. И макар заплатите в рафинерията да се водят едни от най-високите в страната, хората се притесняват, че при евентуални съкращения компанията няма да има пари за обезщетенията им, ако производството бъде спряно и няма реализация на продукцията”, допълват синдикалните лидери.

На този етап работещите в Лукойл-Нефтохил не са спирали работа.

От браншовия синдикат съобщиха, че ако се стигне до затваряне, наетите в нефтопреработването ще получат заплата само за два месеца.

След това според Кодекса на труда пътищата са два – съкращения или неплатен отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
33
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
kvo protestirate ohlyvi takiva rejete i prodavaite na vtorichni syrovini ,tva sa parite na vashite maiki i bashti koito oligarhiata zagrabi .
181
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да хубаво, ама да отидат да протестират пред офиса на фирмата, а не по държавни институции. Фирмата се е пре...цакала така че от нея да търсят сметка. И разни инсинуации, че това ще засегнело 1млн. българи - малко е преиграно не мислите ли?
180
1
 
37
 
! Отговори
Онуфри преди 12 години
*** наглите *** са тези от Нефтохима. По логиката на Минко, затворниците трябва да правят инициативни комитети, за да защитят правото си на свобода.Гръцка наглост!
179
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА ПОРЪЧКОВИ PR СТАТИИ В ПОЛЗА НА ЛУКОЙЛ !
178
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда ". Съдът не трябва ли да преценява дали е спазен закона, а не кой ще понесе вреди. То тогава да почвам да крада, а като ме хванат, ще ме оправдаят по същия начин - ще претърпя вреди /пропуснати ползи - ще открадна по-малко/ и ще ме оправдаят, така ли. Пък и не знаех, че в съда са икономисти, да преценят каква вреда ще настъпи
177
2
 
32
 
! Отговори
PIPO преди 12 години
LYKOIL E KATO KINTEKC.NE6TOTO KOETO NOCI MNOGOOOOOOO PARI.TEZI PARI VE4E NE OTIVAT V DARJAVATA i MIMIKRIQTA ZA YJ NEREDNOCTI VCA6TNOCT E LI4NOCTNA.KAK TAKA TO$NO EDI KOI CI YPRAVLQVA NE6TO CVOE,PODARENO MY ne TOKY TAKa.NE ZANIMAVAITE OB6TECTVOTO C INTRIGITE CI-OB6TECTVOTO GLADYVA I VIJDA KAK GO ZABLYJDAVATE.
176
1
 
42
 
! Отговори
читател преди 12 години
винаги съм смятал, че синдикатите са пълни двуличници и по скоро защитават интересите на преките си работодатели ш предприятията и най вече на малка група "членове""Новината, че отнемат лиценза на Лукойл Нефтохим Бургас, вся паника сред работниците в нефтокомбината", а всъщност е отнет лиценза на митническите складове, никой не ги спира да произвеждат, просто акциза трябва да се плаща веднага
175
1
 
36
 
! Отговори
ДА СЕ ОПЛАЧАТ ... преди 12 години
...НА ИВАН КОСТОВ И СДС!!!ТЕ ДОКАРАХА РУСНАЦИТЕ И "ЛУКОЙЛ" В БЪЛГАРИЯ!ДА ИМ Е ЧЕСТИТО СЕГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НАЛИ СЕ НАПЪЛНИХТЕ С ПАРИ,БЕ.... ??!РУСНАЦИТЕ ВИ ПЛАЩАТ ДОБРЕ ....КВО ,ПОВЕЧЕ??!
174
0
 
34
 
! Отговори
мда преди 12 години
мошенника минков ми се прави на света вода ненапитаманипулира Обществото с лъжите си
173
1
 
32
 
! Отговори
go6o преди 12 години
I da protectirat nqma CINDIKATI,KOITO DA ZA^TITQT PRAVATA IM????!!!
172
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AHMET е чистокръвен турски DOMUZ !
171
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не трябва да протестират а под строй да ходят да гласуват за ГРОБ !
170
0
 
41
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Я,я сега се сетиха да протестират,а защо като ТЯХНАТА фирма качи цените СМАЗВАЩО ВИСОКО си мълчаха а????????*** така ине-разбраха че една държава е ЕИНЕН организъм и когато ни удрят нас ,бият и по тях.Хароде глупав(включвам и себе си) ОБЕДИНИ УСИЛИЯТА СИ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ........
169
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди да защитите правото си на труд си купете вазелинче!
168
2
 
32
 
! Отговори
До № 167 преди 12 години
Исказваш се неподготвен! Как ли? Както е "каран" и до сега! По тръби! Или се заяждаш...
167
6
 
46
 
! Отговори
До № 162 преди 12 години
Работниците и служителите, в нефтохима, за връскари, дебели, неграмотни тюфлеци с заплати в хиляди лева, нали? Щели да протестират, защото месечната им заплата, е по-голяма, от годишната, на огромна част от българите!
166
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Б.Б. пикахте в кладенеца, а сега е време да си пиете опиканата вода!
165
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо, тези служители, не се тревожиха, че техния работодател не плаща дължимите данъци и ощетяват цялата държава? Типично по български! Сега, щели да стачкуват!! Ще си останем, долнопробни балкански субекти.
164
1
 
32
 
! Отговори
до 162 преди 12 години
Ще го вземат, ще го вземат...Ако може да се разписва с кръсчета...
163
3
 
36
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
Абе пич, как ще караш нефта до там?По новите магистрали ли?