Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

Ще ни сменят, ще дойдат други, после да не се хапят – да не кажа къде...
Обновена: 2 дек 2011 16:44 | 2 дек 2011 09:13,
712
Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...
Снимка: БТА

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите му единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

Още по темата

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: Добре дошли са!

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
548
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват. Е това е голяма наглост. Днес Тотю Младенов призна че не могат да съберат 1 милиард и 300милиона лева от осигуровки в НОИ и затова увеличават възрастта. Големи некадърници. И сега всяка отпусната инвалидна пенсия отива за разглеждане в НОИ и има срок от 14 дни в които да се протестира инвалидната пенсия .
547
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pa ono mai drjavata e u ***, sho tikvata ne e reznal edna lentai stri li stroi magistrali po koito se to4at li to4at hora, karuci, traktori i bentlita, a po 4ernite pytista na izkustvoto i sporta edin neocenen za futbolist na godinata i za 4len ha hudojestvenata akademia neprili4no se vrgalia s pseto Cecko u trynkite i mu obiasniava 4e trea da mu otreje penisualnata lenti4ka
546
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това че в Гърция се случват безобразия не означава че в БГ могат да се управдават с това. Българските политици взимат управленски решения в България а не в Гърция. Ако бяха управлявали в Гърция досега гърците да са ги зипобесили по площадите...
545
8
 
31
 
! Отговори
тиквата в затвора преди 12 години
Тиквата вместо да е в затвора, тя говори глупости по телевизията с мутренското си гнусно излъчване !!!!!
544
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За 2г. и половина къде са наказаните бивши министри. Къде са направените проверки на олигарси и конфискуваните неправомерно придобити имоти, пари, бизнес, печалби? Къде са премахнатите прокурори и съдии които са корумпирани и защо България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС?Докога ще продължаваме да търпим да ни лъжат и ще гледаме безучастно като хипнотизирани разиграващата се постановка?Да се разследват топ 100 милионери в БГ и веднага ще се намерят пари за пенсии.
543
5
 
25
 
! Отговори
stavri dimitrov преди 12 години
И като ви гледам разсъжденията на повечето се чудя отново и отново кой гласува преди месец за Боко,Цветка и Цецо и акъла ми не го побира понеже и около мен никой не гласува за тях а на повечето места победиха почти на първи тур.В Ямбол гербаджията бе с 2 четени присъди ефективни при това и още 6 заведени дела и на първи тур взе 47% а на втория 55% и почти няма дело за помалко от 2 млн. а сега настройват хората един срещу друг вместо ясно да каже извинявайте успях да фалирам държавата и пари няма
542
3
 
24
 
! Отговори
стига вече преди 12 години
Стига тикво си плашил българина .Плаши ни с Гърция и какживее гърка и как българина.Сега плашиш ,че ще подадеш остав ка и какво от това .Стига вече само се извинявай с предните нали затова тези хора гласуваха за теб .За 2.5 г. нищо насреща -една довършена магистрала и довършена зала,18% безработица,заплати и пенсии за умирачка.Спри вече с мутренските си номера а стани мин. председател.
541
2
 
25
 
! Отговори
niki преди 12 години
До 555-АзНякой може и да е живял на версия,но повярвайте ми аз и всички около мен сме си плащали за всяка глътка въздух.А толкова хора получават инвалидни пенсии ,защото народа е болен и виновни затова са условията в които живеем през последните двайсетина години.Ако се интересувате проверете колко хора умират на по 40-50 години от сърдечно-съдови заболявания причинени преди всичко от стреса в който живеем.
540
3
 
18
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
ГЕРБ-Граждани за еврейско разграбване на България
539
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко честният:ако ви поиска заем и обещае писмено, че ще го върне-кой ще му повярва?Честен, но беден-такова нещо НЯМА! . . . . . . . .Та ако бяха умни къде им са парите?
538
3
 
16
 
! Отговори
до 555 преди 12 години
Успокой се браточка! Няма вече да плащаш на държавните търтеи осигуровките, сполай на вожда Тиква, че те е отървал от това бреме! Ще им плащаш само увеличението на заплатите с поне 15%, което ще бъде колкото да си платят те същите тези осигуровки, за да не спонсорират НОИ от джоба си!!!!
537
1
 
17
 
! Отговори
до 555 преди 12 години
Каква вересия бе човек ??? погледни справката за държавния дълг има я на страницата на МФ по месеци от 2000 г., недей да говориш глупусти :)през 2009 г. България е една от малкото страни в ЕС, която при желание можеше да си покрие целия държавен дълг с резарва, недей така. Всичко може да кажем за предните 3 правителства но да говорим, че са харчили на вересия, съжалявам не съм съгласен.
536
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти му обясняваш, *** то рупа ли, рупа....
535
23
 
5
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Няма начин да не си плащаме за това,че 20г.наистина сме живяли"на вересия"Просто моля всеки трезвомислещ да изнесе"семейния бюджет"на ниво държава и ще се убеди,че безплатен обяд няма.Прав е г-н Борисов.Толкова хора получават инвалидни пенсии аса по здрави от всякога.Държ.служители още от днес да си плащат осиг.като всички.Да няма богопомазани!Пълна ревизия на всички сектори и наказани,ТОГАВАг-н БОРИСОВ ще ви РАЗБЕРАТ.ЗАЩО БЪЛГАРИ 20Г.МЪЛЧАХТЕ ,време е да плащаме но да,НЯКОЙ ДРУГ НИ Е ВИНОВЕН!
534
1
 
11
 
! Отговори
до 551 преди 12 години
Всички знаем какво работи Цветелинка :)ама пвечет хора, понеже нямат представа от нрмативната уредба и счетоводство, много лесно се подвеждат по такива манипулации :)
533
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не да защитавам комунисти и турци, но 2004-та са показали поне малко воля и дупе да се опълчат на банките....Боко Тиквата обаче няма такава воля, макар, че се правеше на мадурист.
532
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
izkazvaneto na Tikvata e v sil Miss Pederasssega nasyskva horata srestu 7-8 bentlita, utre ste nasyska buldocite i onova pse Ceco srestu horata
531
2
 
15
 
! Отговори
до 550 преди 12 години
А такаааааа!!!! И цялата работа е за пореден път да замажем очите на хората и да налеем водица във воденицата на банкерите!!!! А познайте на премиеро милиардерската *** Цецка Карагьозова какво работи между другото?????
530
0
 
4
 
! Отговори
до 547 преди 12 години
Всъщност едно нещо ще се промени :) и това е, че бюджетните организации ще извършват многократно повече транзаакции през банките, и респективно ще плащат доста повече такси на обслужващите банки :) и в интерес на истината точно тези разходи бяха в основата на решението през 2004 г. да се намали документоборота и таксите за обслужващите банки
529
1
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Ало, синдикатите, ако правите стачки, правете в цялата страна и не само за пенсионната реформа, а за цялостната глупост и некомпетентност на управляващите, за тяхното нагло и арогантно отношение към хората, за насаждането на омраза и интриги между цели съсловия, за лъжите, които ръсят от зори до здрач, за бездействието им през тези 2.5 години!