Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

Ще ни сменят, ще дойдат други, после да не се хапят – да не кажа къде...
Обновена: 2 дек 2011 16:44 | 2 дек 2011 09:13,
712
Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...
Снимка: БТА

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите му единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

Още по темата

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: Добре дошли са!

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
1
 
3
 
! Отговори
stavri dimitrov преди 12 години
за бентлитата не знам кои са хората които ги притежават но какво лошо има в избора им ако данъците и осигуровките на работниците им са платени.И за да обработваш стотици хиляди декара земя се иска на ниво организация и доста лични качества при това не може *** и пульо да я свърши тая. Никой от правителството не каза че старите членки получават субсидия около 70 лв/декар а БГ фермера 25 а продукцията и тяхната и нашата е на свободен пазар и нашите без добра техника просто загиват.
527
1
 
6
 
! Отговори
до 541 преди 12 години
Виж пост 534 и пак говори за осигуровките на държавните служители. До 2004-та година са си ги плащали сами, после държавата е почнала ги плаща вместо тях, но познай- намалила им е заплатата точно колкото е размерът на внасяните преди това осигуровки....сега просто се връщат на изходно положение - ще им вдигнат заплатите на държавните служители точно толкова, колкото те ще трябва да внасят, за да се самоусигуряват. Какво променя това - ами абсолютно НИЩО !!!!! Ядохте го и пак ще го ядете!!!
526
5
 
11
 
! Отговори
Омбре преди 12 години
Щетите които тоя примитив ще остави след себе си са огромни.България попада все повече от трън на глог,но този специално ..дебеловратия ще закопае страната ни така, че много трудно можем да се оправим.След него са иска яко почистване на обора.
525
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ostavka
524
3
 
32
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
в една държава където пожарникар става художник,а *** футболист доктор ,ти е6ем и държавата
523
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
грозна картинка човек който не е човек да го възхваляват.щом тиквата стана художник и футболист и майка на годината е какво повече да казваме и да му мислим .време е да се обявим против диктатурата на един *** човек
522
4
 
1
 
! Отговори
до тошо 85 преди 12 години
Първо се научи да пишеш правилно на български,а след това дращи по поръчка по форумите,защото от протоплазми като тебе, неграмотни и ***, сме на това положение!*** неграмотен!
521
1
 
5
 
! Отговори
stavri dimitrov преди 12 години
добре че има форуми където да си казваме истината между нас съгласен съм и за осигуровките на държавните служители и за земеделците че не са вързали и цъфнали а че малко се посъвзеха и дай сега да ги ударим защо да има в БГ нещо което да върви. По мярка 121 за закупуване на техника имаше 500 млн и те се изчерпаха още през 2009 г като за управляващите сега тя не е интересна по причина че от нея не може да се краде и дава възможност от нея да се възползват обикновените хора а не общините примерно
520
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България управляват монополите в съучастие с властта. Затова животът е тежък, цените непосилно високи и без алтернатива , затова няма конкуренция- а това е абсурд за свободен пазар. Затова всички сме хванати в капан. Докато не се разбие икономическата власт на мутро-олигархията, няма да бъдем нормална държава.
519
3
 
3
 
! Отговори
До № 529 преди 12 години
Бентлитата, най-лоша за зърнопроизводителите бе 1994 година, когато реалният среден добив бе 240 кг. от декар, но зрънчовците казаха, че е 70 кг. от декар. Среден разход на декар, е в размер около 70 лв., но при този разход, при своевременни агротехнически мероприятия, средният добив скача над 400 кг. от декар! А едрите реализират продукцията си за износ, чрез офшортни фирми!
518
1
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Бойко щеше да търси сметка на тройната коалиция --какво стана --нещо да направи -- да потърси 1 милиард долара който Милен Велчев и жълтата мафия опростиха на Ирак и си го сложиха в джоба заради съгласието им да влезем в война с Ирак --*** ли---Мишо бирата ли --кое --Боко е най наглия краец и същият *** като другите --ТОВА е ИСТИНАТА..къде са министрите който трябваше да влязат в затвора --къде е Масларова -къде е Костов с сделките Лукойл и Балкан --кой купи Кремиковци -къде е истината
517
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е!!!
516
3
 
35
 
! Отговори
БУРГАС преди 12 години
Както са я подкарали, ГЕРБ може и да са първите, които след мнозинство дори няма да влязат в следващия парламент.
515
1
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
Дончев - 18:53, 29 ное Уважаеми медии, Време е да се престане с невярното твърдение, че държавата плаща осигуровките на всички държавните служители. А това не е вярно, защото когато служителите в държавната администрация масово бяха преназначени от трудови правоотношения по Кодекса на труда в Служебни правоотношения по Закона за държавния служител, т.е. станаха Държавни служители по смисъла на закона, с Постановление на Министерски съвет от 2004 година (ПМС) 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г) реално се случи следното: Цитат от ПМС 48 в неговия 4. от Преходните и Заключителни разпоредби от 01.03.2004 г.: На служителите, които след 1 януари 2004 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10,5 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.. След това с изменение на същото ПМС в частта му пак на същия 4. Цитат от ПМС 48 в неговия 4. от Преходните и Заключителни разпоредби след изменението от 01.01.2005 г.: 4. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3. Доколко това е в сила за силовите ведомства е друг въпрос. Тоест от горното е видно, че с това ПМС 48 реално бяха намалени заплатите на държавните служители със сума, равна на ДОО осигуровките с цел Държавата да ги плаща вместо тях. Та този ресурс беше иззет от служителите в реални пари (чрез реално намаляване на възнаграждението им), за да може държавата да ги внася в НОИ вместя тях. Този факт умишлено се крие от народа, та да може да насъскаме всички срещу държавните служители, които са най-лесни за манипулиране и изхвърляне от работа. Ето така се роди печелившото и до нес за някои политици и особено за "работодателите" изречение, че държавните служители са хрантутници. Да ама Не господа, щото виждате какъв жесток популизъм се върти на техен гръб. Освен това от всички медии книжни и електронни се бълва очевидно добре организираната кампания под надслов държавните служители били всичките вкупом корумпирани. Пълни неистини! Много добре знаете, че има смисъл да се корумпира онзи държавен служител, върху чиито личен подпис се слага оригинален син печат на учреждението, а сами се досещате на чии подпис се слага такъв печат - ами ясно е, че на големия главия началник, а не на индианците, които му работят. А що се отнася до бизнесмените businessman в БГ , спокойно може да се каже, man има , ама business нема! И така обръщението в БГ е "уважаеми man, ....." В заключение: Върнете на държавните служители нацинализираните средства за ДОО обратно в техните заплати и те всичките с удоволствие ще си ги плащат, щото наистина така си е редно. А вместо това работодателите (men - овете) искат още един път да им бъдат отнети тези средства, което ще означава намаляване на заплатите им с още 10-13% (та да станат 25%), като същите се правят, че не знаят за гореспоменатото ПМС 48. А същевременно бизнеса, който поне 65% е на тъмно, не плаща нито реални заплати, нито осигуровки, а и корпоративен данък не плаща, щото занулява умишлено печалбата в края на годината и така 10% КД х 0.00 лв. печалба си е 0.00 лева корпоративен данък за хазната. Ето тук са големите резерви на фиска (милиарди лева), който фиск упорито отказва да направи най-законосъобразното да си събере данъците и рязко да увеличи събираемостта от вноските от осигуровките
514
6
 
10
 
! Отговори
ФЪФ ––Бг преди 12 години
Винаги в Бг,..."Зърнената" мафия е извивала ръцете на ---всички Правителства ---ФАКТ!
513
1
 
12
 
! Отговори
До 529 преди 12 години
А другите с бентлитата, които са декларирали обработваема площ от стотици хектари ще продължат да строят Хотели и да раззвиват селските райони където не е останал почти никой ;)Да тези с бентлитата ги знаят във властта, но тъй като те имат достъп до всички еврофондове, то властта ги пази, то затова изборите бяха вълчи защото сладка е европейската баница, пък и е чужда!
512
2
 
5
 
! Отговори
КАТО НАВСЯКЪДЕ,..И преди 12 години
...в Бг има Зърнена мафия,...затова хляба ---1 кг.=2 лева !
511
1
 
6
 
! Отговори
До 528 преди 12 години
Мда прав си, но то да беше само зърното.Ей сега заради подпалвача и застраховките ще скочат и бензина за да закърпим хубавият начин на живот и панорамните обиколки над именията си спонсорирани от НАП.Оползотворяват изключително облагите от властта, но толкова много, че се позабаравиха.Собственият им електорат ще го осъзнае впоследствие! Тук винаги е било така пред свършен факт.
510
0
 
6
 
! Отговори
за бентлитата преди 12 години
Вижте нека да изясним нещо! Парите не се дават на калпак а на обработваема земя! Този който работи примерно 100 декара има разходи около 10-12 000 лв и субсидия европейска която ще я получи март 2 200 лв. и национални доплащания още 300 лв и тях ще ги получи пак месец март но не по късно от май. Или общо 2500 лв заедно с получените приходи примерно пшеница 350кг /0,30=105 лв .+ 25 лв субсидия=130 лв при разходи 120 лв на декар за тези 10 лв на декар се борят земеделските стопани 1000лв за 1 год
509
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
а кой продава после зърното на чужди борси и го изнася с кораби ) тези с тракторчетата ли ----сами се сетете кой обира каимака --който е на власт--