Атанасова няма милост към цигареното лоби

Но водещо място сме по сърдечни заболявания, отсече тя
Обновена: 5 окт 2012 21:04 | 5 окт 2012 20:58,
185
Атанасова няма милост към цигареното лоби
Снимка: БТА

Милост за пушачите няма да има, отсече в Сливен здравният министър Десислава Атанасова. Тя беше категорична, че няма да подкрепи никакви облекчения в режима на пушене на публични места и в затворени помещения.

Тя цитира данни на кардиолозите, според които страната ни се нарежда на едно водещите места по брой на сърдечни заболявания, а основната причина за това е високият брой на пушачите у нас.

"За да сме здрава нация, трябва да спрем с цигарите и това е една европейска стъпка към това. Мисля, че вече хората виждат от три месеца, откакто е забраната, че могат с няколко цигари по-малко. Вярно, ще бъде вече студено, но това ще спаси техния живот и ще опази тяхното здраве”, мотивира се здравният министър.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Още по темата
 Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

Десислава Атанасова потвърди днес отново, че ще иска в проектобюджета за следващата година  да бъдат заложени още 20 млн. лева за капиталови разходи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
8
 
! Отговори
до 79 от мерси преди 11 години
Извини ме, но ти си с промит мозък. Приключвам разговора с теб! Бъди здрав и хубава вечер!
75
2
 
13
 
! Отговори
Няма да гласувам за преди 11 години
Няма да гласувам за "ГЕРБ", АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО!
74
14
 
4
 
! Отговори
? преди 11 години
До до? от мерсиТ.е Вие избирате приятелите си на база това дали пушат? Никой не Ви отнема удоволствието. България все още е от страните, в които тютюневата индустрия се радва на силно лоби. Забележете мащабните планове на Булгартабак - те не биха били налице в страна, в която пушачите са в изолация. Важно е обаче да се помисли за бъдещите поколения, за които вярвам ще се съгласите би било по-добре, ако цигарите останат в учебниците по история. Факт е, че това не е нищо повече от вреден навик
73
5
 
15
 
! Отговори
до ппанцхо преди 11 години
Дянков е същият! Чудя се има ли нещо общо с българите тоя? И той подкрепял забраната за тютюнопушенето,да си ходи в щатите да подкрепя каквото си иска!
72
6
 
11
 
! Отговори
от германия преди 11 години
Браво на гърците! Показаха и показват на ЕС че не могат да правят всичко с тях. Българската робска психика /не е имало турско робство, Смирненски, Вазов и. др./ е свикнала само да лиже и най добре е когато няма тоалетна хартия. Понеже ми писна от тоя терор вече ме няма-а-а-а-а-а-!
71
4
 
12
 
! Отговори
от до преди 11 години
Ще замясаме на запада! Всеки човек избива някъде! Я цигари,я алкохол,я трева,само не си мислете,че западняците нямат пороци! В Англия може би 100% пият бира,90% пушат марихуана и 80% шмъркат или поне са пробвали. Сега като не мога да изляза на кафенце ще си вземем марихуана,ще си пуснем филмче и ще станем като "цивилизованите европейци" А уе я бегайте защитниците на тая простотия!
70
6
 
10
 
! Отговори
ппанцхо преди 11 години
Министърката се държи като *** и куха лейка,каквато всъщност е >измъкната от ръкава на фокусника мацка,без никакъв опит,абсолютно неадекватна,непостроила даже и една къщичка за птички(цитат) маха с брадвата и вири огромния си нос.Този цирк вече не е забавен.Как може човек,който няма и най обикновени качества да е министър ?Просто се чудя.само аз ли виждам идиотията на повечето министри....или съм луд?
69
4
 
8
 
! Отговори
до? от мерси преди 11 години
Е....тогава ти срещай нощем в тъмното наркомани и пияници, а аз- пушачи :)) ОК?! А ти замислял ли си се колко отрови вдишваш и вкусваш- къде волно, къде неволно? Освен това говорим за заведения за пушачи /където ти няма да бъдеш/ и за пушачи- което не те бърка!/Но както и да- е няма да споря повече.
68
4
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
До от МЕРСИ до ?Пушачът също има вредно поведение спрямо себе си и околните, при това, запазвайки пълно съзнание. Трезвеността не прави димът по-малко вреден нито за пушача, нито за хората около него, които неволно го вдишват.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Boje kakva e zubla tazi krava!!!!!Protivna mutra!!!
66
0
 
8
 
! Отговори
от МЕРСИ до ? преди 11 години
С поведението, държанието си след употреба на тютюн. Наркомана и алкохолика имат промяна в личността, опасно поведение за себе си и околните...Това достатъчно ли е?
65
1
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
До АнонименБихте ли обяснили защо? Каква е разликата?
64
4
 
10
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Няма ли да се появи някоя сериозна партия да не се дупи на Европата? Писна ми от тая Европа! В Шенген не ни искат? Саркози ни върна ***? -Нали всички сме равноправни граждани,спряхме АЕЦ Козлодуй заради тях,взеха печелившите фирми... Сега чета че е възможно да връщаме и евросубсидии? И по европейски и цигарите забраняват? -това ни е манталитета,да пиеш кафе с цигарка,да се видиш с приятелите. АМАН-до гуша ми дойдоха!!!
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само кръгъл *** може да сравни пушач с наркоман. Много телевизия гледате бе ***.
62
8
 
17
 
! Отговори
Испанеца преди 11 години
А сега мозъците да кажат как е влезнал тютюна в Европата!!!!! И да обеснят как така преди 200 г се е продавал като лекарство във аптеките а сега е станал на отрова!!!!! Че във въздуха дет дишаме вече има повече вредни съставки от една цигара бе !!!!! Здравословно щели сме да живееме и по малко рак да имало .... Празни приказки.. На времето се запознах със един балканджия на 96 г ..Пиеше и пушеше и ходеше кат 50 годишен!!!
61
10
 
7
 
! Отговори
? преди 11 години
До Мерси!...Бихте ли разяснили с какво пушачите са по-различни от наркоманите?
60
13
 
14
 
! Отговори
Испанеца преди 11 години
Аз съм бивш пушач!!!!! от 3 г не пуша и за това не ми е нужен ЗАКОН ..... Всеки сам си определя дали да пуши или да не пуши Държавата по добре е да се захване със другите работи който буксуват в нея не само да се чудят какви забрани и глоби да слагат за общото здраве!!!!! Аман от простотий ,същото е и със колите 120 км била разрешената скорост *** по цел ден само реклами за коли дето 120 им е втората скорост а са вече със 7 степенна кутия!!!! който иска да пуши да си пуши.не ми пречи....
59
7
 
8
 
! Отговори
шивач преди 11 години
До оПми да фалират бе, да не са свещени крави??? като нямат клиенти - в коша!
58
10
 
12
 
! Отговори
оП преди 11 години
Как пък точно в този момент ще се се случи тая забрана? Много от заведенията ще фалират! Всичко трябва да се позволи в България,важното е да се помага на бизнеса,по никакъв начин да не му се пречи,изведнъж тия тиквенски забрани?
57
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Противна