Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито

Пратиха ресторантьорите да търсят лоби сред депутатите, които започнаха да отстъпват
11 дек 2012 18:00,
379
Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито
Снимка: БТА

Няма да подкрепим промяна в тоталната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдата си позиция за пореден път заяви здравният министър Десислава Атанасова. Такова обаче било и мнението на министър-председателя.

Днес представители на хотелиерите и ресторантьорите, които настояват за облекчаване на режима, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и Атанасова.

В неделя Борисов изненадващо смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Атанасова обаче днес заяви, че твърдата позиция на премиера, на МС и на депутатите от ГЕРБ от здравната комисия в парламента е против отмяната на забраната за тютюнопушене.

Още по темата
Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова:

„Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище на Министерския съвет – моето и на г-н Борисов, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим на закона в този му вид, в който е в момента”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, съобщи пред „Фокус“ Благой Рагин.

По думите му премиерът и Атанасова по време на едночасовата им среща били много учтиви и внимателни, но накрая им показали „червен картон“.

„ Казаха: „Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, каза Благой Рагин.

„Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, обясни Благой Рагин.

Представителите на БХРА ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание.

„Обръщаме се и към другите парламентарни групи в парламента – ние няма да се откажем от нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да ни дадат. Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Благой Рагин.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито.

Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

"Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, добави Червенкондев. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
4
 
5
 
! Отговори
Съмнението преди 11 години
На Мафиотите от Герб не им вървели контрабандните цигари. Затова искат най-европейският закон, откакто са на власт все така става, да отменят. Чист Герберски патент. Тука има тука няма - днес така утре иначе. Кой ти е.. здравето на хората? Какво ли търсим в Европа? Плюя пушачески храчки в лицата на на тия дето ще гласуват против приетия вече Закон. Лъжа е, че оборота бил намалял. Не могат да и командват задниците си. Това е истината и в първото изречение за пласиране на качак цигарите...
219
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Taz Atanasova ne e samo ujasno tupa a e i ujasno grozna!!Ega ti kombinaciata!!
218
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радетелите да непушене още се пънат горките да опровергават останалите с минуси и некви глупости...обаче вече ги налегна умората. Пък и е време да се налющят с пърцуца... Зер алкохолизма не е бреме. И не е вредно :)))
217
2
 
6
 
! Отговори
Дим преди 11 години
Ясно е, че непушачите няма да спасят заведенията от фалит и персонала от безработица. Както е ясно, че в следващия парламент партията гроб няма да вземе и десет места.
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Верно не разбрах какви са тия 50 хиляди семейства, които трябва да се спасяват неизвестно от какво. Ако е за пушенето, не знам семейно да се ходи само по заведенията. Даже семействата може би ходят най-рядко. Та какви са тия призрачни семейства за спасяване. Точно 50 хиляди. От какво ? Кои са те ? Поименно ли или просто така ? Някой да ми обясни, ако може. Аз абсолютно не мога да схвана.
215
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ресторантьорите да се научат да готвят. Хотелиерите да се научат как се прави закуска в 4-звездан хотел в Европа. Така няма да фалират.Защо държат на най-гнусните и неплащащи клиенти, които вместо да им въртят оборот само им одимяват търговските обекти? Малко да се усетят! В ресторанта се яде, в хотела се спи, в дискотеката се танцува. В *** катун се омирисваш на дим. Сега само ни мамят, че за ядене и пиене става дума, а то - кварталната пушилня.
214
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...за да може да спасим 50 000 семейства, каза Благой Рагин. От кво ? Защо точно 50 хиляди ? Кой ще решава кои точно са тия семейства ? Кой да се спасяват и кои не ? Това са къв 200 хиляди души... От кво ше ги спасяваш бе умен и кои ше спасяваш ?Тия вече бърборят чисто налудничево... Ба и некадърници дето са се наврели из властта...
213
0
 
7
 
! Отговори
Майка ви, преди 11 години
Мамка им на Фолксваген с гадната им реклама дето на всеки 2 секунди ми заема целия екран, майка им да е..ааа!
212
6
 
4
 
! Отговори
бивш пушач преди 11 години
Ако ресторантьорите ми плащат 50% от здравната осигуровка ще подкрепя да се пуши в заведения.
211
13
 
10
 
! Отговори
Същия преди 11 години
Искам цигарите да станат по 20лв кутията! Така всички пушачи финансово ще ударят дъното където им е мястото хаха
210
1
 
8
 
! Отговори
asas преди 11 години
тва е България ,брато....ланци,татуси,зоб,бъ ррзи коли на газ,руси хурви,светкане къси/дълги,майсторско шофиране по ЦариграЦко,задължително бело вечерта,шанаджийски разговори и накрая се прибираме у Обеля и си легаме надъхани! Така са нещата,а успех се постига с известна доза проституция,лек хомосексуализъм и умерено курварство!
209
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова ли няма един ресторантьор,кръчмар,съдържател на дискотека който да направи заведение в което не се пуши?Нали сте толкова много бе?Къде са вашите представители в бранша?Пикльовци!
208
1
 
6
 
! Отговори
пловдивчанин преди 11 години
по принцип условията в някои заведения са под всяква критика а и цените са надути с много грамажа много го надолу няма как да няма отлив за едно кафе и една кола 4 лв
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бай ГаньоТи май си екстрасенс като всички от Герб,а?
206
2
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
До Анонименa ти теленце ходи си гази кал до ушите и чакай наема от мама и тати че явно нищо не работиш освен писар пред компютъра
205
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай сиктир. Цял живот са ме тровили цигари от околните и съм търпял, сега се правят на ощипани. димящите наглеци.
204
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До aз 218За това си има бани, вода и ***. Ти ако не се къпеш и на пръч ще миришеш. Пушачите миришат на цигари, но има непушачи, които вонят по-гадно.
203
9
 
11
 
! Отговори
преди 11 години
Да се вмирисваш на пепелник всеки път когато просто решиш да излезеш да вечеряш и пиеш няколко питиета, е меганеприятно.Вонята се просмуква навсякъде - оставете тия глупости с отделните зали, винаги смърди навсякъде...И това ви го казва пушач - няма никакъв проблем за мен да изляза да изпуша две цигари в студа и да се върна да довърша питието. Само не искам вонята навсякъде върху себе си. В реалния живот никога няма да пуша в дома си, а само в градината, защо да е различно в заведенията?
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бай Ганьозаблудена овца си ти брат ми.Господ ще ти прости ама аз не мога!
201
8
 
8
 
! Отговори
Honorik преди 11 години
Едно свестно решение да вземе това правителство и да не отстъпи от него!Поздравления повече за здравния министър,понеже позицията й по този въпрос остана непоклатима.