Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито

Пратиха ресторантьорите да търсят лоби сред депутатите, които започнаха да отстъпват
11 дек 2012 18:00,
379
Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито
Снимка: БТА

Няма да подкрепим промяна в тоталната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдата си позиция за пореден път заяви здравният министър Десислава Атанасова. Такова обаче било и мнението на министър-председателя.

Днес представители на хотелиерите и ресторантьорите, които настояват за облекчаване на режима, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и Атанасова.

В неделя Борисов изненадващо смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Атанасова обаче днес заяви, че твърдата позиция на премиера, на МС и на депутатите от ГЕРБ от здравната комисия в парламента е против отмяната на забраната за тютюнопушене.

Още по темата
Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова:

„Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище на Министерския съвет – моето и на г-н Борисов, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим на закона в този му вид, в който е в момента”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, съобщи пред „Фокус“ Благой Рагин.

По думите му премиерът и Атанасова по време на едночасовата им среща били много учтиви и внимателни, но накрая им показали „червен картон“.

„ Казаха: „Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, каза Благой Рагин.

„Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, обясни Благой Рагин.

Представителите на БХРА ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание.

„Обръщаме се и към другите парламентарни групи в парламента – ние няма да се откажем от нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да ни дадат. Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Благой Рагин.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито.

Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

"Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, добави Червенкондев. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
2
 
5
 
! Отговори
do boqn4o преди 11 години
Боянчо бре, то това дето го думаш е вярно. Ама може би не съвсем. От тези всичките 200 000 онкоболни колко са пушачи?
239
4
 
8
 
! Отговори
outsider преди 11 години
На Борисов и Атанасова ще им вдигнем червен картон на следващите избори
238
1
 
5
 
! Отговори
шопо преди 11 години
ще карам на три коняка след 22 часа а па нека некой да ме спре
237
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз имам малка кръчма на село която работи сутрин от 7 вечер до 22ч и там е забранено да се пуши в Сън сити може след 22 ч щото са яка вода а ние с гайдите бедни ми българино накъде да вземаме!
236
0
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 11 години
Искам си домашния казан за ракия може да варя и след 22- 00 часа
235
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу поробителите от ЕС
234
2
 
8
 
! Отговори
барман преди 11 години
Аз предлагам след 22.00 часа да караме пили поне 1-2 бири или 1 водка
233
3
 
4
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
И още една, последна статистика да извадя. 600 000 души умират всяка година по света от заболяване, причинено от пасивно пушене. Ако приемем, че световното население е 6 000 000 000 (да закръглим грубо), това означава, 1/10 000 души умира от пасивно пушене всяка година. Населението на България е 7,4 млн души. Следователно около 740 души загиват всяка година у нас от пасивно пушене. И това е статистика, която засяга ПРЯКО 61% от населението на България, колкото са непушачите.
232
4
 
9
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
И един последен факт: Тъй като Турция се опитва да влезе в ЕС, то преди години забраниха тотално пушенето при тях. В крайна сметка имаше големи скандали, включително и 2 смъртни случая. Въпреки 2та смъртни случая, турското правителство остана твърдо докрай и спази забраната. Ние по-големи ориенталци ли сме от Анадола?
231
2
 
8
 
! Отговори
boqn4o, до 248 преди 11 години
Искаш ли заедно да се поразходим до съдовата хирургия на 3та градска болница? Да видим дали има и 1 човек там, който да пуши под 2 кутии цигари на ден. Сблъсках се там с човек, пушил по негови думи по 2-3 кутии на ден. Предстоеше му ампутация на крак, в случай, че лекарствата и другите хирургични интервенции не помогнат. Виждал ли си 65 годишен мъж да плаче? Е аз тогава видях. Виждал съм и много други хора, които са ми казвали: Недейте да пушите, просто не си заслужава. Най-вече раково болни.
230
2
 
7
 
! Отговори
boqn4o, до 248 преди 11 години
Лекар ли си? Покажи ми статистиката. Обори ме с факти. 200 000 онкоболни, 2 млн със сърдечно-съдови заболявания, 500 000 с белодробни заболявания. Това е статистиката в България. Не ти, а аз се сблъсквам с тези хора. Не ти, а аз си говоря с тях. Не ти, а аз съм изчел хиляди страници българска и най-вече западна литература. Когато защитаваш някаква позиция, поне извади необходимите факти. Защото после аз изживявам тяхната мъка, а не ти!
229
6
 
9
 
! Отговори
se преди 11 години
Забраната за пушенето не трябва да се отменя.Който иска да пуши да си излиза отвън.Поне в едно нещо да не отсъпваме на Европа а да сме заено с тяхните решения по този въпрос.Пушачите са голяма ,,работа" и си мислят ,че всичко им е позволено.Ред е да се забрани пушенето във всички държавни институции без значение кои са.
228
4
 
8
 
! Отговори
ФРЕНАСКИЯ ЧИПС преди 11 години
НИКАКВА ОТМЯНА НА ПУШЕНЕТО!!!
227
2
 
4
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Току що прочетох и съпоставката с марихуаната. В САЩ не разрешават пушенето на марихуана в затворени помещения, а употребата й по принцип. Тютюнът и марихуаната са видове наркотици (отговарят на всички критерии). Марихуаната е в групата на леките наркотици, а тютюнът в групата на средните по сила наркотици със степен на пристрастяване, доближаваща се до тази на кокаина. Не изкривявайте нещата. Хората трябва да се научат как да мислят, а не какво да мислят.
226
4
 
10
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Една молба към пушачите: Преди да ми цъкате минуси, прочетете, информирайте се. Ако не вярвате на нашите сайтове, отворете сайта на Световната здравна организация. Лекар съм и се сблъсквам ежедневно с пушачи и с недостига на пари в здравеопазването. Чел съм достатъчно литература и статистики за влиянието на цигарите в САЩ и Западна Европа. Това е най-големият бич за народа.
225
4
 
7
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Това, че ще фалират заведения и, че ще се съкрати персонал е нищо освен пропаганда на тютюневата индустрия. Логиката, че ще се намали печалбата за страната от продажбата на цигари е нагла и цинична. По същата логика да зарибяваме всички деца да пушат, че да се продават повече цигари? Това е единственият европейски и в интерес на народа закон, гласуван от началото на прехода. Само този закон да остане и се затвърди, това би било достатъчно за да наречем управлението на ББ най-успешно за 23 год.
224
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В малките градове никой не спазва забраната... Пушат та пушек се вдига до небесата...
223
6
 
12
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Пушачите да не търсят равни права в закона с непушачите. Човек не се ражда с цигара в устата. Пушенето е вреден навит, а не тип характер. Затова не трябва да има зали за пушачи и за непушачи. Ако Бойко Борисов отмени тоталната забрана за пушене, то ще докаже, че няма характер, воля и не гледа кое е добро за българския народ, т.е. ще се нареди до Станишев, Симеон, Костов и другите ***. И със сигурност ще загуби много непушачи на изборите догодина.
222
4
 
6
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
На първо място сме по онкологични, сърдечно-съдови и белодробни болести (общо около 2,5 млн българи или 1/3 от населението боледува от тези болести). Основен рисков фактор е тютюнопушенето. На година България плаща между 2 и 3 милиарда лева или около 90% от бюджета за здраве, за лечение на тези болести. Забраната за тютюнопушене ще намали този разход след 5 години с 5-10%, а след години с до 25%. По този начин ще имаме парите да лекуваме децата, които ги пращаме за лечение в чужбина.
221
1
 
6
 
! Отговори
права преди 11 години
Правата се ограничаваха и забраните се създаваха по времето на КОМУНИЗМА,за да се отвлече вниманието от основните неща.Кои са сега основните проблеми на средностатистическия българин?............