Президентът пак заговори за саниране

Плевнелиев проведе среща с кметовете на големите градове
12 фев 2013 21:10,
104
Президентът пак заговори за саниране
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Impact press group

Национално отговорен и работещ механизъм за инвестиции в енергийна ефективност до 2020 година трябва да бъде предложен до средата на месец март. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с кметове на големите градове в страната, цитиран от прессекретарията на държавния глава.

Плевнелиев и кметовете на София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Русе обсъдиха основните приоритети и предизвикателства пред големите общини, свързани с подготовката и изпълнението на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие и с усвояването на средствата от ЕС от общините след 2014 година.

Реализацията на мащабна програма за енергийна ефективност е основен приоритет за кметовете на големите градове. Обмисля се въвеждането на различни механизми да насърчат гражданите да участват в проекти за саниране на панелни жилища.

В момента в България има около 770 хиляди панелни жилища в 19 хиляди сгради, а около 90 на сто от тях са именно в големите градове. За санирането им са необходими поне 3.5 млрд. лева до 2020 година, като се обсъждат различни източници на финансиране след 2014 година.

Сред са биха могли да бъдат оперативните програми след 2014 година, Националният доверителен екофонд, фонд „Козлодуй”, приходи от продажба на емисии парникови газове или други. Реализираната икономия от саниране на сградите варира между 30 и 50 процента от разходите на домакинствата за топло- и електроенергия.

Това означава, че до 2020 година ефектът в полза на гражданите от реализацията на националната програма за енергийна ефективност би могъл да надвиши два пъти инвестициите в цялата програма.

„След 2020 г. трябва да строим единствено пасивни сгради”, подчерта държавният глава.

Сред предизвикателствата, свързани с финансовата рамка след 2014 г., кметовете на големите градове очертаха необходимостта от ясно разписване на механизма за координация между управляващите органи на различните оперативни програми и бенефициентите. Проблем за общините остават възможностите им за съфинансиране на големи инфраструктурни проекти, каквито са проектите за пречиствателни станции, пътища и други.

Президентът Плевнелиев ще поддържа диалога с местните власти по основните национални приоритети с особено значение за развитието на регионите. Сред тях са ефективното използване на механизмите на публично-частното партньорство във взаимодействие с държавните институции, реформата във водния сектор и създаването на предпоставки за икономическо развитие на регионите.

Особен акцент държавният глава постави върху необходимостта от мерки на местно равнище за стимулиране на малките и средните предприятия, които осигуряват около 90 на сто от заетостта в страната.

Националният пакт за управление на средствата от Европейския съюз, промените в Закона за туризма и нов Закон за средното професионално образование също са сред темите, по които държавният глава ще търси консенсус. Според президента Закон за средното професионално образование трябва да бъде разгледан от сегашния парламент.

Държавният глава отново припомни, че 2013-та е ключова година за ускоряване на изпълнението на проектите в програмната рамка 2007-2013 година и същевременно е решаваща за доброто планиране след 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ei sega kazaxa danni za rymania sredno smetkite za tok tam sa 40 evro
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОБИКНОВЕННО ДОПИТВАНЕ:АКО СМЯТАТЕ ЧЕ ЖИВЕЕМ В ФАШИСТКА ДИКТАТУРА А НЕ В ДЕМОКРАЦИЯ - НАТИСНЕТЕ ЗЕЛЕНО КВАДРАТЧЕАКО СМЯТАТЕ ЧЕ ТОВА НЕ Е ВЯРНО И НЕ ЖИВЕЕМ ВЪВ ФАШИСТКА ДИКТАТУРА А В ДЕМОКРАЦИЯ - НАТИСНЕТЕ ЧЕРВЕНО КВАДРАТЧЕМОЛЯ ГЛАСУВАЙТЕ
77
0
 
4
 
! Отговори
ВОЛЕН - АТАКА преди 11 години
ВСИЧКИ СА ПЪЛНИ П..........КИ ИЗМИВАТ СИ ГЪ..........ЗА САМО И САМО ДА НЕ СА ВИНОВНИ И ДА НЕ СПРАТ ДА ГУШКАТАТАКА - НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕРП-ТАТА, СЕГА ВИ Е МОМЕНТАПИСНА НИ ДА ПЛАЩАМЕ ГУШИТЕ И ВЕРСИИТЕ НА ТАКИВА *** КАТО НЯКОИ ИМЕНУВАЩИ СЕ КОСТОВИ, ТОКА НА МАНГОВЦИТЕ И ФОТОВОЛТАИЦИТЕ НА ЕДНА НЕБЕЗИСВЕСТНА ДАМАПИСНА НИ ДЪРЖАВАТА И МОНОПОЛИТЕ ДА НИ РЕКЕТИРАТВ ТАЯ ДЪРЖАВА НИТО ДА СИ ЖИВ, НИТО ДА СИ УМРЯЛСТАНИ НАРОДЕ, ИЗМЕТИ ТАЯ *** И *** И БОЙ ЗДРАВО ПО ТИКВИТЕ
76
0
 
1
 
! Отговори
Deneris преди 11 години
Ама и ние какъв президент си имаме само - да потънеш в земята от срам заради него, не спря да приказва глупости
75
0
 
1
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Президентът само кълчи пръсти като някой ученик,който не си знае урока и говори,ама не по същество...Откъде се сети за това саниране сега?!
74
0
 
4
 
! Отговори
БИЗНЕСА ДА СЕ ВКЛЮЧИ преди 11 години
ВРЕМЕ Е И БИЗНЕСА ДА ПОДКРЕПИ НАРОДА - ГОСПОДА, ТОВА ВИ КАСАЕ И ПРЯКО И КОСВЕНО - ПРОДУКЦИЯТА ВИ ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМА И ЩЕ ФАЛИРАТЕ - ВИЕ И БЕЗ ТОВА ФАЛИРАТЕ ОТ КИТАЙСКИ И ТУРСКИ СТОКИ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ - СЕГА И ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТЕ - ДАЛИ ЩЕ Е ДЮНЕРИ ИЛИ ЛАМБИНИ ШИШЕТА ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМОПОДКРЕПЕТЕ НАРОДА СИ - СВАЛЕТЕ РЕЖИМА И НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ДРУЖЕСТВАТА ЗА ДА ИМАТЕ ЕВТИН ТОК И ДА ВИ ИЗЛИЗА ИСАПАЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ БЕЗРАБОТНИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА
73
0
 
2
 
! Отговори
didoo преди 11 години
Той първо да оправи сметките за ток и тогава да предприема нещо друго. То се е видяло много добре, че за момента в България се решават проблеми за 10 години занапред, а в същото време належащите остават отворени и никой не поема отговорност, включително и президентът Плевнелиев.
72
0
 
4
 
! Отговори
borkoslav преди 11 години
Толкова да е неадекватен тоя Плевнелиев, щял да решава проблема с високите сметки за ток като започнем да санираме - и как точно мисли да се случи това, като не можем да си платим надписаните сметки за тока, масово хората по опашките питат за разсрочване на задълженията, какво остава да заделям някой лев да си санираме панелката!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZA DA GOVORI TAKA QVNO ERP-TATA MU PLA6TAT. I TOI E PREZIDENT NA BULGARIQ....!!!!!
70
0
 
6
 
! Отговори
BG преди 11 години
Този и всичките около него живеят в затворените си жилища, без да знаят какво им е на обикновените хора. Затова и мислят само простотии за ограбването и на последните пари в държавата. Не забелязвате ли че всичко е свързано или с банките или със съдебната система. Явно са много зависими от тях !!!!!!!!!!!ГЛАСУВАЙ - ДЕПУТАТИТЕ САМО 100
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
80% ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА СА ОТДАВНА САНИРАНИ И БЕЗ ДА НИ КАЖЕ ПЛЕВНЯТА, А СМЕТКИТЕ ЗА ТОК РАСТАТ ЛИ, РАСТАТ
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя ненормалник Плевнелиев не може да събуе гащите на жена си,а взел да раздава акъл.Като падне от власт Мутрата и него ще изгоним с гьостерицата.Може ли тоя *** да се нарича Президент,след като бе избран на изборите с фалшификации!?
67
0
 
6
 
! Отговори
perfektnata_burq преди 11 години
Може да си говори колкото си иска. На хората не им се занимава с поредните кредити за някакво си лепене на стиропор.
66
0
 
6
 
! Отговори
долу ГРОБ преди 11 години
*** ще ми санираш шнура, мазньо недоеВан
65
0
 
6
 
! Отговори
Мери 21 преди 11 години
Тия от министерствата,явно ни имат за многотъп електорат! Въртят,сукат,само и само да завъртят така нещата,че да продължават да изстискват и последните ни жизнени сокове.Явно докато не ни унищожат , няма да спрат! ИЛИ МОЖЕ БИ ТРЯБВА НИЕ ДА ГИ СПРЕМ,А???
64
0
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Този достолепния не разбра ли че българинът едва успява да си плаща тока ,камо ли да има пари да санира апартамента си. Яда си спомним преди да влезе в политиката какъв му беше (и все още е ) бизнеса?
63
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Тоя като си отвори устата, само небивалици приказва.*небивалици - меко казано като за форум
62
0
 
6
 
! Отговори
Sisa преди 11 години
Президентът ни е от друга планета.Или просто се опитва неуспешно да отклони вниманието в друга посока...Или и двете!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Президентът пак заговори за саниранеЕдиния говори само за магистрали , другия за саниране!?!?!?!?!?!?!?!Луда работа!
60
0
 
11
 
! Отговори
svirchovina преди 11 години
Росен Плевнелиев за пореден път се е изчерпал от към идеи и отново опира до пустото му саниране, дето ще ни помогне, ама не се знае точно след колко години ще се избие инвестицията, която идва и от нашиа джоб, не само от фонда. Така че, господин президент - измислете нещо по-разумно. Например - да изгоним монополистите?