Даваме евро на ЕС, взимаме пет, сметна Борисов

Не е вярно, че резултатът за България е добър, скочи опозицията в НС
Обновена: 15 фев 2013 14:51 | 15 фев 2013 11:02,
387
Даваме евро на ЕС, взимаме пет, сметна Борисов
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

За България резултатът от преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 година е добър - 15 млрд. и 400 милиона евро. Това отчете министър-председателят Бойко Борисов.

Днес той дойде в парламента, за да представи доклад за развитието на приоритетите на Република България по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2012 г.) и основни приоритети по време на Ирландското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2013 г.).

Основен акцент в доклада си Борисов постави точно върху преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година. Преговорите се проведоха миналата седмица в Брюксел.

По думите на Борисов на фона на намаления бюджет на ЕС страната ни ще получи повече средства за директни плащания на земеделците. Страната ни е договорила и 260 млн. евро по Фонда ”Козлодуй” за безопасно извеждане от експлоатация на ядрени мощности.

"За всяко евро, внесено в бюджета на ЕС, България ще получи повече от 5 евро", заяви Борисов.

При предходния доклад имаше критики, че обществото не е добре запознато с политиките, които стоят на дневен ред в ЕС. По думите на Борисов правителството е взело мерки и е провело кампании за информация, които ще продължат и тази година.

Като основен приоритет по време на Ирландското председателство Борисов посочи влизането на България в Шенгенското пространство. По думите на министър-председателя правителството ще продължи да работи активно и по усвояването на еврофондовете.

Твърде закъсняла е тази дискусия, защото парламентът се поставя пред свършен факт, заяви в отговор лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите на червения председател след два месеца отсъствия от парламента "господин Борисов се е появил, за да обясни какво е договорил в ЕС за следващите две правителства".

Чухме триумфални изявления, но как стоят нещата, реши да обясни Станишев. Според него самата рамка на бюджета на ЕС не е добра, защото има намаляване на средствата, а България се е е съгласила с това, въпреки че това не е добро решение за нас.

По същество се създава реална предпоставка бюджетът на България да бъде застрашен, да не бъдат осребрени разходи по еврофондове. Това е реалността, каза още Станишев.

По думите на лидера на левицата общата рамка за кохезионната политика е същата като през 2006 г. – 100 млн. евро увеличение.

Той отново акцентира на новите макроикономически условия, на които страната ни се е съгласила, които по негови думи могат да застрашат еврофондовете за България при растеж на икономиката. По думите му повишаването на субсидиите за земеделците за единица площ е било договорено още през 2006 година. Станишев разкритикува отново и факта, че страната ни няма да получи допълнителни средства за развитие на изостаналите региони, въпреки че Северозападна България е най-изостаналия регион в ЕС.

Добре че имаше друго правителство, което можеше да води преговори и да отстоява национални позиции, заяви Станишев.

На лице е рецесия и на фона на тази рецесия е взето решение за намаляване на бюджета. За нас това е стратегическа грешка, заяви Мартин Димитров, съпредседател на "Синята коалиция". По думите на Димитров това ще попречи на растежа и на по-малките страни, и на по-големите страни донори. Ролята на бюджета на ЕС е да обърне спада в растеж, а сега ще стане точно обратното, заяви още Димитров.

Той постави акцент и върху енергийната ефективност и протестите на граждани за високите сметки за ток. По думите на Димитров трябва да се отделят средства от европроекти за саниране и енергийна ефективност, които да отговорят на очакванията на хората да им паднат сметките за ток.

Това трябва да бъде категоричен приоритет на България. Всички панелни блокове в България трябва да бъдат санирани, заяви още Димитров.

Съпредседателят на "Синята коалиция" също акцентира върху западането на Северозападна България и призова всички народни представители да отидат, за да видят колко е тежко положението.

По думите му трябва да започне и активна дискусия за влизането на България в еврозоната, защото този дебат е замрял. Според Димитров трябва да се работи активно и по въвеждането на електронно правителство. Съпредседателят на "Синята коалиция" обясни, че правителството трябва да започне да работи върху покачване на доходите.

Искра Михайлова от ДПС обясни, че докладът на Борисов е ярко писмено доказателство, че България не е в състояние да води преговори. По нейни думи има европейски теми, по които страната ни няма позиция, други, по които заявяваме, че искаме да изчакаме, и трети, по които изобщо не се знае какво ще правим.

Според Михайлова това се дължи на факта, че правителството няма ясно изразени позиции.

Къде останаха целите, които България си поставяше при други периоди на договаряне, попита риторично депутатката от ДПС. Народният представител от Движението за права и свободи, също като колегите си от БСП и "Синята коалиция", обърна внимание на средствата за най-бедните региони в страната.

Ние от ДПС сме много притеснени, защото България трудно ще се ориентира за приоритетите си през следващите 7 години, заяви Михайлова. България затвърждава ролята си на един тих потребител, който потребява каквото му дадат, допълни тя.

След изказването на Михайлова се стигна до реплики между нея и Борисов от място. Двамата си размениха очевидно остри реплики, част от които изобщо не се чуха в зала, защото премиерът говореше от място.

Предишните изказващи ме накараха да се замисля колко хора от предишните управляващи са за затвора, заяви лидерът на ”Атака” Волен Сидеров. Той за пореден път се върна на темата кой е виновен за затварянето на блоковете на АЕЦ ”Козлодуй” и ”лицето Меглена Кунева - Пръмова”.

Националистът за пореден път обясни и как още преди години е обявил, че политиката на ЕС не е добра. В момента за България има повече пари, отколкото преди. Това е добре, аз съм основен критик на това правителство сега и казвам, че това е добре, заяви Сидеров. По негови думи обаче тези средства няма да стигнат до гражданите. Той не пропусна да изрази и позицията си, че страната ни трябва ”да се оглежда извън ЕС”, защото съюзът ”се мъчи всякак да ни каже, че не може да продължи да съществува”.

Сидеров разигра и въображаем диалог от името на Бойко Борисов с британския премиер Дейвид Камерън по темата с имиграционната вълна от българи към Острова, която в момента е особено актуална.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
5
 
3
 
! Отговори
SDS e N1 преди 11 години
SDS SDS SDS SDS
297
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буда, с лъжите ти свикнахме, ама с мазната ти и нагла физиономия е много по-трудно! Изчезни от очите на хората, лъжливо, самовлюбено НИЩО!Всички на площада в неделя и Буда заедно с будистите в затвора!
296
4
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 11 години
Ха... Тиквата пак се е объркал. Даваш 1 и ти обещават 5. Ама даденото не е като обещаното нали?
295
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почина ТОДОР КОЛЕВ !МИР НА ПРАХА МУ!
294
4
 
13
 
! Отговори
Хахо преди 11 години
"За всяко евро, внесено в бюджета на ЕС, България ще получи повече от 5 евро", заяви Борисов................тоя *** пак се направил на велик !
293
4
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
А ПО НАШЕ ВРЕМЕ ВАЛЯХА МИЛИОНИ!И ПРИБИРАХМЕ МИЛИОНИ!КЪДЕ СТЕ ВИЙ, КЪДЕ СМЕ НИЙ!!!
292
4
 
10
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
И Станишев и Бойко са от един дол дренки.Нужна е ,,нова кръв" в управлението на държавата ни! А тия двамката да си се гушнат и бягат далече да не ги достигнат камъните с които хората ще ги гонят
291
6
 
8
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Ще ме извините, но се дръжте като МЪЖЕ.Има виновен/Г-н Янев разследдва корупцият от 2003 год. , получава пари като Председател/ и и моля да подаде сигнал ,до Прокурора ,за да не го пратя на майната му и на всиките клакьори.В противен случай, не само че ще гласувам за г-жа Кунева , но ще поискам и окача личноият иплакат пред дома си и ще напиша:Най истнският МЪЖ,всред всички страхливви политици. И нека всички отвратени от некадърни и клеветящи политици и клакьори , да НАПРАВИМЕ ТОВА.
290
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно на Станишев не му прави чест да говори за европейски фондове. При положение, че на него му даваха първо по-малко и второ ги спряха. Голям подлец е Станишев ... както и всички бивши управляващи от БСП. Искаме нови кадри в управлението на страната.
289
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А днеска наУчих, че Мунева е договорила животновъдите да имат само първа категория фурми. Тоест затриваме цялото животновъдство, освен вяколкото големи "наши" фирми. Не може даже и две крави да си отгледаш. Губят се парички. Не може така. Парите трябва да са само за "наши". Абсолютно всичките пари.
288
2
 
8
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Може да си пишеш и да си вярваш в глупост до утре.Ако Правителството на Саксбобурготски е закрило реакторите на своя глава, г-н Янев да подаде сигнал до Г-н Гл. Покурор и всички-в затвора.Ако някави Европйски депутати са сметнали това за излишно условие, комисия от ЕС да ги извика и да им поиска обяснение.Ако те са прави г-н Б.Борисов да поиска незабавно претенции към ЕС и да ни се въстановят всички загуби , претърпени от затварянео на четирите реактора.Впротивен случай е национален ПРЕДАТЕЛ
287
3
 
8
 
! Отговори
detelina преди 11 години
Всички,управляваши са -от един дол дренки!Всички са комунисти, до един!Спомнете си преди колко партии имаше.Има нова поговорка-по върховете хлад,по низините глад.Това е истината.
286
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато прочета думичката "ще" и повече не чета.
285
2
 
10
 
! Отговори
Бай Хасан преди 11 години
В България валутата е - ЛЕВ - стига еврейски далавери ,на света му писна от тези мазни лъжи
284
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бр бре много платени БеСеПе писачи в тоя форум страшна работа!
283
3
 
8
 
! Отговори
Tiago преди 11 години
"Той за пореден път се върна на темата кой е виновен за затварянето на блоковете на АЕЦ Козлодуй и лицето Меглена Кунева - Пръмова." - Много добре се знае защо тока е поскъпнал толкова и кои са главниците виновни затова. Кунева вместо да направи така да поправи грешката си, сега си мълчи и не се обажда изобщо.
282
1
 
13
 
! Отговори
Го преди 11 години
Борисов, нормален ли си?
281
2
 
11
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ВЯРНО Е...:"- Брюксел ще ни даде повече пари, рече Борисов..."ЩОТО КАТО ИМ РЕКЪЛ:- БЕ БАТЕ-Е-Е..., ДАЙТЕ НЕКОИ ЛЕВ...ТЕ МУ КАЗАЛИ....:- ЩЕ ТИ ДАДЕМ, АМА ДРУГИЯ ПЪТ...!
280
3
 
12
 
! Отговори
чудя се преди 11 години
Много ми е интересно как може още да има хора които харесват това недоразумение Борисов и неговата *** Цветанов.Дотам ли я докара държавата ни тези двамата да я управляват -позор!
279
2
 
11
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КАК ДА НЕ МРАЗИШ РУШИТЕЛИТЕ НА НАЦИЯТА- ЩОМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАРОДА НИ НЕ СА ПРОБЛЕМ НА ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ГЕРБ ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ГЕРБ СА ПРОБЛЕМ ЗА НАРОДА НИ!!!Защо е така ли: - Защото Държавна Сигурност ОЧЕВИДНО продължава да ни управлява С РАЗНИ ДОНОСНИЦИ!!!Чрез ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА Дъщеря на генерал от ДС и пуделчетата и АГЕНТ БУДА И ПОДДЪРЖАЩИТЕ ГО БУДА-ЛИ