Даваме евро на ЕС, взимаме пет, сметна Борисов

Не е вярно, че резултатът за България е добър, скочи опозицията в НС
Обновена: 15 фев 2013 14:51 | 15 фев 2013 11:02,
387
Даваме евро на ЕС, взимаме пет, сметна Борисов
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

За България резултатът от преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 година е добър - 15 млрд. и 400 милиона евро. Това отчете министър-председателят Бойко Борисов.

Днес той дойде в парламента, за да представи доклад за развитието на приоритетите на Република България по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2012 г.) и основни приоритети по време на Ирландското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2013 г.).

Основен акцент в доклада си Борисов постави точно върху преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година. Преговорите се проведоха миналата седмица в Брюксел.

По думите на Борисов на фона на намаления бюджет на ЕС страната ни ще получи повече средства за директни плащания на земеделците. Страната ни е договорила и 260 млн. евро по Фонда ”Козлодуй” за безопасно извеждане от експлоатация на ядрени мощности.

"За всяко евро, внесено в бюджета на ЕС, България ще получи повече от 5 евро", заяви Борисов.

При предходния доклад имаше критики, че обществото не е добре запознато с политиките, които стоят на дневен ред в ЕС. По думите на Борисов правителството е взело мерки и е провело кампании за информация, които ще продължат и тази година.

Като основен приоритет по време на Ирландското председателство Борисов посочи влизането на България в Шенгенското пространство. По думите на министър-председателя правителството ще продължи да работи активно и по усвояването на еврофондовете.

Твърде закъсняла е тази дискусия, защото парламентът се поставя пред свършен факт, заяви в отговор лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите на червения председател след два месеца отсъствия от парламента "господин Борисов се е появил, за да обясни какво е договорил в ЕС за следващите две правителства".

Чухме триумфални изявления, но как стоят нещата, реши да обясни Станишев. Според него самата рамка на бюджета на ЕС не е добра, защото има намаляване на средствата, а България се е е съгласила с това, въпреки че това не е добро решение за нас.

По същество се създава реална предпоставка бюджетът на България да бъде застрашен, да не бъдат осребрени разходи по еврофондове. Това е реалността, каза още Станишев.

По думите на лидера на левицата общата рамка за кохезионната политика е същата като през 2006 г. – 100 млн. евро увеличение.

Той отново акцентира на новите макроикономически условия, на които страната ни се е съгласила, които по негови думи могат да застрашат еврофондовете за България при растеж на икономиката. По думите му повишаването на субсидиите за земеделците за единица площ е било договорено още през 2006 година. Станишев разкритикува отново и факта, че страната ни няма да получи допълнителни средства за развитие на изостаналите региони, въпреки че Северозападна България е най-изостаналия регион в ЕС.

Добре че имаше друго правителство, което можеше да води преговори и да отстоява национални позиции, заяви Станишев.

На лице е рецесия и на фона на тази рецесия е взето решение за намаляване на бюджета. За нас това е стратегическа грешка, заяви Мартин Димитров, съпредседател на "Синята коалиция". По думите на Димитров това ще попречи на растежа и на по-малките страни, и на по-големите страни донори. Ролята на бюджета на ЕС е да обърне спада в растеж, а сега ще стане точно обратното, заяви още Димитров.

Той постави акцент и върху енергийната ефективност и протестите на граждани за високите сметки за ток. По думите на Димитров трябва да се отделят средства от европроекти за саниране и енергийна ефективност, които да отговорят на очакванията на хората да им паднат сметките за ток.

Това трябва да бъде категоричен приоритет на България. Всички панелни блокове в България трябва да бъдат санирани, заяви още Димитров.

Съпредседателят на "Синята коалиция" също акцентира върху западането на Северозападна България и призова всички народни представители да отидат, за да видят колко е тежко положението.

По думите му трябва да започне и активна дискусия за влизането на България в еврозоната, защото този дебат е замрял. Според Димитров трябва да се работи активно и по въвеждането на електронно правителство. Съпредседателят на "Синята коалиция" обясни, че правителството трябва да започне да работи върху покачване на доходите.

Искра Михайлова от ДПС обясни, че докладът на Борисов е ярко писмено доказателство, че България не е в състояние да води преговори. По нейни думи има европейски теми, по които страната ни няма позиция, други, по които заявяваме, че искаме да изчакаме, и трети, по които изобщо не се знае какво ще правим.

Според Михайлова това се дължи на факта, че правителството няма ясно изразени позиции.

Къде останаха целите, които България си поставяше при други периоди на договаряне, попита риторично депутатката от ДПС. Народният представител от Движението за права и свободи, също като колегите си от БСП и "Синята коалиция", обърна внимание на средствата за най-бедните региони в страната.

Ние от ДПС сме много притеснени, защото България трудно ще се ориентира за приоритетите си през следващите 7 години, заяви Михайлова. България затвърждава ролята си на един тих потребител, който потребява каквото му дадат, допълни тя.

След изказването на Михайлова се стигна до реплики между нея и Борисов от място. Двамата си размениха очевидно остри реплики, част от които изобщо не се чуха в зала, защото премиерът говореше от място.

Предишните изказващи ме накараха да се замисля колко хора от предишните управляващи са за затвора, заяви лидерът на ”Атака” Волен Сидеров. Той за пореден път се върна на темата кой е виновен за затварянето на блоковете на АЕЦ ”Козлодуй” и ”лицето Меглена Кунева - Пръмова”.

Националистът за пореден път обясни и как още преди години е обявил, че политиката на ЕС не е добра. В момента за България има повече пари, отколкото преди. Това е добре, аз съм основен критик на това правителство сега и казвам, че това е добре, заяви Сидеров. По негови думи обаче тези средства няма да стигнат до гражданите. Той не пропусна да изрази и позицията си, че страната ни трябва ”да се оглежда извън ЕС”, защото съюзът ”се мъчи всякак да ни каже, че не може да продължи да съществува”.

Сидеров разигра и въображаем диалог от името на Бойко Борисов с британския премиер Дейвид Камерън по темата с имиграционната вълна от българи към Острова, която в момента е особено актуална.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
1
 
3
 
! Отговори
абвг преди 11 години
Челябинският метеорит е най новото руско космическо оръжие-насочване към определена точка на земята естествени космически тела с огромна скорост,Това е руският неадекватен отговор всички на всички ПРО ипр, около нея, Някои генерали от вчера са гроги,
317
2
 
5
 
! Отговори
DO 4I4KO BUDA преди 11 години
4I4KO BUDA, AZ SUM MARTO OT 6 TI KLAS.I OTKAK TE POMNQ TI SAMO HUBAVI NE6TA KAZVA6. AMA TATE I MAMA IZGLEJDAT VSE PO-ZLE.TATE OSTANA BEZ RABOTA, MAMA EDVAM VZIMA ZAPLATA, A AZ ..KARAM S 5O STOTINKI NA DEN. TATE SE E OT4AQL I KAZVA, 4E AKO PAK SI TI ZA O6TE 4 GODINI 6TE E UJASNO.NE SAMO TATE NE E DOBRE, SI4KI OT BLOKA IZGLEJDAT KATO BAI KIRO NA 4TIQ ETAJ, BEDNI I S OT4AQNI LICA, 4I4KO BUDA, MOLQ TE , NE IDVAI POVE4E UDOMA SLED 07.0713. TATE PSUVA, MAMA TE KULNE, VE4E SA BOLNI.TVOI MARTO OT 6TI A
316
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУДАТА ПАК ДОКАЗА, ЧЕ НЕ Е ХОДИЛ РЕДОВНО НА УЧИЛИЩЕ- ДАВАМЕ 5, ПОЛУЧАВАМЕ 1 ЕВРО- ТОВА Е РАВНОСМЕТКАТА ОТ ВНЕСЕСНИТЕ КАТО ВНОСКА ПАРИ ОТ БЪЛГАРИТЕ И ПОЛУЧЕНИТЕ ОБРАТНО ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ. И ДОРИ ТОВА ЕДНО ЕВРО Е ПОТЪНАЛО НЯКЪДЕ, ЗАЩОТО ПРЕХВАЛЕНИТЕ ЛОТОВЕ НА МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ, УЖ НАПРАВЕНИ С ЕВРОПАРИ, 10 МЕСЕЦА 100 ФИРМИ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ ГО ЧАКАТ.
315
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 11 години
Да буда е прав взема пет евро ,но за народа не остава нищо от тях.
314
1
 
6
 
! Отговори
annetaz преди 11 години
Никой не знае какво ще "дадат".Тези сметки са без кръчмаря!В тази криза никой не знае как ще се променят икономиките и бюджетите на държавите и на ЕС.И колко от отпуснатите на думи средства ще бъдат одобрени и усвоени.Както и с колко глоби ще бъдем наказани я за цифровизацията,я за заменки на земи и монополите в енергетиката,както и за екология.
313
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Stefan_1_Tcholakov *** гаден.Ти навсякъде ли сереш???
312
2
 
4
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
МОЖЕ БИ Е ГРЕШКА ТОВА ЗАГЛАВИЕ,ТОДОР КОЛЕВ БЕШЕ ДИПЛОМАТ В КАНАДАИ СЕ ВЪРНА ....-blitz.bg/index.php?news=182574#commentsform-САМО ТОЙ СИ ЗНАЕ ЗАЩО, НО В БЪЛГАРИЯОСТАВИ ТОЛКОВА МНОГО, КОЕТО В КАНДА И ВЗАПАДА НЕ БИ СЪЗДАЛ С ТАЛАНТА СИ ...--ЖУЧИТЕЛЯТ ЗА ТОВА Е УЧИТЕЛ, ЗА ДА УЧИ И ПОКАЗВА !-youtube/watch?v=ohX-kxfrzdk-ОСТАВИ АВТОГРАФ НА ЦИУЛКАТА МИ ... НА СПЕКТАКЪЛ - ДО ГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ - В ГРАД ВАРНА ... -АЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖА АВТОГРАФА ОТ ПОКЛОНА ПРЕД ЧАРЛИ ЧАПЛИН ... ЗА ДА НАПОМНЯ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ТРИМА ТОШКОВЦИ, КОЙТО СА Я РАЗ
311
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kenanoff/blog/archives/1250 Mуахахахахаххахахаха!
310
1
 
6
 
! Отговори
snaiper преди 11 години
shefa na borcite kaza che borbata e religija.haha do tam li stignahte oficeri koito ne sa bili na voina a reketirat sobstvenija si narod
309
2
 
10
 
! Отговори
NIK преди 11 години
I KADE OTIVAT TEZI 5 SAMO CHE DRUGARU BORISOV? V KOI JOB? STIGNAHTE DO TAM DA SPRETE PENSIITE NA INVALIDITE!!! NE VI LI E SRAM???? TOVA E GENOTSID SRESHTU BALGARSKITE GRAZDANI!
308
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Магурата:Тука има, тука нема! Даваш левче, взимаш пет! Кой разбира, тук се спира!
307
4
 
8
 
! Отговори
за 353 преди 11 години
Е ама в САЩ кумуназиуте ги гърмят по улиците ,като вреден дивеч...а тук и м се дупите 45 + 23 години, сърдете се на себе си :))
306
6
 
6
 
! Отговори
тъжен позитанец преди 11 години
12 милиарда евро идат и ние пак ще сме в опозиция...мъкаа, мъкааааааааааа
305
5
 
9
 
! Отговори
някой преди 11 години
Искаш да кажеш, че ние даваме едно евро, а вие взимате пет.
304
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гладна Соцкокошка еврофондове сънува :)))
303
2
 
14
 
! Отговори
Пепа Паунова преди 11 години
Той сякаш прави реклама на препарат за прозорци "Даваш левче, взимаш пет."
302
2
 
11
 
! Отговори
Малчо преди 11 години
5 получава България... от тях 5 взима Бойко... и за нас оставаааа.... ?
301
3
 
12
 
! Отговори
ГЕЙКО БОРИСОФФ преди 11 години
Е , А НА МЕН АКО МИ СЕ НАЛОЖИ , ДА ПЛАТЯ ТАЯ СМЕТКА ОТ 340 ЛВ. ЗА ТОК САМО ЗА ДВЕ КРУШКИ И ТЕЛЕВИЗОР ЗА КРАТКИЯ И ТОПЪЛ ЯНУАРИ , ГАРАНТИРАМ ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ СРЕЩУ ГЕЙКО БОРИСОФФ И гЕРП !!!
300
3
 
7
 
! Отговори
konstantin преди 11 години
и таз добра - на Станишев и КО не им ли спряха фондовете или бъркам? А те най-много лаят... И закво ни е евро бе Мартине, Димитров ... то добре ще дойде, ама ще стане така 1 лв - става на 1 евро - 1 хляб - 1 евро, ама не и при заплатите... Малки сме, че от нас да зависи политиката на ЕС смешни изказвания на смешни политици... ЕС си върви надолу с нас без нас - все тая... нз дали и 1% от общия бюджет на съюза изобщо потребяваме.. ама евреите и банките не искат да ни оставят на мира..
299
4
 
9
 
! Отговори
„Ханку Брат преди 11 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ,АКО:1.НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ТОКА , ВОДАТА И ПАРНОТО !2.НАМАЛЯТ БРОЯ НА ДЕПУТАТИ,КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ.3.УВЕЛИЧАВАТ ВСИЧКИ ДОХОДИВСЯКА ГОДИНА С МИН .100 ЛВ .