България и Русия пак умуват за "Белене"

Искът на "Росатом" може да бъде оттеглен, ако рестартираме проекта
7 юни 2013 16:33,
212
България и Русия пак умуват за "Белене"
Снимка: архив Reuters

Евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ отново влезе в дневния ред на разговорите между България и Русия на ниво министри. На посещение у нас е руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски, който се срещна с новоназначения министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи БНР.

По време на срещата си на четири очи двамата са обсъдили някои от енергийните проекти, сред които и за втората ядрена централа в Белене. Според Яновски Русия е склонна да оттегли иска си срещу НЕК, чиято стойност е 1,25 млрд. евро, ако страната ни рестартира проекта.

Само преди дни по време на енергиен форум във Варна вицепрезидентът на руската държавна компания „Атомстройпроект“ Генадий Тяпкин също коментира въпроса със строителството на АЕЦ „Белене“. От неговите думи стана ясно, че "Росатом" ще внесе иска си в Арбитражния съд в Париж до края на тази седмица.

Според Тяпкин оборудването на двата блока е готово и строителството може да започне още през 2015 година.

Припомняме, че проектът беше замразен от кабинета „Борисов“ с мотива, че страната няма достатъчно средства за изграждането на централата. Правителството тогава поиска и анализ от страна на банка HSBC дали АЕЦ „Белене“ ще бъде икономически изгодна за страната.

Като цяло обаче се налага мнението, че решението за изграждането на втората ядрена централа у нас ще бъде политическо, а не на базата на икономическите обосновки.

По време на първата среща на новоизбрания министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски е бил обсъден още и проектът "Южен поток", става ясно още от официалното прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката.

Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности. Руският гост подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили „Южен поток“  за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му, са коментирали двете страни.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: АЕЦ „Белене”
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е лошо да четете повечко и по-малко да пишете иначе ставате като в оня виц за чукча писатель :-))).По-здравословно е някак си ;-).
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви добавя и прекрасно изложение за долара ;-). youtube/watch?v=wWBigEuZudE От "австрийския" полит-икономически модел :youtube/watch?v=M0R1cftftsY И разбира се ДЕРИВАТИТЕ :-))). pbs.org/wgbh/pages/frontline/warning/ С едно уточнение от Девятов, че Хазин е като "представител" на Ротшилдите и на регионалния модел, подкрепен от Хънтингтън в неговата книга за Цивилизациите, за което говори и Острецов като представител на православната такава :-).
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е изумувано още преди години а сега ща берем ибриците на коалицията.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистическата политическа мафия трябва да си ходи. Да свършим най-после това което изглеждаше че почва през 89та, после през 97ма и сега през февруари. Това с избори и парламент не става. Трябва да им запари под задниците. И родната полиция да не може да ги опази.
172
0
 
3
 
! Отговори
ВИЕНА преди 11 години
До глупчоТемата щеше да е затворена ако гласувалите на референдума беше под 20 % , сега новата ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ може да си я отвори когато поиска ...... Тук ГЕРБ се прецакаха , вместо да гласуват с ,,НЕ,, просто не трябваше да гласуват ....
171
1
 
3
 
! Отговори
ВИЕНА преди 11 години
До глупчоТова е политически проект а не икономически ........ не забравяй кой командва парада в момента в БГ
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин на пресконференция с Меркел в Германия: "Не искате газ, не искате атомна енергетика, вие на дърва ли ще се топлите? Е, и за дърва в Сибир трябва да се ходи.."
169
0
 
5
 
! Отговори
ВИЕНА преди 11 години
До АнонименпитаЙ Р. Овчаров и всичките ***, които го препродават ........ сега Орешарски като разсекрети договорите ще разбереш , чий ток плащаш ...... само че това ще стане някой друг път , Само мога да ти кажа , че в Австрия плащам 2 пъти по малко от това което плащат мои роднини в БГ , А познай сега колко АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ има в Австрия
168
0
 
8
 
! Отговори
boyko_stoew преди 11 години
Да не подменяме темата.Орешарски се произнася по тази тема Много внимателно...!АЗ ИСКАМ ДА ВИДЯ Р.ОВЧ. и неговите Експерти по тази тема.ТОВА СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА МНОГОТО ПРИКАЗКИ ЗА БЕЛЕНЕ!Те допуснаха Това Огромно за Малкия ни бюджет Разхищение-ДЕМОНТАЖ НА КОНСТРУКЦИЯ-НАЙ ГОЛЯМИЯТ ВЪВ СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ.ОПРОВЕРГАИТЕ МЕ АКО НЕ Е ИСТИНА.ИМА ЛИ ПО-ГОЛЯМО СЪОРЪЖЕНИЕ В СВЕТА ,КОЕТО е БИЛО ДЕМОНТИРАНО!?ЗА ГИНЕС бяхме,ама Р.ОВЧ. и НЕК-аджииската мафия не го регистрираха .
167
1
 
4
 
! Отговори
ЗЗЗЗбогом!!!! преди 11 години
Ами направо да излизаме от Европейския съюз, и да почнем да лижем задн-ка на Русия както до 1989
166
1
 
7
 
! Отговори
Честито българи преди 11 години
Напълнихте гушките на руснаците и продажните български ***, Сидеровци и цяла шайка мръсни мошеници.Сега ще ни се опече такова яйце на ***, дето ще ни се завие свят.Задунайска Губерния се превръщаме пак, идеята на Тошо се реализира.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проекта е не само неизгоден но и опасен от "геополитическа" гледна точка. Така, че дори ако трябва да се плати за да не се строи е по-правилна стратегия. Без значение коя е технологията - руска, американска или друга.Иначе отдавна да е построен и то финансиран с пари на заинтересовани от печалбата инвеститори, руснаци, американци или евр(оп)ейци :-) . Ето ви го от руснак и то уволнен от Росатом ;-).youtube/watch?v=tOsgiIr5niM
164
3
 
10
 
! Отговори
БГ преди 11 години
"Страхотният" Орешарски призна, че иска е основателен.Как този държавник ще защитава българския интерес?Тези за нас ли ще работят или за Русия?
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЧешки/Френски/ и другата фирма прекупваш и 10те фирми прекупваши преди тях от кадето са те
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да разбера, достоверна ли е информацията, че до няколко години трябва да затворим Козлодуй?! Питам сериозно, и още нещо в България, хората, разбиращи от енергетика се броят на пръсти....
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължение на 167В съда ,където ще ни съдят за неустойки(всички нас-всеки един данъкоплатец)ДА ПОПИТАМЕ:ОСНОВАТЕЛНО ЛИ Е БИЛО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО за ПРОМЯНА НА ПРОЕКТНОТО РЕШЕНИЕ НА АТОМ-СТРОЙ.тука и сега да попитаме р.овч.:Промяната на проектното решение на руската фирма била ли е съгласувана на експертно ниво и от кого?!дайте имена Г-н Овчаров.Готов съм да изляза на диспут с вашите експерти.Няма да е махленски разговор.Ще се изслушваме ,където и когато кажете.
160
1
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
Писнами да слушам как наще политици умуват как да се оправим а мюсолманските републики и някои африкански бележат икономически ръст от над 2 пъти повече от нас че ние ще излезем най големите умници на света с това умуване или пък умишлено така се умува.. хората вече летят на марс имат сомолето носачи, спътници ние имаме некви пушки и 5 счупени хиликоптера.
159
2
 
6
 
! Отговори
Shop преди 11 години
И като има външен инвеститир какъв ни е кяра? Нали тока пак ще е на опазарни цени и външния инвеститор ще си прибира печалбата? Дали ще внасяш ток от Туърция или от руска централа в България, каква е разкликата?
158
2
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 11 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 163Причината да пиша на тази тема е ,че тя пак се отваря в Интерес на1.ГОЛЯМА фИРМА.2. Геополитически интерес.Нека да има АЕЦ БЕЛЕНЕ1.НО НЕ ИСКАМ ДА ГО ПЛАЩАМ АЗ,ДЕЦАТА МИ И ВНУЦИТЕ МИ-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЪНЩЕН ИНВЕСТИТОР и НИТО СТОТИНКА ОТ БГ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.2.В Процеса на изпълнение, ДА НЯМА *** На Интереси извън тези на Обшостта ни: Ненаядени НЕК-аджии Плиткоумни и слабохарактерни Партиини и административни деятели.
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТАДОТО ОВЧЕ БЪЛГАРСКО НЯМА ДА СЕ ВДИГНЕ НА ПРОТЕСТ ПО УЛИЦИТЕ.БЯХА НАЛЕТИ МИЛИОНИ ДА СЕ ПОВЕДАТ ПРОТЕСТИТЕ ЗА СВАЛЯНЕТО НА АНТИ РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. СИДЕРОВ МУТРИ КАТО ОТ 1990г. ГО ПАЗЯТ И ОБГРАЖДАТ ПАРЛАМЕНТА, ТАКАВА ПОКАЗНОСТ И НАГЛОСТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. РЕКЕТЪТ ОТ ДЕВЕДЕСЕТТЕ ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ. ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА