Расте броят на бежанците, растат рисковете, отчита ДАНС

Рисковете са свързани с бюджета, терористична заплаха и престъпност
20 ное 2013 16:38,
45
Расте броят на бежанците, растат рисковете, отчита ДАНС
Бежанци от центъра в Харманли. Снимка: Булфото

Потенциалът на рисковете, свързани с разширяващите се зони на нестабилност в близост до нашите граници, нараства. Това се посочва в доклада на ДАНС, който от агенцията публикуваха по повод заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

От началото на 2013 г. броят на незаконните мигранти у нас силно е нараснал, с ясно изразен пик през септември – ноември, пише в документа.

Още по темата
От статистическите данни става ясно, че около 70-80% от задържаните чужденци подават молби за получаване на закрила у нас.

Най-голям е относителният дял на имигрантите, които са или се представят за сирийски граждани. Нараства обаче числеността на бежанците от Афганистан и в по-малка степен от Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия.

От родното ФБР посочват, че основният вход на незаконните мигранти е през турско-българската граница, най-често чрез нелегално преминаване през "зелена" граница.

Преобладаващата част мигранти са непълнолетни, несемейни мъже - между 15 и 30 години, и жени. Голяма част са без образование или с нисък образователен ценз и разполагат с незначителни финансови средства. В общия случай целта им е достигане до държави от Централна и Западна Европа.

Сред рисковете за националната сигурност, които посочват от агенцията, са неблагоприятно отражение върху институциите и бюджета на страната, повишаване на терористичната заплаха, прояви на социално напрежение и влошаване на криминогенната обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще го повтарям до втръсване- България НИКОГА не е била колонизатор, никога не е била робовладелец! В Търновската Конституция пише- всеки роб попаднал на наша територия да се счита СВОБОДЕН! НЯМАМЕ КАРМА ДА НИ ПРЕВРЪЩАТ В ИСЛЯМИСТКО ГЕТО, когато народът ни живее в глад и мизерия да късаме от залъка на децата си за чужди е НЕДОПУСТИМО! Ако ЕС иска по този начин да ни изгони- така да бъде! Майната им!
24
1
 
17
 
! Отговори
мак преди 10 години
С тази агресивна религия на "бежанците" не ни чака нищо добро. А опасностите свързани с тях се знаят от самото начало, само че все ни вменяват, че сме длъжни да бъдем хуманни и нищо друго няма значение. А който мисли другояче е обявяван за ксенофоб.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otchital dans ,ta te tam sa samo klika ot moshenici nai mnogo da ima niakolko chytavi....
22
2
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
днес"бг" е" БЪЛГАРСКИЯ " НОВИНАРСКИ САЙТ
21
6
 
14
 
! Отговори
stan31 преди 10 години
Сидеров предложи да се затворят границите преди няколко месеца но БСП, ГЕРБ и ДПС гласуваха против. Правете си изводите.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И геройчната фамилия знаем, но не трябва да се плюе народа, недопустимо е!
19
2
 
11
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
В Афганистан не са ли американците? и как така приемаме бежанци от САЩ ? и защо не им дадат пътя веднага?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бангладеш!
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станахме Циганария!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гурчо изтрий си простотийте бе, травестит! Ще разкажа на всички защо не замина за Германия!
15
2
 
24
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До софиянец99%от мюслимите са без никакъв образователен ценз
14
0
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
"българи " като тебе ли бе .................
13
1
 
21
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯБабите на 99,99% ги мамят и изнасилват твойте братя роми. А ти не ми е ясно след като очевидно мразиш България и българите защо висиш по 24 часа на ден в български форум - или си някакъв бот на заплата уреден държавна ясла от Дупесе, или ако си наистина в западна европа - значи си някой безработен комплексар, на социални помощи.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯВиж какво, скапан ***! Първо в България изнасилват не българи, а български *** и други етноси! Така че си затваряй това, което ти служи за уста! Единственият ти късмет в живота е, че си се родил в България, където са те ограмотили, доколкото може да бъде ограмотено такова като теб. Вторият ти късмет е, че не си ми попаднал някъде в ръцете!
11
0
 
7
 
! Отговори
за гурбетчия преди 10 години
Пиши си! Не ни пречиш.
10
3
 
5
 
! Отговори
The Makedonec преди 10 години
Aide dogodina bebence Stanislav od Kongo haha aide istorici aide qjte mi ku sega da vi eb maikata grozna
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ***!Изтрихте ми коментар по отношение на тъй наречения "Гурбетчия" най вероятно за едно не съвсем цензурно определение на последния! А защо не изтривате и допускате неговите обидни писанини по отношение на България и българите? Или щом е (както той се определя сам) турчин има право дъ пише каквото си поиска безцензурно, но ако аз отговоря по същия начин към него това се разглежда като нагнетяване на етническо напрежение! Така ли да разбирам намесата ви? Бъдете така добри да отговорите
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кристалина ли Захарина ли не я знам но да вземе да си размърда малко ебаният *** това нас не ни засяга е Русия защитава Сирия да си вземе и бежанците Америка също не стига че сме *** на ЕС а сега и на блиският изток на нас ни стигат *** и ***.
7
0
 
23
 
! Отговори
крив макарон преди 10 години
Хей братя полицай , охраняващи границата ... Гърмете във въздуха , после в краката ... Хем да останат живи и докато са живи да казват , че в България няма живот ...
6
1
 
32
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Вън , вън ,вън !Затваряне на границата и гонене на всички влезли в страната незаконно. Къде е тая Кристалина ? къде се покри тая изменничка?