Американците спряха "Южен поток", коментира руската преса

в. "Монд": България спря проекта след критики от Брюксел
9 юни 2014 07:11,
240
Американците спряха "Южен поток", коментира руската преса

Американците спряха "Южен поток" в България, пише вестник "Росийская газета".

Руският официоз отбелязва, че българският премиер Пламен Орешарски е обявил преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел, след среща с американски сенатори.

Още по темата

До последния момент българското правителство отбиваше опитите на Еврокомисията да спре "Южен поток" напълно успешно, посочва "Росийская газета". Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България. "Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика", коментира руският ежедневник. "Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците", заключава "Росийская газета".

Главният редактор на руското списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов коментира пред РИА Новости, че въпросът за строителството на "Южен поток" в България не е закрит. "Борбата между страните в конфликта ще продължи", подчертава той.

Според Лукянов Европейската комисия е категорично против "Южен поток", тъй като "той влиза в разрез с линията на съкращаване на зависимостта от Русия". "На България се оказва гигантски натиск от страна на Европейската комисия, която формално не може да спре строителството на (руския газопровод), но предявява много претенции, касаещи конкретни въпроси", обяснява той.

Руският политолог отчита, че "България не е такава страна, която може да се противопоставя сериозно на натиска на Европа", като дава пример с резкия обрат в позицията на премиера. "Борбата ще продължи. За Русия това означава много допълнителни главоболия. Въпросът не е закрит, но той, естествено, силно се усложнява", обобщава Лукянов.

Изправена пред критиките на Запада, България замрази строителството на "Южен поток", пише вестник "Монд".

Френският ежедневник отбелязва, че София е преустановила подготовката за изграждането на руско-италианския газопровод след критики от страна на Вашингтон и Брюксел.

Европейската комисия поиска във вторник от България да преустанови строителството на руския проект за газопровод с аргумента, че не е спазила европейското законодателство. Експерти от Брюксел са очаквани тази седмица в България за разговори с правителството, посочва "Монд".

Вестникът цитира изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, направено вчера в София, че Съединените щати подкрепят "усилията на българското правителство да се стреми, с висок приоритет, към енергийна независимост от която и да било страна". Маккейн освен това призова проектът "Южен поток" да бъде осъществен от "организации, независими от Русия".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
21
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Все сам виждал гадории,ама като тези американски гадове не сам виждал.Просто усещат краят на тяхната изгнила империя и се опитват по всякакъв начин да вредят и на другите народи.
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
S Mistralite na Franciia ne uspiaha, ama s gadzhalite v Bylgariq niama nachin da ne uspeiat.
155
1
 
27
 
! Отговори
Честито роби преди 10 години
Вчера САЩ ви показа, че България е робска и тяхна васална държава. Показа също че за тях интересите на Турция са на първо място. Показаха и че нашето ДПС е чисто и просто турска партия, която играе за Турция и нейните интереси. За доказателство вижте и ГЕРБ които хем искат 100% задължително гласуване, ама не сега на изборите. ЗАЩО? Защото и те са САЩ *** и веднага се снишиха, че ДПС пак да играе в Парламента. Е, освободихме се от комунизма, че да станем РОБИ на САЩ и Турция. ЧЕСТИТО!
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дойдоха трима американски сопаджии и Орешарски сложи вазелина и се надупи !
153
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция иска Южен поток да мине успоредно на Син поток по морското дъно а после по турска територия ! Така Турция ще държи ЕС за топките, както с азерския така и с руската газ . Ама къде акъл у българските плебеи, та да загреят . При това Сорос плаща само ако плюят .
152
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците щели да изкупят украинската газопреносна мрежа и не искат бедна България да ги конкурира и да си намалят печалбите от преноса ! За това и американски ястреби и акули щъкат като *** из Източна Европа, задължително с тояги .
151
0
 
21
 
! Отговори
луд умора няма преди 10 години
Наско,ти акъл имаш ли,или,не си чувал за такава дума.Цял свят разбра,че американците се озъбиха и нашите *** веднага клекнаха.Така,както клякат и пуделчетат от ЕС.Щом американците им скръцнат със зъби и те веднага преизпълняват нормата по пълнене на ***.ЕС практически е един слуга на американците и не смее да им противоречи във всичко,а ние в рамките на ЕС сме техните ***,които се ползват за тоалетна хартия.Това е реалността,а как си я интерпретирате е друг въпрос.
150
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ ЕС преди 10 години
До АнонименА ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ КИТАЙ И ЯПОНИЯ И КИТАЙ И РУСИЯ ВЕЧЕ ЩЕ ИЗВЪРШВАТ СДЕЛКИТЕ СИ С НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВАЛУТИ ,А ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ БРИКС СЪЩО ЗАПОЧВАТ ДА ОПРЕРИТАНА ТЪРГОВСИТЕ СИ ПАЗАРИ В НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВАЛУТИ ,СЪЩО ТАКА ЩЕ НАПРАВЯТ И ЕВРАЗИИСКИЯТ СЪЮЗ .ХАЙДЕ СЕГА СЕ СЕТИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ТВОЙТЕ АМЕРИКАНСКИ МАЙМУНИ И С ТЕХНИЯТ СКАПАН ДОЛАР
149
0
 
23
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Интересно с какво му хванаха мъдете на Ореха,че клекна? Аман от политически *** в последните 23 години!
148
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На война ,като на война.Тъй,че да му мислят защитниците на руските интереси в България.Било каквото било,вече не ви чака нищо добро."Когато атовете се ритат магаретата страдат",магарета с магарета.
147
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Бумератга" на Путиин срещу Украйна -"Южен поток"се завръща ! ...и това е най-изгодният момент за България да се възползва не само да има сигурни доставки на газ/със или без "Южен поток"/, но и по добра цена.
146
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЮЖЕН ПОТОК няма да се изгражда.-----------------------Ти луд ли сииииииииииии
145
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиБългария е член на ЕС и е длъжна да спазва Европейските закони. Колкото и да са неустойките, ги поема САМО БЪЛГАРИЯ. ЮЖЕН ПОТОК няма да се изгражда.
144
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само по времето на ГЕРБ България постигна колкото за 45 години комунизъм.------------------Не знаех че ГЕРБ управляват от 89-та ...
143
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 218Само по времето на ГЕРБ България постигна колкото за 45 години комунизъм. През комунизмът никой нямаше право да пътува зад граница, не се позволяваше на можещите и знаещите да печелят добре. Имаше само една тв програма - съветска телевизия. НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ, НИКОГА ПОВЕЧЕ С РУСНАЦИТЕ
142
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ не искат руска тръба да минава през ТЯХНАТА територия.
141
29
 
9
 
! Отговори
остин преди 10 години
Мали , русначетата плювнаа баластра че им батисаха схемата за прибиране на десетки милиарди по трасето от България Сърбия и тн. А така хубаво си беха намърдали изпълнителите в проекта и така искаха да ни загробят и да лапат да лапат. Оня ненормалник Путин му требват пари да се прай на господ и те сега скапаните европейци му дръпнаха едни милиарди , тц тц тц тц тц . Лошо Седларов , лошо. Са ше подгони наще русначета да си му върнат комисионните и кво ще правят родните продажници ??? Не знам ...
140
3
 
17
 
! Отговори
Nasko преди 10 години
"Оповестяването на това решение на Орешарски след среща с трима американски сенатори само по себе си е публична провокация: "Вижте ги, американците ме накараха да спра "Южен поток". На практика американците могат да имат само косвена връзка с този проблем. България е член на ЕС по своя собствена воля и това членство изисква припознаване на европейското законодателство като част от националното. Орешарски не може да взема решения в разрез с Третия енергиен пакет на ЕС, защото за нарушаване на закона се налагат определени наказания - според провинението. Това, че премиерът, Станишев и Стойнев се
139
1
 
37
 
! Отговори
jane преди 10 години
Забележете, че цялата истерия на ЕС не е срещу газта изобщо, няма някакви гигантски лобита за зелена или ядрена енергия, която би направила ЕС наистина независим от Русия до голяма степен. Не, цялата история е САЩ да скара Европа с Русия, и да се опита да си осигури пазар за скъпата, *** и нежлена в ЕС шистова технология. Защото каквото и да си говорим, САЩ не могат и няма да могат в близко бъдеще да изнасят достатъчно втечнена газ към Европа. Просто физически е невъзможно!
138
1
 
28
 
! Отговори
jane преди 10 години
Иронично, но приказките на ЕС и САЩ в момента в Европа много напомнят за ситуацията в Atlas Shrugged и нейният пост-комунистически свят. Енергийна независимост, Южен Поток изграден без Русия, тинтири минитири. Кой има и продава газта? Русия. Кой плаща за тръбата, проекта и т.н.? Русия (всъщност не само - участват и европ. компании). Кой друг в ЕС има евтина и достъпна газ? Никой. Тогава от кой да зависи Европа,от Марс ли? Като нямаш от къде да вземеш един ресурс си зависим. И се съобразяваш.