БСП сезира Цацаров, ако се предадат досиетата на военното разузнаване

Ангел Найденов: Осветляването им би било престъпление
Обновена: 4 дек 2014 12:58 | 4 дек 2014 12:57, Камелия Цветанова
25
БСП сезира Цацаров, ако се предадат досиетата на военното разузнаване
Снимка: архив, Булфото

БСП заплаши, ако се наложи, да сезира и главния прокурор Сотир Цацаров, в случай че действително се стигне до предаване на Комисията по досиетата на архивите на военното разузнаване, за да стане ясно всичко, което се е вършило преди 1989-а година, както се закани министърът на отбраната Николай Ненчев.

Според депутата и бивш военен министър Ангел Найденов предаването на досиета и архивните дела и сведенията за чужди граждани, сътрудничили на службата, е престъпление.

„Има ли държава, която да е направила подобна стъпка по отношение на чуждестранни граждани, сътрудничили на службите за сигурност?“, риторично попита той и настоя, че това ще е тежко посегателство върху интересите и сигурността на страната ни.

Според говорителя на БСП Атанас Мерджанов това ще е противозаконно и настоя главният прокурор да държи на стриктното спазване на закона.

Той смята, че често когато има конфликти до границата ни, а сега и проблем с бежанската вълна, се посяга на „Военна информация“.

Като автор на инициативата той заподозря РБ и държавния глава, който с действията и мълчанието си я подкрепя. Според Мерджанов и Ангелов е оказван и натиск върху шефа на службата Веселин Иванов.

Социалистите възразиха остро и срещу подготвяния бюджет за отбрана за следващата година. Според тях той е в размер на 1,1% от БВП, но са нужни поне още 250 милиона лева.

Финансирането на армията за следващата година няма да позволи изпълнението на поети ангажименти на срещата на върха на НАТО, а по този начин ще бъде бламиран и президентът Росен Плевнелиев, смята Найденов.

„Този бюджет връща несигурността и напрежението и вероятно ще доведе до съкращението на няколко хиляди души и разпад на бойни единици“, коментира Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
така е преди 9 години
Индианския резерват в Европа го направиха тези които не искат да се отворят досиетата защото си знаят мръсотиите които са вършили против народ и Родина,Това е резултата от тяхната дейност .Много се страхуват комунистите и затова гледат без много шум и това да им се размине.Както за овшьорките ,още никой нищо не е показал на яве кой си къта крадените народни пари извън България в офшьорни зони.Много се шумя но някой запуши устата на журналистите които го коментираха и така те пак си живеят на сп
15
0
 
1
 
! Отговори
33 преди 9 години
Да си гледаме Европата там ни е мястото,стига сме се люшкали ту при руснаци ,ту при азиадци и т.н.Нато е длъжна да реагира за нашата сигурност щом сме неин член , а Европа да обръща внимание и на новите си членове и да помага ,а ние ще се стараем колкото сили имаме. въпреки че комунистите ни ги изстискаха до краен предел,толкова слаби ни направиха че нямаме сили името си да кажем.
14
0
 
2
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
Товае престъпление и предателство спрямо БГ. нАВЯРНО ВЕЧЕ КАТО един от представителите на комисиите по досиета и класифицирана информация настояштия зам.МО Орхан Исмаилов се е снабдил със списъка но искат да го озаконят с цел да не е замесен че е изтекла информация до от него до чуждите разведки.
13
3
 
1
 
! Отговори
55 преди 9 години
От какво се страхуват БСП.Сигурно има за какво.Дано да не се подведат и да не се съобразят с тях.Българите искат да знаят кои са хората в тези досиета и с какво са допринесли държавата ни да се развива спокойно и граднивно и обратно с какво тези хора са ни прачели да бъдем истински демократична държава.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние нямаме разузнаване. Имаме ДС. А сега видяхме и кой защитава ДС.
11
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Когато се стигне до предаване на досиетата на комисията ще е твърде късно да се сезира Главния прокурор. Това е нужно да се направи още сега , а ако гл.прокурор си е на мястото той трябва да се самосезира , тъй като има явна заплаха за националната сигурност на страната.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от какво толкова се плашат? Сигурно да не се видят мръсните им престъпления отпреди 89-та
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АНТИ-БЪЛГАРИ-ТУРСКОЕВРЕОПОКЛОНИЦИ=ГРОБ
8
2
 
4
 
! Отговори
ПЪРВАН преди 9 години
До ф-1: А , ВИЕ ГОСПОДА СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРИ , В КАКВО СТЕ СЕ КЛЕЛИ ! НЕ НИ КАЗВАЙТЕ ,ЧЕ НЕ СТЕ СЛУЖИЛИ В АРМИЯТА ,ЗАЩОТО ПАК ЩЕ НИ ИЗЛЪЖЕТЕ ! ВИЕ СТЕ СЕ КЛЕЛИ НА ИВАН КОСТОВ ,НА ЖЕЛЮ ,НА ФИЛИП ,НА САЩ И НА ЕС ! КОЕТО ЗНАЧИ ,ЧЕ СТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ! ТАКА ГО РАЗБИРАТ 89 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ! АЙДЕ ,УНИЩОЖЕТЕ ГИ !
7
3
 
6
 
! Отговори
ПЪРВАН преди 9 години
МНОГО СЪЖАЛЯВАМЕ ,ЧЕ ТОЯ ***/МИНИСТЪРА НА ВОЙНАТА / Е НАЗНАЧЕН ОТ БОЙКО БЕЗХАБЕРНИКА ! СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ СЪЩИЯ *** Е МАЙКОПРОДАВНИК И СЕ Е ОЗОВАЛ В АРМИЯТА ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЖЕЛЮ ,ФИЛИП ИЛИ ИВАН ! ЗНАЕТЕ ГИ - ТЕ СА ЛИКВИДАТОРИТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ! ПРОДЪЛЖАВАТ АНТИНАРОДНАТА СИ ДЕЙНОСТ ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОЙКО БЕЗХАБЕРНИКА !
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Ей ***, коя ЕС или натовска държала е осветлила разузнаванията си. *** с ***
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я стига *** такива. Коя държава вади списък със сътрудниците на разузнаването си. Трябва да има най-после трепачка за *** които предлагат унищожаване на страната си.
4
12
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
България е в ЕС!България е в НАТО!Това са нашите съюзници и бъдещето на БГ е в Европа!На който не му харесва, да стяга чамадана....и в Сибир, при ***.Така родината ни най на края ще олекне от бремето на предателите-русофили.
3
5
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Ако се наложи да публикуват имената на предателите и доносниците, то ще е по-лесно да публикуват имената на бившите партийни членове.Те са се клели, че поставят интересите на СССР над тези на родината си.
2
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
И аз не виждам смисъла от съществуването на българска армия. Нали уж нато ни пазат. А така или иначе нашата армия не може да се противопостави дори на африканските племена. А за да не останат хората без работа нека бъдат прехвърлени в гражданска защита, пожарна и допълнителни охранителни отряди по селата. Така хем по-евтино хем по-ефективно и може и да помагат на гражданите.
1
4
 
11
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
А БЕ ДА ВЗЕМАТ ДА Я ЗАКРИЯТ АРМИЯТА НАПРАВО. И БЕЗ ТОВА СМЕ СИ ЛЪСНАЛИ ЗАДНИЦИТЕ НА ЗАПАДА. КВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ ОТ ГОСПОДАРИТЕ НИ. АРМИЯТА Е В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ, ТА ТЕ НЯМАТ ДРЕХИ И ОБУВКИ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТЕХНИКА И ПОДГОТОВКА. КОЙТО РЕШИ ОТВЪН ЩЕ НИ ПРЕМАЧКА ЗА НУЛА ВРЕМЕ. ЗА СМЕТКА НА ТОВА ДА УВЕЛИЧАТ ПОЛИЦАИТЕ КОИТО ОСВЕН ДА ПАЗЯТ НАРКОПЛАСЬОРИТЕ И СУТЕНЬОРИТЕ, НИЩО ДРУГО НЕ ВЪРШАТ.