Борисов беснее: Блокират, какъв пример дават?

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила..."
Обновена: 4 ное 2015 11:55 | 4 ное 2015 11:14, Веселина Йорданова
373
Борисов беснее: Блокират, какъв пример дават?
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов е ядосан на протестиращите полицаи, които вчера блокираха пътища в столицата и страната.

Още по темата

Преди началото на заседанието на Министерския съвет, той заяви, че е крайно недопустимо униформени служители в полицейски автомобили да дават пример на обществото за незаконни действия.

От думите на главсека Георги Костов пък стана ясно, че ще има наказания за това.

Бойко Борисов подчерта, че има законови начини за протест и беше обявено, че ще се водят разговори по роблемните теми за привилегиите и социалните пакети.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави – и те не са съгласни, но има надлежен ред, по който да се прави", настоя той.

Борисов изтъкна, че кабинетът дава 180 млн. лв. повече за тази година на МВР и 57 млн. лева повече на Българската армия.

Той призна, че полицаите имат право за това, че когато са подписвали трудовия си договор с държавата, са назначени при дадените условия, затова те ще се запазят.

Премиерът обаче изпрати послание на униформените чрез главсека Георги Костов: "Всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона".

Бойко Борисов заяви, че за кабинета полицаите, съдебната охрана са "мили хора", но еднакво мили са доктори, инженери, учители... Премиерът коментира, че дадените допълнително на МВР 180 млн. лева са два пъти повече от целия бюджет за култура, а и от парите за спорт.

"И те да спретнат това снощи, да тормозят обществото... За мен не е никакъв проблем да не съм премиер. Ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде", ядоса се той.

Борисов беше категоричен, че администрацията в МВР ще е трета категория труд, защото, по думите му, няма разлика с останалите чиновници.

"Първа категория ще са тези, които са на границата, на улицата, влизат в пожарите", посочи той.

Премиерът уточни, че новоназначените полицаи ще получават до 10 брутни заплати при пенсиониране.

"Към днешна дата тези, които са постъпили, може да са постъпвали за тези 20 заплати. Нека новопостъпилите да идват за каузата да бранят обществото, с любов към тази професия", коментира той.

Бойко Борисов поиска да се прецени – дали и в съдебната власт трябва да се получават 20 заплати при пенсиониране. Той съобщи още, че порционът храна се запазва. Отпуските обаче стават 20 работни дни.

"Има служители с по 400 и нагоре дни отпуски, натрупани и не ги ползват, за да чакат да им платим, а ние плащаме за допълнителен труд на колегите им. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, като заварените ще си ги вземат", обясни той.

Парите за прослужено време ще влязат в работната заплата.

Премиерът не пропусна да разкритикува опозицията. "Най-малко им отива на ДПС, още по-малко на БСП, да говорят за пари в МВР", коментира той и напомни вдигането на заплати във ведомството с 200 млн. лева, без да има пари за това.

Според Борисов полицейският синдикат би трябвало да протестира не за друго, а за това, че гаранцията за бит полицай е 500 лева.

В крайна сметка се оказа, че вътрешната министърка Румяна Бъчварова не е в Англия, защото десетки журналисти я видаха на мониторите в МС, че присъства на правителственото заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да уволни на всеки 10 по 1 за назидание и ще видим дали пак ще протестират. Какво са им виновни шофьорите, та блокират улици? Да блокират народното събрание.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари-милиционери, не пишете коментари от служебните компютри и през работно време!
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беснеел бил, глупости... За нищо не става! Пълен въздухар!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашибaй ги с пръчката Бойко!
45
1
 
7
 
! Отговори
Кикимора преди 8 години
Извикайте полици г-н Борисов!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли какво е Ирония !?Тези които снощи протестираха тази вечер да облекат униформите и да отидат да бият протестиращи на същото място където протестираха те вчера.
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снощи 50 цивилни бяха блокирали Орлов мост за 3 часа , сътвориха такива безредици при НЕЗАКОНЕН протест и гражданско неподчинение .Всички снимани снощи , да бъдат дисциплинарно уволнени , без 20 заплати , нито без 10 Утре ако лекарите решат , докато правят операция , че отиват за един час да скандират пред болницата , колко ли пациенти ще си заминат ...
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бочко става все по неадекватен. Или се прави на такъв, но все пак давам му коз срещу полицейските искания- коментирай т.н. "модерни" в МВР.
41
0
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Вече ни е ясно как Герб "развива" БГ икономиката) Дянков 4 години стягаше коланите на всички българи - докато заприличаха на подобия на човеци- с дрехи втора употреба-с евтини канцерогенни храни с жалки смешни за Света -заплати .СЕга Герб пак ни управлява- този път е Горанов-16 милиарда заем !!-намаляне драстично на заплатите на Армия и Полиция-Увеличаване на всички възможни данъци- данък чипс данък винетка и т.н. винетка 67 лв -за 2016- 150 лв -честито- Здравната каса пак няма пари и т.н.-глад
40
6
 
6
 
! Отговори
OTVRATEN преди 8 години
Nikakvi pari,samo spqt i debeleqt,a osnovnata im rabota e da karat piqndetata v otrezvitelnoto.25 godini ne vidqhme edno razkrito prestaplenie...koito iska da se maha,50 procenta sakra6tenie,mnogo stanaha prasetata..
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не може да си само на гребена на вълната и да ти правят метани, а ти да се изживяваш като Супермен
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко няма повече база за власт, 70% от хората умишлено не гласуват на им избори и това се неглижира от властта! Тия, които са избрани, са избрани с гласовете на простолюдието и малцинствата. Това е, който е патриот на отечеството си, просто не си дава гласа за тая шайка мошеници, които използват държавата за личното си обогатяване. Съгласен съм с ония, които са казали, че ако банкянския не отстъпи, спукана му е работата. На народа отдавна му е писнало от тия продажници!
37
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако правителстъвото се огъне пред слабоумните протести на тези т.нар. "полицаи", аз излизам на протест.
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви са тея 20 заплати на камара ве!Че малко са зобали от наркомани, *** и бандити!Ако си вършеха работата - пък то...
35
1
 
7
 
! Отговори
Тирирам преди 8 години
Цирка и постановките требе продължат само още десет дена до 15-ти ,колкото е срока за обжалването за касирането на изборите за фалшификации ,до тогава Show must go on !
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво ! Нестихващи Бурни Ръкопляскания
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сутринта казаха , че при бюджет от 1 милиард , за миналата година са им дадени МИЛИАРД и Четиристотин милиона , или с 400 милиона повече ...Над 90 % си раздавали за заплати и бонуси и обезщетения .... за какво говорим , а после се оплакват , че имали лоши услови на труд .60 хиляди си разделят 1.4 милиарда
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЛИЦИОНЕРИ СА СВИКНАЛИ ДА ПОЛУЧАВАТ ДОБРЕ И ДА СИ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ...ОТ МНОГО СТРАНИЧНИ ДОХОДИ...НЯКОИ НЕ СЕ СРАМУВАХА И ОТ БЕЗПЛАТНИ КАФЕТА... Е ПОЗНАВАХ САМО 1 КОЙТО СИ ПЛАЩАШЕ САМ -НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАШЕ УНИЖЕНИЕ. ДОКАТО ДРУГИТЕ САМО АВАНТА ...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ ЧОВЕК ИЛИ Е ***, ИЛИ МНОГО УМЕЛО СЕ ПРАВИ НА ТАКЪВ.
30
4
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Ти сериозно ли го мислиш това !Тези не могат да свалят и изцапаните си ***