Престъпността е подвижна, а промяната в МВР – трудна

Управленците в сектора са все по-неопитни, с все по-малък стаж
10 ное 2015 12:33, Анисия Иванова
22
Престъпността е подвижна, а промяната в МВР – трудна
Снимка: БТА

МВР трябва да се реформира, но орязването или намалението на заплати не е реформа. Това обясни в ефира на телевизия Bulgarian ON AIR проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността.

В публичното пространство се твърди, че полицаите получават привилегии, но това не е така, смята Радулов. За това, че полицаите на произвеждат качествен продукт си има своето обяснение, каза той.

"Голямата претрупаност, лошото управление, многото мъртви бройки", изброи експертът. Официално е, че мъртвите души са твърде много, дори да си припомним статистиката на Bloomberg, че преди време в МВР са работили 54 000 души, но 27 000 от тях са били полицаи - тази цифра показва, че има много хора в системата, които не са реално полицаи, допълни Радулов.

Реформа задължително трябва да се направи - същността на ведомството е такава, че непрекъснато трябва да се променя. "То се бори с престъпността, която е много подвижна. Отделните структури на МВР трябва гъвкаво да реагират и да се променят", обобщи бившият главен секретар на МВР.

По думите му тези промени трябва да бъдат заложени в самия закон за МВР - да се дадат права на ръководителите на средно ниво гъвкаво да оперират със силите и средствата си.

Вътрешното министерство има сериозен проблем с качеството на управление, защото се твърди, че 26 години се реформира, а това не е така, смята експертът.

"През всички тези години периодично със смяната на ново правителство се сменя и управленският състав до средно управленско ниво, а понякога и по-надолу. През 1992 г.- 1994 г. министерството беше почти деполитизирано, но след тези години това се промени", припомни Радулов.

Затова управленците в МВР са все по-неопитни, с все по-малък стаж. За да се постигне стабилност, той предлага при смяна на управляващата партия да се сменя само екипът на министъра.

"Не бих казал, че е имало момент МВР да се доближава до желания модел. През годините на прехода се направиха много промени към добро като например стремежът да се изкарат всички дейности, които не са свързани с обезпечаването на гражданската сигурност. През годините обаче особено в предизборната обстановка в партийните листи на всички партии пишеше, че се стремят към децентрализация на МВР, но това не се случваше всеки път и се стигаше към по-голяма централизация. Така че никога не сме доближавали до желания модел", припомни Радулов.

Експертът по сигурността също смята, че трябва да се вземат сериозни мерки за ограничаване на администрацията.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До неразбралза Миков и Р.Петков ли питаш? Или за Б.Бонев?
13
0
 
3
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Хайде да си изчистят кошарата от корумпираните си колеги и тогава да имат претенции...! Със сигурност има и свестни ченгете и те трябва да се напънат малко и да изкарат кирливите ризи от ведомството си!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
Ако полицаите си бяха свършили работата и бяха изловили престъпниците, сега нямаше престъпници да са им началници!
11
0
 
4
 
! Отговори
Драскачев преди 8 години
Един път да чуя смислен коментар за МВР и познаване на системата отвътре ! Проблемът на МВР наистина е централизацията и невъзможността на взимане на решения на средни и ниски нива. А преди мили драскачи не беше така. Затова и нещата вървяха. Пример : За да смениш изгоряла крушка на патрулката пишеш докладна до директор на дирекция и чакаш . Представете си, ако трябва да се вземе решение или реагира за специфична оперативна дейност какво се случва. Смешно нали ?
10
0
 
6
 
! Отговори
Помагам ви преди 8 години
ТОВА Е НОВИНАТА: Европейската сметна палата посочи България сред страните - лош пример в практиките по обществените поръчки и усвояването на европари.
9
6
 
0
 
! Отговори
conservator преди 8 години
30 години ГЕРБ, 30 години победа!Не знам Дайнов какъв политолог е, но аз ви го казвам, ГЕРБ ще управлява следващите 30 години. Германия взе своето решение.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2/3 от протестиращите за блага урунгели на снимката нито визуално, нито ментално се отличават от престъпния контингент, който би следвало да борят... Грабителите на един народ...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МенТака трябва да е и в здравеопазването. Но там е обратно - колкото повече неизлекувани т.е. ... , толкова повече останали пари в НЗОК, толкова повече за грабене! НО не пациентите грабят, а лекарската мафия, метастазирала до страшни размери, и ръководствата с приближени до тях ескулапи. На тях Москуф трябва да взема отпечатъци. В самата система е заложена жестоката корупция, убиваща пациентите. Може ли, когато имаш две страдания да те карат да избираш, за кое да ти дадат НАПРАВЛЕНИЕ! Позор
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само българската престъпност е подвижна! В загиващия западен свят престъпностте е неподвижна и чака да я арестуват - Циркаджии!
5
5
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ=МАФИЯ преди 8 години
когато е на власт МАФИЯТА дали ще иска да се бори с бандитите или ще гледа да УНИЩОЖИ ПОЛИЦИЯТА. Нека всеки да си отговори сам
4
1
 
16
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Аз на снимката горе виждам МУТРИ, прости, нагли, гротесни МУТРИ ...
3
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Промяна на заплатите - не. Промяна на заплащането трябва да има. Заплащането да зависи от резултатите.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само погледнете кои са на снимките!Това е "снимка на мутри по сред бял ден".До 1:Десети Ноември вече забравен, това беше режисиран комуфлаж за наивният българин, целта на който беше върхушката на БКП от "ръководители" да станат собственици на държавата.
1
1
 
2
 
! Отговори
Zlaten kobur преди 8 години
HR v mvr ima tochni snimki i video na rabotata na vseka persona bg patriot policai.Taka kakto v edna banka vseki ima snimki i video na rabotata na vseki chelovek ot personala.:-):-):-):-) Bachvarova da izkarva faktite na masata otkrito. Kakva e pochasovata nadnica na edno parche slujitel patriot v mvr po zadaljenie?! Bg narod ste gi izgoni, nema maitap. Patrioti v rbg bez pari boll. :-):-):-):-)