С апартаментите за краткосрочен наем се укривали доходи и данъци

Менда Стоянова: Хиляди хора и фирми не са спазвали закона!
27 ное 2019 11:51,
36

Сериозен е проблемът с укриване на доходи и данъци в сферата на предоставяне на апартаменти, стаи и къщи за гости, коментира шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Именно нейно е предложението да се затегне контролът върху апартаментите и местата за отдих, предложени в различни туристически платформи като AirBnB, Expedia и Booking.

Още по темата

"Явно хиляди хора или фирми не са спазвали закона. Искаме платформите, които извършват посредническа услуга за настаняване, да изискват от своите клиенти да спазват закона - да бъдат категоризирани и да бъдат вписани в регистъра. Всяка една от тези платформи сключва договор със своя бизнес партньор, но е задължена да го идентифицира", обясни Менда Стоянова. Тя бе категорична, че услугата няма да поскъпне.

"Единствените разходи са по категоризация  на съотвения обект, които и до момента са били задължени да правят. Тези раходи са в съответните общини и струват 20 лева на предоставено легло", посочи Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Стоянова отбеляза, че има сериозно разминаване в броя на предлаганите легла и броя на записаните в националния регистър на местата за настанявяне. Тя е убедена, че голяма част от разликата в броя е в сивия сектор и не се плащат данъци.

"Някои са го превърнали в бизнес, който трябва да бъде регистриран и по ДДС. Това не е икономика на споделянето. Всяко лице, което извършва търговска дейност, следва да отчита приходи и да плаща съответните данъци", подчерта Менда Стоянова.

Запитана дали тези мерки ще изгонят туристите от страната ни, тя посочи, че позицията на туроператорите е изненадваща, но не вижда причина за отлив на туристи заради категоризирането на местата за настаняване.

"Не виждам причина да има компромис. Ако направим компромис, казваме ние сме за сме сивата икономика", заяви Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неща, които не са проблем:1. КТБ2. Ало Ваньо/Мишо/Банов/... (постави следващото име тук)3. Апартаментгейт4. Каубойски въздушни коне за 3 млрд. лв.5. Къщие за тъщи6. Здравеопазване и образование, или по-точно тяхната липса7. НАП и скандала с личните данни8. Няколкостотин хил. бюлетини - костинбродско производство9. Безпрецедентна емиграция и диаспора на българиНеща, които са проблем:1. Да се окошарят Air BnB ап-тите 2. Да се плащат болничните3. По-висок данък за колите4....
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Ай стиа рива!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и дребните наемодатели ще пострадат,заради големите хотели,които искат всичко да вземат.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менде , нещо да кажиш за хотелите по морето ... плащат ли данъци на реална заетост ?? или те са колегите от народното събрание и не е колегиално да ги закачаме ... а нещо за хотелите на Пампорово , Боровец и Банско .... където в пълните хотели няма оборот , а в празните свети само една лампа на пазача и се отчита пълен хотел .. за да се изперат едни пари на нашите хора ... пак колеги от парламента
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С апартаментите за краткосрочен наем се укривали доходи и данъци..."===А чрез апартаментите с екстри (асансьори, няколко тераси, барбекюта и т.н.) на половин, четвърт и по-ниска цена нима не се прави същото??? Там, обаче очите са широко затворени и няма голям ентусиазъм от затягане на контрола, а от проверките досега всичката вода се оказа ненапита.Обществено полезно ще е, а и елементарната справедливост и логика го изискват, като се прави закон за нещо си, да не се правят компромиси.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последния път в който ползвах Booking за резервация на апартамент в Италия, там на място при настаняването и плащане в брой, ми издадоха касова бележка и фактура. Ето затова говорим. И от тази гледна точка, законът трябва да влезе в сила. Но не може да се търси отговорност от платформата, която има само договор са посредничество с наемодателя. В Booking например изрично се посочва, че наемодателя е длъжен да си спазва местните закони и да се отчита на хазната.
27
3
 
8
 
! Отговори
Ползвател преди 4 години
Какви плащания по банков път? Някой от вас ползвал ли е airnbnb в България?По банков път се плаща само таксата на airbnb. Всичко останало се плаща на ръка при настаняване. А, и при настаняването няма регистрация на туристите, както е във всеки хотел...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неразбираемо,хем категоризация на обекта,което ще рече вътрешен изглед на обекта по представена снимка как реклама за интериор с пълно предложено обзавеждане за ползване като по нея хем разходите за нея по които ще се регистрират в общините се определят по 20 лв. на легло/за срок,което означава,че интериора за всички са брой легла и не се зачита предложеното обзавеждане за обекта-апартамент,къща,стая,че двете са приведени към стаи с легла,що за категоризация е туй при площ с санитарни и др.норми
25
6
 
3
 
! Отговори
мери преди 4 години
Тозипът са прави в Бг законодателство си длъжен да лицензираш имотаа отдаден за краткосрочен отдих заще в онлайн платформите ще има такива обекти без да плащат даъци всички други дали са по прости от тях Лиценза не е скъп бабите реститутки да си го платят и да си пускат обявите в онлайн платформите няма нищо страшно
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги *** не го устройва да е на светло, нито си знае законите, нито иска да ги знае. Харесва си му в гьола на схемите и далаверите. И понеже западняците това много добре го знаят, и затова като дойдат тук и те влизат в схемите. Те с този пример може да се обобщи ситуацията. Другото са празни приказки, каквито ние българите безкрайно много обичаме!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Тук е толкова шанатово, че никой ен му обръща внимание ...
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще искате, да си наема адвокат и счетоводител, да платя такси и да ми излезе цялата работа 500-1000 лева, защото дадох апартамента за две седмици, като бях на почивка? Колко изкарах от цялата работа 500 лева. Веднъж в годината. Нали данък общ доход е 10%? Нали няма приходи от 50000 + лева?Дайте една сметка, да ви пратя 50те лева и се спрете! НЯМАМ ИТО ВРЕМЕТО, НИТО ЖЕЛАНИЕТО, да се занимавам с вас. Аз и още милиони хора! Не и за това!
21
2
 
2
 
! Отговори
Шменда преди 4 години
като обобщение:предлагащите този продукт не могат да скрият данъци, тъй като преводите се правят по банков път. Ако някой от тези нее разбрал публичната дискусия за платформите в Европа , там акцентът е върху неплащането на данък печалба от *** таксите, които тези платформи налагат. Темата е гарнирана с липса на достатъчно жилищна площ и хиперинфлация в наемите. ситуация коренно различна от тук. Та да не се повтарям,но "По-критично мислен, другари"
20
1
 
21
 
! Отговори
JKJ преди 4 години
Данък от малките които в AirBnB и Booking настаняват най- неплатежоспособните туристи и приходите са им смешни? Да попитаме правителството къде са изчезналите 3 милиарда лева от КТБ??????? И защо 3 та година няма разследване ,няма резултати ,няма виновни..нищо.....
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://alo.bg/5956200https://alo.bg/6363802Ето един мошеник от Стара Загора който не плаща ДАНЪЦИ И ТАКСИ ПОДАВАМ СИГНАЛ ТУК !!!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До daАбе ***. кой нормален човек, ще укрие доходи платени по банков път ? особенно пък от някоя от тези платформи където с 2 кликания на мишката можеш да провери резервациите за въпросния апартамент,натовареоста и плащанията, абсурдно е да се гвори за укриване на доходи от тази дейност
17
1
 
4
 
! Отговори
Помисли преди 4 години
До до Щменда..някой път ..за разнообразие просто. Тезли платформи не са тур оператор... те спомагат за продажбата на един продукт от собственика му на интересуващ се клиент. В една нормална пазарна икономика свободната търговия не се администрира с комсомослски разпоредби, а просто се облага с данък. Т.е ако ти ми продадеш бидона си със зеле, което не би направил никога :-) ти ще трябва да платиш на Шменда 10% данък печалба. Понимаеш ли разликата ....фосил?
16
9
 
5
 
! Отговори
da преди 4 години
До КОЙ КОЙ Е - Затова сме на това положение, защото всеки си мисли, че законите и плащането на данъци не важи за него. Дали ще са 100лева или 10 000 000лева все си е престъпление.
15
11
 
5
 
! Отговори
до Щменда преди 4 години
Не съм споменавал колко е туристическата такса. Проблема е в равнопоставеността на субектите на пазаря.Време е българи да осъзнаете, че всеки който не плаща данък яде от нашите пари.Като например любимото на всички ни "един майстор ми го направи" и... не е платил никакъв данък.Не си споменал нищо за 5хил. за туроператора, а се правиш на много точен
14
9
 
2
 
! Отговори
Щменда преди 4 години
До Освен товаТи си реалния пример за някой, чийто нужди се ограниават до телесните му такива. Точно ти си м***лоумн***та аудитория на този пасквил. Туристическата такса , която плащат хотелите е от 50 ст. до 1 лев. , т.е. ти смяташ ,че някой ,който е платил да речем 100 лева данък , но не е платил 10 лева туристическат такса те ощетява??? Наистина ползвайте ги тези мозъци , ако не не се обаждайте