Патриотите искат отряди от доброволци за справяне с ромската престъпност

Младен Маринов призна: Работи се по такива текстове в закона
119
Патриотите искат отряди от доброволци за справяне с ромската престъпност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обединени патриоти искат да се създадат отряди от доброволци като една от сериозните мерки за справянето с ромската битова престъпност.

Предложенията си те ще направят между първо и второ четене на промени в Закона за МВР.

Съпредседяталят на ПГ на ОП Искрен Веселинов припомни, че това е предвидено в управленската програма на коалицията.

Още по темата

Идеята на патриотите е доброволците да са почтени граждани, хора с нужния образователен ценз, чисто съдебно минало и да имат желание да подпомогнат МВР в опазването на обществения ред.

"Те трябва да преминат обучение, да извършват основно охранителна патрулна и постова дейност, да имат право да предупреждават хора, които подозират в извършването на престъпление, както и да имат право да извършват граждански арест, докато пристигнат полицаите", обясни той.

Според него доброволческите отряди трябва да са помощно звено към МВР и ще са изцяло под контрола на министерството.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призна, че се работи по такива тестове в закона.

Според него обаче те трябва да са много прецизни, за да се избегнат рискове за живота на доброволците или пък за евентуална саморазправа от тяхна страна

МВР шефът се обяви категорично против идеята на ОП доброволците да могат да извършват граждански арест.

"Въпросите, които произтичат са на кого да се делегират такива правомощия, дали са подготвени, какви да са им правомощията, тези въпроси трябва да се изпипат, за да не се стигне до допълнително напрежение в обществото и да не се поставят те в опасност, изпълнявайте тази доброволческа дейност, трябва да е максимално изключена възможността те да пострадат", каза Маринов.

"Полицейските служители минават през обучение, имат статут, който им дава законът, обучени са да владеят ситуацията при възникване на напрежение, а всичко това няма да го има при доброволците и заради това трябва се обмисли докъде да са им функциите", каза още той.

Маринов обясни, че и сега в някои случаи доброволци помагат на МВР.

"Практика е ловните дружинки при издирване на изгубили се в гората, в планина, помагат", посочи като пример той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
Варна- спомени преди 4 години
На главната улица ходеха като патрул по днамина със специални униформи и фуражки и един милиционер между тях.Там да пръв път видях жени-катаджийки в униформа. Наричаха ги ЧАЙКИТЕ!
58
1
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Глупости от 1001 нощи, петъчна демагогия
57
5
 
13
 
! Отговори
Не се преди 4 години
хващайте за думата! Големи биячи всички пред компа. Реце чупели, глави чупели, все тюлени и спцназовци в тоя форум. Фантазьори! Става въпрос, че в малките населени места всички се познават. Като видят, че момчета от махалата се катерят по оградата на самотно живеещи възрастни хора, ми много ясно, че ще ги заподозрат. И да, по-добре да ги предупредят, отколкото после да намерят бабата и дядото заклани!
56
1
 
4
 
! Отговори
ко станаа Танасе преди 4 години
ко стана,Расате-компаниятя а
55
4
 
7
 
! Отговори
Някъде преди 4 години
другаде, в утвърдени демокрации има едно животно дето се вика национална гвардия. С големи правамощия, сериозно въоръжение. Много пъти тук пишещите са давали този пример, и са искали и тук такава. Сега обаче рев. E, явно на *** угодия нямя!
54
4
 
11
 
! Отговори
Сравнително спокоен преди 4 години
След като доброволеца ме заподозре и предупреди, с най благия си тон аз ще го предупредя, че ако само ме докосне - ще му счупя ръката. И ако е непридвидлив, сигурно ще опита. И да, ще изчакам пристигането на законната полиция кротко, до доброволеца, който се гърчи от болка. И да, ще предстоят едни много интересни съдебни дела.
53
3
 
17
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Пак ви пускат фишеци.Патриотите искат да се профилират и да събират гласовете на немислещите хора, които не са малко в интерес на истината. Немислещи, но с непоколебимо мнение по всеки въпрос.На мислещите хора им е ясно, че такова предложение няма как да мине.А днеса не пропуска възможност да събира импресии от такива "статии".
52
4
 
11
 
! Отговори
Опа, опааа преди 4 години
"да имат право да предупреждават хора, които подозират в извършването на престъпление, както и да имат право да извършват граждански арест" ?!?! Тия наистина в стремежа си да докопат 2% гласоподаватели взеха да дават накъсо! След малоумието "задължителна казарма", сега някакъв непознат за мен ще ме бил подозирал /?!?!/ и съответно предупреждавал ?! Че и арестувал ?!?! Леле какъв бой ще ядат, не е истина!
51
3
 
11
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Патриотите искат отряди от доброволци за справяне с ромската престъпност"Да си наемат платени НПО - организации. Както могат да се справят с насилието върху жената и детето, по същия начин ще се справят и с ромската престъпност. Имат опит в изготвянето на стратегии. Оставка !!!!
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
измасилват баби , крадат , убиват, измъчват невинни хора!? Много си нагъл!!!!Аз ще бъда още по-нагъл - плащаме милиарди за полиция, тя къде е в тези случаи?
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната пушилка. Колкото пребориха ромските гета, направиха минималната пенсия 300 ли, 500 лева ли беше и върнаха казармата, толкова и това ще направят патриотичните нищонеправци.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пита се къде е полицията с 2 50000000 лева бюджет!? Два милиарда и половина лева платени от нас!!!..
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде на къде не живеем преди 200 години, където се е практикувало това. Има си полиция и тя е за това да гарантира реда в страната. Като не могат да се оправят с това свое задължение всички вкупом да се разкарват.
46
0
 
7
 
! Отговори
Леле до anti преди 4 години
Преди всичко биваш анти логично ... сравняваш простотиите от тройсетте с това, че измасилват баби , крадат , убиват, измъчват невинни хора!? Много си нагъл!!!!
45
0
 
14
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Има ДЪРЖАВА!!!! Доброволците работят и после плащат данъци!!!! Вместо Държавата да охранява лоените топки от парламента да изпратят полицаи по селцата! И да им разрешат да стрелят !!!! Как не ги е срам с тези предложения!!!!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е пълна глупост! Тези уж патриоти искат да мултиплицират Динко и Хелзинският комитет да ги скъса от съдебни дела!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите сами си го правят това. Каквото повикало - такова се обадило. Отрядите и това е. Трябва само да се разреши на тия отряди, да носят оръжие и да го използуват. Много нагли започнаха да стават така наречените роми напоследък.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно осемдесет хиляди щатни тупаня са малко. Нещатните един господ ги знае. Двеста - триста хиляди вече са пенсионирани на младини. Прибавяме сто и петдесет хиляди вдигащи бариери пазача. И излиза че един милион некадърника не стигат,да се справят с кротко инегриращите се, мили и образовани хорица.
41
2
 
7
 
! Отговори
anti преди 4 години
Точно такива отряди организира и нацистката партия през 30-те години в Германия. Историята трябва да се учи, за да не се повтарят грешките.
40
0
 
8
 
! Отговори
т2 преди 4 години
охранителна полиция закакво е само да седи в районното и да гледат накриво вместо да патрулират денонпщно из градовете и селата ...50 000 човека са ам неорганизирани !само констатираме и работиме по всички случай и тетека