Хампарцумян: Ако печелиш и харчиш в левове, дръж парите в левове

Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност, заяви финансистът
4 фев 2020 10:52, Анисия Иванова
94

Българите държат в банки общо над 55 млрд. лева. Повечето от спестяванията не са повече от 5000 лева, но новината за приемането на еврото предизвика притеснения. Основателни ли са те и трябва ли да променим валутата, в която държим парите си в банките?

"Това са градски легенди, които живеят собствен живот. Имаше хора, които навремето се съпротивляваха срещу валутния борд. Ако някой си обърне парите в евро, никой няма да го спре, но ще загуби малко пари. Правилото е - ако печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги дръж в левове", заяви банкерът Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че спестяването в долари означава да поемете валутния риск долар срещу евро. И посочи, че присъствието на Гърция в Еврозната е било съществен фактор за измъкването на страната от финансовата криза.

"Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност, че сме привързани към икономическа зона, с която все едно търгуваме. По-хубаво е да бъдем по-близо до взимането на важни решения за Еврозоната. Усещате ли ефекти, когато еврото поевтинее или поскъпне спрямо долара? Когато еврото поевтинее, би трябвало българският експорт да отиде в небето, но той не отива в небето. Приемаме, че еврото и левът са привързани и това е една котва, която държи българската икономика в относително стабилна матрица", поясни Хампарцумян в "България сутрин".

По думите му валутата е само измерител на нашия икономически успех и трябва да се готвим за реформи в икономиката, повишаване на образованието, привличане на инвестиции, създаване на комфортна среда за бизнеса.

"Тогава последната ни грижа ще бъде дали в джоба ни има евро или левове", подчерта Хампарцумян.

Всичко в лева става в евро?

Няма да стане двойно по-скъпо, но има естествен процес, в който доста неща поскъпват. България от 2013 година расте. Този растеж е това, което виждате върху себе си - върху собствените си доходи и стил на потребление.

В момента около 70% от депозитите са раздадени като кредити за потребление и на корпоративно ниво. Има накъде, трябва икономиката да расте по-бързо, посочи за финал банкерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
36
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Не само, че си обърнах спестяванията в евро и английски лири по равно разпределени, но и ги изтеглих от банките. За непросветените, в Аржентина, преди години имаше девалвация на националната валута, правителството прие бърз закон с който превалутира всички доларови депозити в местна валута и я девалвира с 50 процента....за една нощ. Нищо не пречи и на нашите *** да постъпят по същия начин. Теглете и валутата в буркани или под дюшека. На банка и правителство вяра неможе да се има
42
0
 
12
 
! Отговори
kukoto преди 4 години
До Анонимен За бога братя не купувайте-култова реплика от едно мрачно минало.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи аз като чета тая статия разбирам следното 99% от хората със спестявания имат не повече от 5000лв! А останалите 52.9 милиарда лева в спестявания се държат от има нема 4-5 човека! Иманета им могат да се прочетат в сяка преса и да се видят по секо телевизия! На останалите "късмет" както се казва в повечето тв предавания! Та така!!!
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поскъпването било естествен процес,щооо,природен закон ли е,парите и цените могат винаги да са едни и същи ако не се печатат нови банкноти,количеството им ако е едно и също няма причина за обезценяване.Но който печата печели,защото получава стойност от нищото,затова пък печалбата му е за сметка на всички останали,които имат нещо истинско.Печатането е по поръчка на банките,когато раздадат активите под формата на кредити и нямат достатъчно кеш да обслужват депозитите,в тях е причината и печалбата
39
2
 
3
 
! Отговори
Men преди 4 години
До АнонименЯ сега разбирачев ми кажи ти лично как би бил по богат ако няма валутен борд?
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и така на никого не вярвате и се съмнявате в думите му, та не знам какъв ви е проблема. Щом всички ви лъжат, тогава купувайте рубли.
37
3
 
27
 
! Отговори
хохохо преди 4 години
Питай патило, не старило. Имам един приятел от Литва, каза ми навремето като са вкарали еврото при тях, валутата им се е обезценила с 20-25%.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президенто прави изявление по ТВ-то.
35
3
 
20
 
! Отговори
(не)чакащ преди 4 години
Ах какво съвпадение точно в чакалнята на Еврозоната да вземат хазартния бизнес. Нещо май лева ще го обезценят в близко бъдеще
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕЕ , НЯМА ДА ПОСКЪПНАТ НЕЩАТА 2 ПЪИ БЕ! уСПОКОИХ СЕ! нАЙ- МНОГО 1,5-1,8, КОЛКО МУ Е!
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хммм няма ли ВИЦ?Съдята се обръща към посъдимия:- Защо ограбихте банката!Подсъдимия отговаря:- Те почнаха първи!
32
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато банкер обеснява за правила, означава никога де не му вярваш. Особенно като е арменец изобщо не го слушайте!
31
1
 
16
 
! Отговори
V преди 4 години
Писах източноевропейски държави. .От наща чега . Унгария ,Чехия ,Полша ,Румъния .Само нащо правителство демонстрира недоверие във собствената си валута .Това е икономическо самоубииство при пазарни условия .А милен Велчев ни завлече с 500 милиона лева за да обръща дълг в ,,еврооблигации,, Направо смешка .Нерде евро нерде облигации .
30
0
 
28
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
В банките българите имат 55 млад лв спестявания. Като нищо в бурканбанк може да има още толкова. Като сменят парите, вторите ще излязат на светло. Как да не се изкуши да ги открадне човек. Май '96-та ще я повтаряме пак.
29
1
 
28
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Ако Уникредит си плати всички задължения към държавата ,ще му повярвам...май.Дъртия мошеник е "спестил" милиарди от укрити данъци , както го правят и останалите банкери.Не случайно в държавата на Тиквата /най-бедната страна в Европа/ ,банките получават най-големите лихви /при бързите кредити ГПР е над 52%/ ,но плащат символични данъци.Над 37 различни банки и стотици фирми за бързи кредити ни щавят безнаказано от години.Тоя плъх лъже и се хили нагло.ОТВРАТ!
28
2
 
36
 
! Отговори
родител преди 4 години
Сменяйте левовете докато е време, за да не съжалявате една сутрин като ви изненадат с новия префиксиран през нощта курс.
27
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Хампарцумян не казва за съдбата на валутния резерв?Валутният резерв е целта на сделката с ЕЦБ. Милен Велчев обърна доларовите дългове в евро. От 3 процента на 8 процента лихва, доларът падна от 2,40 на 1,4 лева след сделката. Колко е загубата?
26
2
 
11
 
! Отговори
Спекуланти преди 4 години
До V Аз също нямам доверие в лева затова пари, които съм изкарал в евро и долари си ги държа в такива. Иначе за еврозоната не знам какво имаш предвид, но единствените държави от ЕС, които не са в Еврозоната по собствено желание са Дания, Швеция и ОК, като последните вече и в ЕС не са. Всички останали искат да бъдат. Това са просто фактите.
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, този мишок изпълзя, явно се крои нещо...
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя за какви ви мисли. За Арменци с големи носове ли. Нямало да стане по скъпо но доста неща ще поскъпнат. Абе тоя чували се какви ги дроби. Я да дойде тук в Саарбрюкен да му покажа как само за една нощ след приемане на еврото всички цени от една марка станаха едно евро вместо 50 евроцента. Всички цени ги закръглиха нагоре и всичко стана двойно по скъпо. Добре че заплатите ги вдигнаха двойно и всичко си дойде на място. Иначе щеше да стане касапница. Немеца не търпи подигравки от Арменци.