Депутатите зад Гешев, разследването на приватизацията - свеж полъх

Готови са да приемат законови промени, за да отпадне давността
Обновена: 12 фев 2020 11:22 | 12 фев 2020 11:06, Камелия Цветанова
331
Депутатите зад Гешев, разследването на приватизацията - свеж полъх
Снимка: БГНЕС

Депутатите застанаха пътно зад главния прокурор Иван Гешев, който възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Още по темата

Освен това те обещаха, че ако се наложи ще приемат и законови поправки, за да отпадне давността за разследването на сделките.

Проверката, която ще извърши ДАНС, трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

„Проверката на целия приватизационен процес е свеж вятър откъм прокуратурата“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него трябва да се изнесе истината „за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници и политически съдружници“.

Според Искрен Веселинов от Обединен патриоти проверката е нужна, защото пред последните десетилетия голяма част от на богатството на страната се е изпарило през приватизационни сделки. Той обяви, че ако има нормативен дефицит, който да ограничава проверката, народните избраници от ОП са готови да подкрепят промени в законодателството.

„За да бъде ефективно такова разследване, можем да седнем на разговор за промяна в законодателството, така че тази черна дупка на прехода да бъде запълнена с информация и с отговорност, защото цялото общество го очаква“, каза Веселинов.

Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че въпросът не е обсъждат в парламентарната група на мнозинството, но лично той напълно подкрепя прокуратурата. Той декларира, че също е готов да подкрепи евентуална промяна за отпадане на давността за разследването.

„Убеден съм, че с това, което прави в момента главният прокурор, той търси справедливостта и това е правилно“, Красимир Велчев. Според него проверката е закъсняла, но „по-добре късно, отколкото никога“.

БСП също подкрепи действията на прокуратурата. „Тези, които са нарушили закона трябва да носят отговорност, дано да не е някакъв пиар ход, ще видим от резултатите“, коментира левият Румен Гечев. Според него обаче трябва да се потърси отговорност и на тези, които са променили законите така, че те да са в услуга на настоящите олигарси.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също оцени като положителна стъпка проверката. Според него най-добрият вариант е прокуратурата да направи преглед и анализ на целия период, защото има много различни коментари по тази тема, внушения и манипулации.

„Обществото иска да знае всичко за приватизиранията и е правилно прокуратурата да провери“, коментира лидерът на ДПС.

Червената шефка Корнелия Нинова също поздрави главния прокурор за инициативата му. „Дано най- накрая истината за прехода да излезе наяве, проверката да е всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност, отдавна обществото очаква справедливост“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
0
 
! Отговори
След нов девети преди 4 години
септември, никаква давност няма да важи, отново национализация и всичко ще е за новата БСП! Е не всичко, защото днешната мафия си изнася парите на запад. Нали затова драпаха за ЕС, сега по лесно си играят игрите, куче влачи, диря няма!? Бедни ми народе, кой те в таз робска люлка люлее? Българино, много си наивен, втори няма като тебе! Революциите стават с бой, не с хленчене!
240
0
 
2
 
! Отговори
Нонсенс преди 4 години
Как така след 20 години ще предприемат "законови мерки" за отпадане на 10-годишна давност?! Тези депутати луди ли са? Или следват примера на гл.прокурор?
239
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелогъзата мисирка да подготвя пачките от Техноимпекс
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които са нарушили закона трябва да носят отговорност, дано да не е някакъв пиар ход, ще видим от резултатите, коментира левият Румен Гечев.тоя каскет фалира 13 банки. Дано да има 9 живота като котките, че голямо лежане по затворите го чака :)
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ExplanationНа директно подчинение са защото им извиват ръцете на бившите мутрички а кацата с мед сладка. Ако Гешев наистина искаше да върши работа щеше да почне с тези които са го избрали и тези преди него. Благодарение на Асанж се знае, че ги разработват от 2005та още. Сори *** главен директор на МВР с престъпно минало и сега премиер. С разликата, че тия имат доказателства защото си имат държава за разлика от мутристан. От чужда държава помощ колкото в неин интерес. Толкоз
236
0
 
2
 
! Отговори
банков обиржия преди 4 години
Който не се отчел през годините да си знай.
235
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реката влачи картофи.Каквото е отнесла не го връща назад.
234
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е чадо.ВСИЧКО е изпито,изядено и изнесено по чужбина и чужди банки.Ще си измиете ръцете с некой дребни рибки.
233
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам никакъв свеж полъх на тази maloumna идея, това не е възможно! Да впрегнем ресурса на цялата полиция за изгубена кауза и да загърбим актузлните проблеми , които нито са малко, нито са маловажни за решаване. А и всички следи от бандитизъм водят към минали и настоящи управлявници.
232
2
 
4
 
! Отговори
Explanation преди 4 години
До АнонименНе е Кьовеши, а Мустафата от САЩ. Там на И.Г., Цацата и шефа на ДАНС им набиха обръчите и за около месец трима висши чиновници от Държавния департамент се изредиха тук. Триматата бивши БГ екскурзианти плюс гл.секретар на МВР май че са на директно подчинение на САЩ, а Б.Б. като види Мустафата се разтапя от кеф, гаче е видял Цв.Б. на млади години.
231
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега започват проверки за приватизацията, за да може дълго време прокуратурата да е ангажирана и да не й остане време да проверява сегашните управляващи. Така, че след 1-2 години сегашните ще са замели следите, ще е минала давност на някои тяхни престъпления, някои ще заминат спокойно да живеят в чужбина и евентуално тогава прокуратурата може да се присети за тях. Поредното напъване и показване на мускули за пред чужденците. Явно Кьовеши много ги плаши и те са решили да покажат, че нещо се прави
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кралят на приватизацията Ив.Костов нито дума до сега, защо бе Гешев ? Този червен ***'нго наггло и безцеремонно измами цял един народ, че бил демократ и НЕКОМУНИСТ и се превърна в безсрамно богат изм'екяр от държавна / народна / пара ! Днес разследват измами от преди 20-30 години, след 20-30 години ще разследват днешните измамници от ГЕРБ и така до "края на света", червените ще продължат да се съревновават кой по-богат ще стане на гърба на про'стата овца която ги избира !
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна забрана на бивши и настоящи комунисти нито пък наследници на такива да участват в политиката това е решението на беднотията ни ! Не може комунист да каже:-"аз не съм комунист" и да влезе в политиката ! Поговорката "вълкът козината си мени но нравът никога" се отнася точно за всеки комунист, затова и дереджето ни е такова бедно, безлично и нещастно, защото вярваме само на червени измамници !
228
2
 
10
 
! Отговори
Предизборни трикове преди 4 години
Нищо няма да разследват, вдигат само шум и пушилка и това ще е до изборите, и после всичко ще утихне. Целта е ГЕРБ отново да ни заблуди и отново ни яхне. Българино остават ти последна глътка въздух(мръсен), вода вече няма, но поне малко надежда има, затова се събуди и мисли. От простащина и мутри никой не печели, само мутрите!
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А крадливите герберуги - кога?
226
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам да почнем от престъпленията във Второ българско царство.Тъй ами! Ако не знаем истината, как ще наложим справедливост?Смешници.
225
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никога до днес не е разследван Владислав Горанов ? Моментните управляващи най-много крадат от всички предишни и Горанов е най-крадливият ! Колко още милиарди ще измъкнат от хазната която винаги е празна когато стане на въпрос за повишаване на жизненият стандарт на народа ? Стигнахме до там да ни управляват най-големите червени крадци с най-нисък интелект ! Такава корупция никога не сме имали, но няма кой да я разкрие, Гешев или се страхува от Бойко, или не иска да разобличи ГЕРБ като крадци
224
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се харчат парите на данъкоплатците за такива пошли тарикатски номера?
223
1
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
1961-ва година от федерация Малайзия изгонват Сингапур, защото в последния бушува гражданска война, за която се страхуват, че може да обхване цялата федерация. 0 години по-късно Сингапур е бясно развиваща се държава сравнима по качество на живот с повечето западноевропейски държави. След още 30 години Сингапур оспорва приза за най-развита държава на Швейцария. Ние 30 години след Десети ноември сме по-назад от тогава.
222
1
 
6
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
Хронология:1. Обявиха, че Петър Берон бил агент на ДС. Не кой да е, парче президент ЖЖ го обяви.2. Прие се закон - бивши агенти на ДС нямат право да се кандидатират за президенти и вицепрезиденти.3. Петър Берон беше кандидат за вицепрезидент на Жорж Ганчев. Оказа се, че не е имал връзка с ДС.4. Отново се доказа, че ПБ е бил агент.5. ПБ беше кандидат за президент, данни за ДС нямаше.При толкова лъжи и манипулации, едва ли има смисъл да разследваме миналото. Няма да стигнем до истина.