Очакваме от Плана за развитие да има средства за шест въздушни линейки

В момента страна ни е единствена в ЕС без спасителна помощ по въздух
28 окт 2021 20:52,
23

България ще има средства за шест въздушни линейки и специализирани площадки за тях, ако Брюксел одобри предложения от служебното правителство План за устойчивост и развитие. Към момента страната ни е единствена в ЕС  без спасителна помощ по въздух.

В същото време сме на челните места по пострадали при катастрофи и получили инфаркти и инсулти, които искат бърза реакция. Освен медицински хеликоптери, България е и единствената на Балканите, която няма летателни апарати в услуга на службите по спасяване и охрана. Планът за възстановяване и устойчивост дава възможност за промяна.

Още по темата
"Преди служебния кабинет въздушната помощ не беше част от Плана и се радвам, че беше допълнено. Предвидени са и пари за 10 нови регионални медицински центъра, които да спомогнат за децентрализацията на медицинската помощ", уточни служебният вицепремиер Атанас Пеканов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Предвидени са 6 локации в страната, така че с времето за реакция и радиуса за действие да може да се покрива този златен час за спасяване на човешки живот", добави президентът Румен Радев.

Все още не е ясно как ще се издържа системата. За момента няма унифициран европейски модел. С изключение на Полша и Словакия, където държавата поема цялата издръжка на въздушните линейки, останалите страни залагат на публично-частно партньорство с фирми, застрахователни дружества и абонаментни такси. Въвеждането на системата за помощ по въздуха най-вероятно ще наложи и промени в законодателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
план за развитие - май икономиката трябва да се развива, а не да се купуват безполезни вещи......
16
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
...ЧАКАМЕ ...ЧАКАМЕ -----ДОГОДИНА ---ДО АМИНА....ТА ЧАААААААААК НА КУКОВО ЛЯТО...!
15
0
 
9
 
! Отговори
Стоедин преди 2 години
И кои са доставчиците? За един приятел питам
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е...ти бастуна! План за възстановяване и развитие! С парите ще финансират чужда икономика, а не българската. Рядко тАпи парчета! Абе някой знае ли, Грипен правят ли и хеликоптери?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ми е в списъка под номер 13.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за кво са ни 6 ? Няма на 6 места да ходим едновременно . Или два ши летят а другите ще ги държат за резервни част щото пак няма да има пари за поддръжка ? Ако е така направо 10 да купят та да летят 3 . Ако са ги взели за Каролев малко закъсняха . В планините на България за съжаление вече никой не живее .
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте го този мошеник на снимката в каква организация членува и си помислете къде ни води. бесилка за него и тем подобните му.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно бре, кво стана с Космоса ,нали щяхме да го усвояваме заедно с македонците?!Защо полети до небесата не са предвидени?
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този план за развитие си го сложете в чекмеджето. НЕ на зелените сертификати! НЕ на медицинския фашизъм?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябваше да с парите да поръчат една ракета от Мъск - за тримата космонавти на чалгаря. А в космоса щхме да заснемем първия гангбанг порнофилм в безтегловност!!
7
2
 
11
 
! Отговори
Е-е-е преди 2 години
Преди месеци очаквахме да пратим македонец в космоса сега линейки.
6
4
 
7
 
! Отговори
Хмъ преди 2 години
Едвам успя хунтата да измисли план за възстановяване за 6 млд., а Борисов беше издействал 9 млд. екадърници!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да земат и един космически кораб от наса . Все ще потрябва за нещо . Проблемите на хората взеха да се решават :)
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ви трябват. Нали ваксинирате поголовно по време на епидемия. Скоро няма да има на кого да потрябват. Ама вие си знаете, де.
3
1
 
5
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Ам нали Бокьо ви купи Спартан бре. С него и болни китове с десет цистерни керосин може да се превозват. Имаме и Кугари къде пожарникар си ги ползва за гасене на пожари.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за поддръжка ще отидат десетки милиона лева. Откъде ще се покриват .Не искам да бъде от моите данъци.
1
0
 
13
 
! Отговори
Фрактал преди 2 години
Пак ще се Краде! Кви въздушни линейки бе палавник, то нормални линейки Няма! Лекари и болници Няма. То кво ли има, освен смърт и мизерия.