Близо 60% не вярват на управляващите, но не искат предсрочен вот

Това показва ново проучване на "Алфа Рисърч"
13 апр 2022 16:01, Росен Стойчев
140
Близо 60% не вярват на управляващите, но не искат предсрочен вот
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори не са на дневен ред за българите. Това показва изследване на "Алфа рисърч", проведено на 11 април сред 450 пълнолетни българи. Проучването е съвместно с БНТ и е за предаването "Референдум".

Данните на "Алфа рисърч" показват, че почти 60 на сто от анкетираните имат по-скоро негативно отношение към управляващата коалиция. Близо 35 на сто от българите обратно имат по-скоро позитивно отношение към управляващите, 7% нямат мнение по въпроса.

Според изследването напрежението в коалицията е резултат от безпринципни договорки за постове - така смятат 67% от анкетираните. Според 28 на сто от българите пък напрежението е резултат от принципни ценностни различия.

Според социолога Геновева Петрова в момента не се вижда нищо от предварителните заявки на управляващата коалиция.

Още по темата

Към момента най-голямата част от хората смятат, че предсрочните избори не са първото решение, което трябва да се търси, но пак казвам, ако ситуацията продължи в тази тенденция това неминуемо ще бъде едно от възможните решения", каза Петрова.

Според над 32 % от българите няма да се постигне съгласие по нито една от спорните теми.

Сред симпатизантите на четирите партии в коалицията най-висока оценка за нея дават привържениците на "Продължаваме промяната". По-скоро позитивно е отношението на 88,5 на сто от привържениците на партията. Следват тези на "Демократична България", БСП и накрая на "Има такъв народ". Само една трета от симпатизантите на "Има такъв народ" одобряват коалицията.

"Вместо публични консултации виждаме ултимативни действия от страна на някои от партиите в коалицията. Може би през последните дни сме свидетели на едно своеобразно състезание за поставяне на ултимативни искания от някои от коалиционните партньори към останалите участници в коалицията", каза Петровa.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено на 11 април сред 450 пълнолетни българи. Проучването е съвместно с БНТ и е за предаването "Референдум".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
коалицията е провал. управляващите са провал
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярват на Харвард но вярват на Пожарния Маркуч............Ти да видиш ЕнТЕЛЕтата каквиги вършат.
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадеца,хайде тръгвай си нищо не правиш.Некадърен и лъжлив си.Мислех,че от Герб няма да има по-зле,ама то имало.
111
0
 
4
 
! Отговори
Рисърч мрисърч преди 2 години
Тия пак що мене цял живот нищо не са ме питали бе или някой познат....
110
4
 
8
 
! Отговори
НЕКА НИ БОЛИ! НЕКА! преди 2 години
НЕ ГИ ИСКАМЕ, НОО НЕ ИСКАМЕ И ДА СЕ МАХНАТ? НЕ НИ ХАРЕСВАТ ЦЕНИТЕ В МАГАЗИНА, НОО ИСКАМЕ ДА СЕ ВДИГАТ ОЩЕ? НЯМАМЕ ПАРИ, НОО ИСКАМЕ КИРЧОВЦИ И БСП ДА НИ ДОУНИЩОЖАТ ОТ ГЛАД? КОЛКОТО ПО-ЗЛЕ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ, ВЕРУЮТОнаИДИОТА.
109
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искат предсрочен вот, що за изглупял народ не само трябва да искат ами и да имат план кой трябва да е следващия управляващ който ще изведе България от кризата.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важното е , че се усмихват.
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зависи от цената на битовия ток,на магазина дойде 1000лв.сметка за 50кв.м.със супер нов икон.климатик,ако за бита стане толкова....не знам как ще се живее.тогава и аз излизам да протестирам.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова сме си УФЦЕ...хем не им вярват, хем не искат нови??? Типично по български....
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хем не им вярват, хем не искат нови??? Типично по български....
104
4
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
От анкетираните 40% са били депутати. Баси смешната и нагла "агенция" са тия, нито една "статистика" не им е била вярна досега, но "медиите" продължават да публикуват лъжите им, просто защото кусат от една паница. Аз лично не познавам човек, който да не иска ПростоПодлогата да бъде изхвърлен като пумиap(какъвто си е всъщност).
103
9
 
4
 
! Отговори
Химн ! преди 2 години
Барцелооонаааа......За пачки,кюлчета мечтая аз.А вий яжте праззз...
102
4
 
13
 
! Отговори
Химн ? преди 2 години
Върви народе възродени, към промените върви! С тез нагли корумпета към пропастта върви ! .......... Ама паднеш ли в дълбоката пропаст,няма излизане !
101
2
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Абе исках да гласувам, ама нямах желание" - римлянина от Господари на ефира :)))))))))
100
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам предсрочен вотПишете без да питате!!
99
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали по логиката на БСП/БКП над 60% не одобравяли оръжия за Украйна и не трябвало да пращаме, ами по моята логика над 60% не одобряват кабинета и да се махат, за БСП конкретно гласували 10% при 30% активност, тоест 3% ги одобряват тоест веднага трябва да се откажат от политиката и да се закрият като партия.
98
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питали 450 пълнолетни българи и това ли е проучване? Иначе не се учудвам, че такава ни е държавата. Не ги харесваме, ама не ми се занимава да гласувам пак.
97
6
 
13
 
! Отговори
Русороб преди 2 години
Искаме си Възграждане да излезем от НАТО и ЕС и да влезем в съюз със Сирия, Северна Корея и Еритрея, обаче без Русия, че няма да има смисъл, все пак ще са фалирали!
96
1
 
4
 
! Отговори
a преди 2 години
Ко? Нье!
95
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляваща коалиция от 4 партии събира ... 35% одобрение по смисъл /по-скоро ДА/. Обаче 60% не искали предсрочни избори...АЙДЕ бе!