МФ: Служебното правителство не работи в услуга на "Лукойл"

България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт
31 окт 2022 19:39, Красимир Ангелов
20
МФ: Служебното правителство не работи в услуга на "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите внася уточнения относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на правителството по отношение на отмяна на забраната за износ от страна на Лукойл Нефтохим на нефтопродукти, произведени в България на базата на внесен суров нефт от Русия, съобщиха от Министерството.

В позицията на ведомството се казва:

"Както говорителят на Европейската комисия съобщи, на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското й положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт. България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка.

Говорителят на Европейската комисия препрати за допълнителни уточнения към секцията въпроси и отговори към Регламента на сайта на Европейската комисия. За Ваше улеснение ние Ви предоставяме въпросите и отговорите от сайта на ЕК. Конкретният казус е в т. 3 от тях. В т. 3 е зададен въпрос относно износът на нефтопродукти, произведени със суров нефт, внесен от Русия. Отговорът е еднозначен, а именно: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия.

Важно е да се отбележи, че ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика.

Считаме, че спекулациите по тази тема нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията", отчитат от финансовото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ЛукойлМФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитвам се да си спомня кой играеше белот с Вальо Златев и редовни гостуваше с тлъстия си космат търбух в хотела му в Св.Влас без да плаща ?
14
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кво става ся? На Рундю руснака правителството дочака ли отговор от Гъzпром? Рундю е за категоричен импийчмънт.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе, сериозно ли?А вчера вечерта по BTV , министъра на енергетиката беше особенно притеснен и загрижен за това , къде Лукойл ще складира излишаците си от произведен бензин..Мноого смятате за *** народа, обаче има и такива които помнят.Смешници!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления чорап да излита от президенството заедно със служебните си *** и
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е съучастник на убиеца Путин
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А а, значи може да произведе продукция, ама не може да я придаде, е защо като има купувачи, поне на съседите не може ли!, странно разрешение, цяла рафинерия само за бг пазара ли ще работи, ами тя ще свие производството си и накрая ще затвори!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебните слуги на Кремъл
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой *** е приватизириал единствената рафинерия и е подарил печалбите на Русия. Кой? СДС-ГЕРБ приватизираха Нефтохим.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПРЕЗ СОЦИАЛИЗЪМА Нефт и ток идваха от СССР И сега е така, защото бг просто няма суровина.
6
2
 
4
 
! Отговори
Хриси преди 1 година
Който седи на два стола пада на земята или сме със или не...
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукойл е на Швейцария която е сЕС. Ако забранят Лукойл трябва да забранят и на американските марици, ВЕИ и много др. даже футболисти тв които имат много по-висока печлба от Лукол,
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще кажете ли колко данък печалба ще внесе Лукойл в хазната на България, след като до сега е внесла 0 лева.Всичко отива в Масква и Литаско, а българите плащат скъпо гориво от евтин нефт. Льотчика е за импийчмънт и има мнозинство за това.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се че не работи правителството в услуга на Лукойл, те са на щат там на заплата просто си вършат работата. Още малко и ще станем Турска губерня и Ердо вече ще им каже че трябва и да си плащат от Русия, щото на Ердо му плащат, явно има топчета, за разлика от наще кастрати
2
3
 
8
 
! Отговори
Не вярвам преди 1 година
На правителство назначено от руски резидент...решетников-радев. И не случайно тиквата защитава Радев,защото и двамата са руски пионки. Колкото сме по близки с Русия,толкова сме по близо до просия. И всяка държава с близост до Русия го потвърждава.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знаех че трябва