Йотова на българското военно гробище край Битоля: Помним падналите за българския идеал!

На следващите поколения да завещаем не оръжия, а мир, призова тя
5 ное 2022 16:40, Анисия Иванова
35
Йотова на българското военно гробище край Битоля: Помним падналите за българския идеал!
Снимка: Президентството

"Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония.

Още по темата

Гробището е създадено по време на Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът положи цветя пред седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата „Св. Георги“. Тези паметници са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.

"Балканските народи имаме нелека и много обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и разбирателство“, посочи Йотова, цитирана от прессекртариата на Президентството.

Вицепрезидентът благодари на всички, които възстановиха войнишкото гробище. „Всеки паметник е послание, а нашето послание е никога повече война“, посочи Йотова. „Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и противопоставянето и има ли оправдание за страшните конфликти, довели до милиони жертви“, изтъкна вицепрезидентът.

„Днес заветът „никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Илияна Йотова.

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът присъства на откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. Илияна Йотова положи цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анкх преди 1 година
Тая що навлича дрехи с египетски символи? Да не би да е мечка фараонка в страната на пирамидите и куче-касичките? Или държи да покаже че е станала масонка?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "образование" от коса и кокали що не отиде ТАМ да го изкаже като обикновен български гражданин!?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега са и дали микрофон да говори
19
0
 
3
 
! Отговори
Български архиви преди 1 година
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
18
1
 
2
 
! Отговори
д преди 1 година
искала мир...ама за да имаш мир не мож си затваря очите като някой го убиват...слава на Украйна
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите сами си избраха червените комунистически туммори Радев и Йотова и то за втори път. България е мъртва!
16
0
 
2
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Това което казва Йотова е истина , стига тая човешка омраза и завист , има толкова хубави неща да направи човек ако иска . Не съм привърженик на социалистите и не споделям лявата идея /видях до къде ни докараха / ,, но историята не трябва да се забравя и да се плюе , има Господ !!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рут още не ги ли е посетила за фотосесия по прашшки?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно говори Йотова , какво ви дразни ,не е време да се делим , успокойте топката, срамота.
13
2
 
1
 
! Отговори
Коко Джъмбо преди 1 година
Червена предателка. Попитаха я за становище относно закона, който приеха в РСМ срещу българските културни домове и тя почна да увърта и да говори за ЕС. Какво правиш тогава на гробището на загиналите българи? Твоята партия поднесе на тепсия македонците на сърбите и руснаците и никой досега не е понесъл отговорност затова. Точно от вас няма как да чакаме българска национална позиция по въпроса. За вас е по-добре да се караме с РСМ и да сме далеч един от друг. Така ще угодим на когото трябва.
12
1
 
1
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Комунист и задушница, демократ и цензура на медии или пък капиталистическа неприкосновеност на личната собственост и отнемане собственост и активи. А какво ще кажем за това, че щом избирателя иска нещо което не ни изнася то това е популизъм. Явно в демонкрацията е така - лъжи, кражби, П-дали, наркомани... А честните и почтените хора ги газят с коли всеки ден и ги убиват безнаказано - да живее ЕС, НАТО, САЩ и най-вече Англия донесли ни този рай на земята
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая е един вицепрезидент, маани, маани!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази не вижда ли че има кърст на гроба.Това е православен гроб. Комунистите отхвърлят религията.Тогава защо комунист ще ходи на гробища на задушница?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунист да отива на гробища на царски войски.Боже какво доживяхме.Та точно тези хора са убивали комунисти.Царистите убивали много повече комунисти ,в сравнение с това което са направли като реванш комунистите .Необяснимо поведение на настоящите комунисти.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунист и Задушница(Религия) не върви ръка за ръка.Освен това, това са гробища на войници на Царска България - още едно противоречие. Комунистите били убивани от Българските войски и полиция по заповед Царете Фердинант и Борис 3,като предатели и като анти-държавни хора.Много противоречия в Комунистите днес.Или по-важно е друго в момента(изпълняват заповеди от другаря Путин).
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че твоята партия замени този идеал с коминтерновския и сега ние теглим последствията.
6
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
110 години по-късно войната отново е подпалена от най-големият враг на Европа - Московитите.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само прицеп може да я помести.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
През комунизма -Ни дума,ни Вопъл,ни Стон-сега орева Държавата Тая.Тия гонеха и хората от Църквите.Не им Вярвайте и Дума.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как са успели да го прекарат чак до Битола това!