Тласкат ли ни партиите към нови избори?

Ниската активност на вота не е заради технологията
21 ное 2022 10:10, Красимир Ангелов
22

Ще има ли разбирателство за кабинет, или партиите вече твърдо настройват електоратите си за нови избори?

"Изборните правила не бива да се променят преди нови избори. Отново ставаме свидетели на обрат, който по всичко личи, че има привкус на нечистоплътни политически намерения от страна на коалицията, която прие хартиената бюлетина", заяви политологът Слави Василев в ефира на "България сутрин".

Още по темата
По думите му и двете спорещи страни имат своите легитимни основания да критикуват типа гласуване и да защитават собствените си тези.

"Опасността не е в спора между групите партии, а в разрушаването на доверието в изборната технология. Това вече отива към оспорване на честността на изборите. Виждам опасност в това, че партиите не сядат да говорят по темата, а се мъчат в егоистична полза да взривят социалния мир", каза политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Според Слави Василев ниската избирателна активност се дължи не на технологията на гласуване, а на недоверието на гражданите. "Първо по отношение на устойчивостта на политическата система. Тя очевидно не успява да роди нито мнозинство, нито път напред", допълни той.

"Големият проблем и при БСП, и при ДПС - има специфики в електората, за които машинното гласуване представлява своеобразна рестрикция, но това е преодолимо. Тук съм съгласна, че може да се култивира вотът. Проблемът е в недоверието на голяма група от хората към сигурността на машинния вот", коментира още Андреева.

Според Василев нито една от партиите, в случая "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които споделят известни виждания заедно, няма дългосрочен интерес за партньорство.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
вън преди 1 година
Гледам портретите на стената и тези двамата! Срам ме е пред тях до къде докарахме България!
10
0
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
По-добре млади и неопитни (ще се научат),отколкото грабливи,корумпирани, неграмотни и невъзпитани мутри!
9
2
 
1
 
! Отговори
До баба Мара преди 1 година
Като се появиха "новите лица" на ПП, втасахме и вързахме ли!?Напротив, стигнахме дъното, благодарение на БЕЗОЧЛИВА АРОГАНТНОСТ и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!
8
0
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Вече 2 год няма правителство държавата се разпадна олигарсите успяха българите останали да живеят тук плащат сметката вече 2 год и така нататък
7
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това не са партии а икон групировки докато не си сменят чипа няма да имаправителство избори 2023 г нови лица нови идеи едни и същи се въртят30 години по коридорите на нс докато не се махнат няма да гласувам на менмашините не ми пречат а оядените индивиди в нс
6
2
 
2
 
! Отговори
Потурнашките преди 1 година
АЙдуци тласкат България народ да предприеме военна операция за почистване на статуквото от тоталитарния режим на комунистите от Движещите Подчовешки Султанат и гербАЛА.
5
2
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Точно това ще изпише една коректно настроена машина, когато депесаро - гербераста напъха в нея някаква флашка, различна от предназначената! Точно чрез машината е хванат Мадуро да краде вота! Тоест - проверката отчита масово гласуване, бързо и все за една партия след изтичане на изборния ден - комисиите се залостили и тропат гласове за мафията! Но това остава в паметта на машината! Иначе никой не може да ги хване!
4
3
 
5
 
! Отговори
Мамин Ваньо преди 1 година
"С чувалите пълни с бюлетини всичко е наред!"
3
2
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Тласкат ви към революция, защото не сте достатъчно еволюирали! Политическата мафия си има еректорат! Много са, нищо не може да се направи срещу купения, корпоративен и контролиран вот! И машината преметнаха с нейна помощ! Тоест - купения от герберасто - депесар глас влиза, гласува прилежно и пуска в кутията касова бележка от магазина! Бележката показва на тартора, търговец и купувач на гласове, тоест отчита се! Тартора дава бележката на следващия глас, който вече я пуска в кутията и така в нишка
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГерПДпСбсп...
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След двугодишно управление на редеф, въпросът е друг: Тласка ли ни президентът към президентска република