Радев чертае тежка перспектива пред нашия регион, ако няма сигурност

Тепърва ще измерваме деструктивното влияние на войната в Украйна
Обновена: 22 ное 2022 12:52 | 22 ное 2022 12:52, Камелия Цветанова
114
Радев чертае тежка перспектива пред нашия регион, ако няма сигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тежка перспектива пред нашия регион, ако не се справим с проблемите на сигурността, очерта президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“, организиран от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт.

Целта на форума е да се обсъдят последиците от войната в Украйна за сигурността в Черноморския регион и необходимостта от прекратяване на военните действия и деескалация на напрежението, посочват организаторите.

Още по темата

Радев отбеляза, че процесът за подобряване на енергийните, икономически и транспортни връзки и повишаване на темповете на икономическо развитие в региона беше прекъснат от агресивните действия и войната на Русия в Украйна.

Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война. Като добавим и в по-широката периферия и замразените конфликти в Грузия, Приднестровието, Нагорни Карабах, всичко това означава тежка перспектива пред нашия регион, ако не се справим с проблемите на сигурността, заяви президентът, цитиран от БТА.

Сигурността в региона на Черно море, развитието на икономическото сътрудничество и свързаността, бяха сред акцентите в изказването на президента Радев.

Държавният глава изтъкна още, че в действията на България на национално и съюзно ниво на първо място трябва да бъде нашият ангажимент за преодоляване на конфликтите, укрепването на мира и сигурността в Черноморския регион. Това е първостепенната задача. Във всички съюзи и инициативи, в които България членува, това трябва да бъде и нашето настояване, каза президентът. Румен Радев припомни още, че, представлявайки България в международните отношения на форуми на високо и най-високо ниво, той е сред гласовете, които настояват за незабавно прекратяване на войната в Украйна и за намиране на решения и урегулиране на конфликта със средствата на дипломацията, с мирни средства.

Всеки един ден от тази война руши бъдещето и на региона, и нашето, каза още президентът Радев. Той заяви, че е изключително важно България да продължи да бъде важен елемент от единството на съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, като гарант за нашата сигурност. Ние не сме изчерпали средствата на дипломацията. Трябва да се мисли и в по-широкия периметър на Черноморския регион и за другите замразени конфликти, защото те по един или друг начин влияят върху нашето развитие, каза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Радев защо му трябваше да сваля ГЕРБ от власт? Много добре си управляваха и проблемите бяха малко. Сега всички виждаме в какво блато ни вкараха Радев, ПП, ДБ, Хаджигенчовците и пр. Хем некадърни, хем много им се властва. Народа страда.
86
0
 
11
 
! Отговори
Говорит Москва преди 1 година
Ментора на канадските аферисти - Мазната фурaжка, отново изпълзя изпод полата на Деса .
85
0
 
13
 
! Отговори
Генералът преди 1 година
Радев е най-големият риск за сигурността на България.
84
0
 
9
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 година
До Анонимен 94 Радев каза чий е Крим.Сега да каже чия е Украйна. На украинците или на руснаците.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Радев како прави на тази конференция, подслушва за руснаците ли?
82
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Радев като че ли се е осъзнал , или НЕ.
81
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички парийки не рзбраха включително и президента че хората не искат украинци в България и и за капак и оръжия да подаряват
80
0
 
13
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Радеф, ама много искаш да управляваш, ама хич не можеш, а и си некадърен! И ДА НАПОМНЯ, ЧЕ СИ ПРЕЗИДЕНТ, ЗА ДА ПАЗИШ ЗАКОНА И РЕПУБЛИКАТА, А НЕ "КОХОРТАТА СИ" - ЦИТАТА Е ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА СРЕЩАТА С ДБ! И ДНЕСКАДЖИИ СТИГА, СТЕ МИ ТРИЛИ ПОСТОВЕТЕ, ЗА ДА ЗАЩИТАВАТЕ ШУШОНА ***!
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен чорап, чий е Крим, бе?
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е ***.
77
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожихме си цялата армия и енергетика под давлението на същите Евроатлантици, които сега искат да дадем и това което не е унищожено. Питам се що за хора искат България да изчезне от картата на света, чудя се на избирателите им как не виждат че хората за които гласуват са обиколили целия политически спектър от най ляво до най дясно по няколко пъти и днес са се приютили в ДБ. Христо Иванов не беше ли в правителството на Бойко? Ако не народа, историята ще ги съди.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е след САЩ най-боеспособната държава в НАТО. Но Турция в Турция се строи ядрена центала, ще се строи и още една, от Русия. Турция не си спря газовите доставки от Русия, не се призъедини към санкциите, измислени от ЕС и САЩ. Аз не вярввам, че САЩ< Великобритания, франция и т. н. ги е еня за българския народ и за българската земя. Ердоган знае, че не ги е еня и за турската.
75
9
 
24
 
! Отговори
Мишка Болшевишка преди 1 година
Радефф Спри да плашиш хората и прави това което правят всички Натовски държави защото ТИ подкопаваш доверието на съюзниците към нас и съответно националната ни сигурност
74
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата седмица министърът на еъбшните работи на Унгария е бил за пореден път в Русия, за форум на Росатом, по повод започването на втора атомна централа,която Росатом започва да строи в Унг,По този повод министърът за пореден път каза:Ние разглеждаме инергийната ни сигурност като част от националната сигурност,Който пречи на енергийните ни проекти,го разглеждаме като атака към националната сигурност.Колко енергойни проеката ни унищоциха "съюзниците "по НАТО и ЕС? Не водят ли война срещу нас?
73
4
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундьоооо, ами утре в Косово ако започне войната, а? Или за това дума не обелваш?
72
6
 
25
 
! Отговори
Данчо Близнаков преди 1 година
До сега нищо добро не е направил Радев за Русия...О ...извинете....ЗА БЪЛГАРИЯ.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то едните не бяха ли от ГРУ а другите от КГБ.Та сега първите превземат държавата.От Европа няма ни един,а ако има тук там някой Европа не го подкрепя.Предпочите първите.Нали се сещате как Бойко,бившия президент и отнзи от Плевен никога не се плюят.Сега се цяло театро играят пак президента и Бойко.Българите са объркани -не знаят на къде да хванат.Всички го играят проевропейци,а действат в полза на източната държава.
70
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радева изо_кал нова путинска фъш_кия и днес!
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-тежка перспектива от тази за България има ли??
68
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми направи нещо по въпроса фатмaк, стига повтаря опоркитe на мутрофановa.