Шефът на БАБХ: Дезинфекцията по границата с Турция трябва да продължи

Има доста сериозни притеснения за появата на зарази
16 яну 2023 08:54, Елка Василева
9
Шефът на БАБХ: Дезинфекцията по границата с Турция трябва да продължи
Снимка: архив, БГНЕС

Сагата около "Капитан Андреево" се вихри от доста години и започна със силен размах от пролетта на 2022 г. Служебното правителство продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 г. до днес. Това коментира пред БНТ директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) д-р Иван Шиков.

Още по темата
Вече е пуснато двумесечно предизвестие към частната фирма, която досега е извършвала дезинфекцията по границата, както е посочено и в договора, увери той.

"Не смятам, че държавата с нейните ресурси и капацитет би могла да си позволи лукса да не поеме веднага дейността и да не продължи дезинфекцията по границата", каза Шиков.

Договорът с частната фирма е сключен през 2013 г., а защо това е решено, трябва да се пита тогавашното правителство, посочи д-р Шиков.

"При всички случаи, след като и миналата година влязоха различни институции на границата, се установи, че приходите за фирмата са повече, отколкото са се отчислявали от държавата", обясни шефът на БАБХ.

На границата с Турция винаги се извършва дезинфекция, подчерта той. Преди 2013 т. нар. "златен гьол" е бил под формата на площадка. През 2013 г. е преценено, че трябва да се извършва ежедневна дезинфекция. Оттогава досега е спирана за кратко няколко пъти, когато обстановката в Турция е била по-спокойна.

"В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има доста сериозни притеснения за появата на зарази, които не са само по животните, но има опасност да се пренесат и на хората, така че ние смятаме, че към момента дезинфекцията на границата ни трябва да продължи", заяви Шиков.

Относно фитосанитарния контрол - всички проби от границата пътуват към лаборатория в София, като 4 пъти в денонощието служители на БАБХ ги прекарват със собствен транспорт.

"Това не е нормално, не е и финансово обосновано, но за да не търпим критика от ЕК, се принудихме за кратък срок от време да решим проблема с пробовземането. Да, има неотговарящи проби, но в никакъв случай не можем да говорим за високи отклонения от нормата за пестициди", каза директорът на Агенцията по храните.

За цялата 2022 г. са извършени близо 150 000 проверки за безопасност на храните - това включва проверките по празниците, в началото на учебната година, проверки по сигнали и жалби. Съставени са над 800 акта за нарушения, над 5500 разписания, затворени са близо 50 търговски обекта. Възбранени и насочени за унищожаване са над 650 тона храни, посочи още той.

Няма сериозни отклонения от качеството на храните в зимните ни курорти, там не са установени сериозни проблеми, увери Иван Шиков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1.Така е приятел, всичко що е заразно, влиза през граничния пункт,точно където е "златния гьол" дава 5 лева, после го дезинфекцират. И на ден, за литър белина и 20 литра кална вода хиляди левове печалба. И заразите влизат САМО ОТ ТУРЦИЯ виж от Сърбия и Македония примерно няма как да влязат. Когато човек е *** много е тежко но когато човек на ръководна длъжност е *** е нетърпимо....
8
0
 
4
 
! Отговори
али преди 1 година
Апетитната такса от 5 лв.x хиляди коли на ден. Това е ! Иначе не върши никаква работа... И неудобството за хората... (в отговор това го въведоха и в Турция, наистина много неудобно, да търсиш турски лири н аграницата в нищото, предполагам за тези които пътуват в посока бг проблема е същия)
7
0
 
8
 
! Отговори
Делиорманския преди 1 година
Каква дезинфекция, какви 5 лева - това е е един прогнил гьол с белина в него и изплакване гумите. Това ли е начин за дезинфекция? Но дори да има 0,00001% работоспособност този метод, защо трябва да има такса за това. До сега откраднаха милиарди с този трик - пари от нищото. 1. Да осъдят старите крадци; 2. Да преустановят поточната практика да вземат пари за 2 пръста кална вода с белина, дето нищо не дезинфекцира и да приключват темата.
6
0
 
8
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Да кръстят площадката за дезинфекция "Бойков гьол".
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
a декомунизацията тук кога ще започне?
4
0
 
7
 
! Отговори
ехе преди 1 година
Ехее и като се сетя по Бойково време тази частна фирма колко пари е правила. Дали е случайна
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дезинфекцията че трябва да продължи - трябва да продължи, най-малкото защото това ни е задължение като външна граница на ЕС. Ама хайде да не бъркаме дезинфекцията с корупцията.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"няма сериозни отклонения в качеството на храните" - стига лжонти ве шошо миго, пълно е с некачествени продукти
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия "зарази" само през граничните пунктове ли минават бе, г-н к.Лоун? Това е пладнешки обир на хората, нищо друго!